Lövéseket adtak le vasárnap reggel egy izraeli buszra és taxira

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.03.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője.

A Magyar Zene Háza nyerte el az Európa vezető új turisztikai attrakciója 2022 címet a World Travel Awards versenyen.

Lövéseket adtak le vasárnap reggel egy izraeli buszra és taxira a szamáriai Beit Furik palesztin falu és Elon Mora zsidó telep közötti úton.

Jair Bolsonaro Brazília hivatalban lévő elnöke közösségi-oldalán mondott Köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Belföldi hírek:

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. A politikus kifejtette: „hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája” után teszi meg a bejelentést. Azt írta, valami összeragaszthatatlanul eltört, 10 623 nap után elbúcsúzik a Magyar Szocialista Párttól. Kiemelte: igyekezett legalább annyit visszaadni a párt közösségének az elmúlt évtizedekben, amennyit kapott. Az MSZP tagjai közé 18 évesen lépett be, a párt az élete csaknem kétharmadában a második családja volt. „Nem is tőlük köszönök el, hanem a mai MSZP mechanizmusaitól, szemellenzős jövőtlenségétől” – írta. Hangsúlyozta, hogy tiszta a lelkiismerete, rajta nem múlt a változtatás.

A Mazsihisz tiltakozik a Szegeden tervezett Horthy-dombormű miatt. „Szegeden október 15-én egész napos rendezvényt szerveznek Horthy tiszteletére, s ennek keretében domborműves emléktáblát kívánnak állítani az antiszemita meggyőződésű, és több százezer magyar állampolgár haláláért felelős egykori kormányzónak. A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden éppen a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselője, Mihálffy Béla készül beszédet tartani az antiszemita kormányzó tiszteletére” – írja közleményében Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Hozzátette, „Szövetségünk felhívja a Fidesz-KDNP-frakció minden tagjának  figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan, és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen.”

Látszatintézkedéseknek tartja a Demokratikus Koalíció a Fidesz korrupcióval kapcsolatos törvényjavaslatait, ezért nem fogja megszavazni azokat hétfőn és kedden a parlamentben – közölte Sebián-Petrovszki László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus hozzátette, a javaslatcsomag azt a célt szolgálja, hogy újra meginduljanak az uniós pénzek, amiket, ahogy fogalmazott, „el lehet majd lopni”. Sebián-Petrovszki László azt mondta, Orbán Viktor kormányfő el akarja hitetni az Európai Bizottsággal, hogy véget vet az uniós pénzek ellopásának. Közben a jogállam, a független igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc látszatát akarják csak fenntartani, amit a DK nem támogat – jelentette ki.

A Magyar Zene Háza nyerte el az Európa vezető új turisztikai attrakciója 2022 címet az idegenforgalmi ágazat Oscarjaként emlegetett World Travel Awards versenyen – közölte az intézmény vasárnap. A közleményében kiemelték, hogy „a 29. alkalommal megrendezett verseny díjazottait közönségszavazással választják ki,” az eredményt a világ utazási és turisztikai ágazatának legjobbjai között Mallorcán hirdették ki. A díjátadót 1993 óta minden évben megrendezik, hogy a turizmus területének kiválóságait feltérképezzék és jutalmazzák. Kontinensenként számos kategóriában érkeznek jelölések minden évben épületekre, természeti látványosságokra és különleges látnivalókra. A Magyar Zene Háza kategóriájában a budapesti intézményen kívül még négy turisztikai látványosság kapott jelölést az idén: „az észak-írországi Trónok Harca Múzeum, a Hans Christian Andersen Ház a dániai Odensében, a horvátországi Sljeme-hegyen működő libegő, valamint a Berlin központjában található Humboldt Forum.” A közleményben felidézték, hogy nem ez az első elismerése a Magyar Zene Házának.

Külföldi hírek:

Egyre közelebb jut földközi-tengeri közös határának kijelöléséhez és ezáltal egy fontos gázlelőhely sorsának tisztázásához Izrael és Libanon. Izrael előzetesen jóváhagyta az Egyesült Államok által közvetített, a Libanonnal közös tengeri határ kijelöléséről szóló megállapodás tervezetét, amely a vitatott földközi-tengeri gázlelőhelyeken való haszon megosztásához vezethet – közölték vasárnap. Az ellenséges országok közötti konfliktus egyik forrásának hatástalanítása és a megegyezés felé közeledés reményében Amos Hochstein amerikai megbízott a múlt héten nyújtotta be az új javaslatot, amely megnyitná az utat a tengeri gázkitermelés előtt. Az évek óta tartó, akadozó diplomáciai érintkezések után a megállapodás közelebbinek tűnik, mint valaha. A tervezet végleges izraeli jóváhagyása még ugyanakkor jogi felülvizsgálatra vár – közölte Jair Lapid miniszterelnök a kabinet heti ülésén.

Lövéseket adtak le vasárnap reggel egy izraeli buszra és taxira a szamáriai Beit Furik palesztin falu és Elon Mora zsidó telep közötti úton. Egy személy könnyebben megsérült, az Izraeli Védelmi Erők csapatai nagy erőkkel megkezdték a környék átfésülését. A lövöldözésről először a környéken utazó buszsofőr tett bejelentést, aki azt mondta, hogy az autója szélvédőjét találat érte. A repeszektől könnyebben megsérült egy 40 éves taxis, aki a busz közelében haladt speciális igényű diákok felvételére. Az eset után a taxisnak sikerült eljutnia a közeli katonai bázisra, ahol orvosi ellátásban részesült.

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a múlt héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.  A város az ország délkeleti részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban található. A Pakisztánnal határos régió Irán legszegényebb része, és a nagyrészt szunnita vallású beludzs kisebbség lakja. Az iszlám köztársaság lakosságának jelentős része síita.  A tiltakozásra – amelyet a rendőrség vérbe fojtott – a pénteki ima után került sor.  Az emberek azért vonultak utcára, mert egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő állítólag megerőszakolt egy 15 éves szunnita beludzs lányt Sabahar kikötővárosban – tájékoztatott az IHR. Sabahar szintén Szisztán-Beludzsisztán tartományban található.  Az iráni hatóságok szerint a Forradalmi Gárda öt tagja is meghalt az összecsapásokban. Az állami médiában „terroristaincidensként” hivatkoztak a történtekre.

Jair Bolsonaro Brazília hivatalban lévő elnöke közösségi-oldalán mondott Köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy elismerte azt a munkát, amelyet gazdaságuk fellendítése, az infláció szabályozása, a munkahelyteremtés, a bűnözés elleni küzdelem és értékeik védelme érdekében végeztek. Hangsúlyozta: „Haladjunk tovább a helyes úton a fényes jövő felé!” Brazíliában vasárnap tartották az elnökválasztás első fordulóját, a magyar kormányfő erre az alkalomra küldte el méltató és buzdító üzenetét Bolsonarónak. Orbán a brazil választóknak szóló videóüzenetében egyebek mellett arról beszélt, hogy sok vezetővel találkozott, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt látott, mint a brazilok elnöke, Bolsonaro elnök úr. Hozzátette, „megtiszteltetés volt együtt dolgozni vele, megfigyelni és megtanulni, ahogyan csökkentette az adókat, stabilizálta a gazdaságot, visszaszorította a bűnözési rátát, és Brazília számára egy fényesebb jövőt készített elő.” Go Bolsonaro! – zárta üzenetét Orbán Viktor.

Ismét emelkedik az illegális határátlépések száma Németországban – írta hétvégi számában a Rheinische Post című lap a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adataira hivatkozva. A beszámoló szerint a hatóság az idén szeptember végéig nagyjából kétszer annyi jogcím nélküli belépőt regisztrált, mint egy évvel korábban. A Németországba irányuló illegális migráció szerveződésének központjai közé tartozik két olyan ország, amely szoros kapcsolatot tart fenn Oroszországgal.  Az egyik Szerbia, ahonnan a Bundespolizei szóvivőjének tájékoztatása szerint „meggyökeresedett és kiterjedt embercsempész-hálózatok” révén jutnak tovább az emberek. A másik Fehéroroszország, ahová többnyire úgy érkeznek, hogy repülővel Moszkvába utaznak, majd onnan tovább a szomszédos országba.  A folyamatok másik fő jellemzője, hogy a Németországba vezető útvonalon fekvő európai uniós tagállamokban nemigen veszik nyilvántartásba az érkezőket.

Liz Truss brit miniszterelnök szerint jobban is elő lehetett volna készíteni a szeptember végén bejelentett adócsökkentési intézkedéseket. A terv komoly piaci felfordulást okozott és negatív hitelminősítői lépéshez is vezetett. Truss a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: kitart a pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng által szeptember 23-án előterjesztett adócsomag mellett, mert „a legrosszabb az lenne, ha nem tettünk volna semmit”.  Elismerte ugyanakkor, hogy „jobban is elő lehetett volna készíteni a talajt” az intézkedésekhez. Truss közölte, hogy tanult az elmúlt napok eseményeiből, és a kormány a jövőben jobban előkészíti a hasonló horderejű szakpolitikai döntéseket.  A brit kormány a meredeken emelkedő megélhetési költségek, a 10 százalék környékén járó, évtizedek óta nem mért infláció és az ezzel egyidejű gazdasági visszaesés hatásainak enyhítése végett az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg. Kwarteng a londoni alsóházban – több más nagyhorderejű intézkedéssel együtt – bejelentette, hogy a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsa 19 százalékra csökken, a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs megszűnik, és a magas jövedelműek adója egységesen 40 százalék lesz.  A kormány emellett – a korábbi tervvel ellentétben – nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót.

Időjárás:

Ma is folytatódik a szeles idő, helyenként széllökésekkel. Este a szél kissé mérséklődik. A hőmérséklet jellemzően 14 – 19 fok körül alakul.