Emléktábla avatás Szombathelyen

Meghitt hangulatban avatta Szombathely zsidó közössége július 3.-án Hertzl Tivadar halálának századik évfordulója alkalmából a hitközség székházában elhelyezett emléktáblát.


A megemlékezésen emlékbeszédet a Magyarországi Cionista Szövetség elnökhelyettese mondott. Az avatás méltó befejezéseként többen mécsest gyujtottak a városból elhurcolt gyermekek emlékét megörökítő emléktábla előtt.
Másnap, július 4.-én, a Holocaust áldozataira emlékezett a város lakossága. A volt zsinagóga koncertteremmé átalakított helyisége zsúfolásig megtelt, lehettek talán négyszázan, nagyrészt nem zsidó részvevőkkel. Különösen megható emlékbeszédet mondott Szombathely szocialista polgármestere, Dr. Ipkovich György, ki említette, hogy már többször járt különböző haláltáborokban kegyeletét leróni. A kormányt Kiss Péter kancellária miniszter képviselte, valamint az Izraeli követség egyik konzulja, a Szohnut budapesti irodája és Szombathely testvérvárosa Ramat Gan képviselője is jelen volt.A megemlékezésen Vas megye rendőrfőkapitánya Orbán Péter, noha nem kérték fel emlékbeszéd megtartására végig ott volt. A megemlékezés vallási részét a Dohány utcai zsinagóga főrabbija Frőhlich Róbert és Fekete László főkántor vezette. Ők úgyszintén szertartással emlékeztek meg a Zsinagóga előtt elhelyezett emlékműnél, majd a temetőben. A megemlékezések befejeztével Dr. Ipkovich György polgármester diszebédet adott a zsidó szervezetek képviselőinek.
Hoffmann György személyes beszámolója