Magyarország ez utóbbit választja

Magyarország ez utóbbit választja

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában legújabb kutatásukról, a határzárról, a migrációs problémára adott válaszokról beszélt.

Az intézet legutóbbi kutatásában arra volt kíváncsi, hogy mennyire elégedettek az emberek a határzárral, az illegális migráció elleni küzdelemmel. Ez annak kapcsán merült fel, hogy nemrégiben volt a rőszkei határátkelőnél történt incidens ötödik évfordulója. A kutató szerint már 2015-ben is azt várták el a válaszadók, hogy legyen szigorúbb határellenőrzés. A mostani válaszok alapján az látszik – jegyezte meg a kutató, az emberek háromnegyede elégedett a határzárral, a határvédelem jelenlegi állásával.

Arra a kérdésre, hogy a migrációs problémának mi lehet a megoldása, Erdélyi Rezső Krisztián úgy felelt, van egy idealista és egy racionalista megoldás. Az első szerint, aki valamilyen okból Európába akar jönni, azt be kell fogadni, szét kell osztani, majd integrálni kell őket, ezt egyébként az EU több vezető politikusa is így vélekedik. Ők úgy gondolkodtak, a beengedéssel megoldást lehet találni a demográfiai problémákra, ez egy kulcsvita Nyugat- és Közép-Európa között. A közép-európai régióban úgy vélik, a termékenységi mutatók növelésével lehet erre a problémára megoldást találni. Ugyanígy a nyugati politikusok a munkaerő problémákra is a migrációval akartak válaszolni, de ezeknek az emerek olyan helyekről érkeztek, ahol alacsony az oktatás színvonala, ezért látszik, ennek a megoldásnak például a német gazdaság ma is issza levét, hiszen kiderült, a beérkezettek nagyon kis százaléka tudott elhelyezkedni. Asz nem sokkal jobb, ha ezek az emberek munkanélkülinek érkeznek az EU-ba, ezért is mondja Magyarország is, ott kell megfelelő életfeltételeket biztosítani, ahonnan elindulnának ezek az emberek.

A migrációs problémát nehezíti a koronavírus-járvány is, a harmadik világban nagyon terjed a járvány, ennek elsősorban az oka éppen az, hogy ott gyakorlatilag nem létezik közegészségügy, ezt kellene ott létrehozni.  Arról nem beszélve, hogy Afrikában működő államokra is szükség lenne.

A hazai belpolitikai történések kapcsán Erdélyi Rezső Krisztián szerint nem lesz árokbetemetés, már csak azért sem, mert az ellenzéknek alapvető érdeke, hogy mást mondjon, mint a kormány, jelenleg mindent alárendelték annak, hogy bármilyen kérdésben, de a szöges ellentétét mondják, mint a kormányzat. Ez azért van, mert úgy vélik, ez biztosíthat némi felhajtóerőt maguknak.