Nem csak bürokratikusan kell a lépéseket megtenni

Nem csak bürokratikusan kell a lépéseket megtenni

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a veszélyhelyzet megszűnése utáni helyzetről, a kerületi pótköltségvetésről, valamint a polgármester által indított perről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A Parlament tagnapi döntése alapján megszűnik a veszélyhelyzet, ami az önkormányzatok életében is változást hoz, hiszen eddig egy speciális jogrend volt érvényben, a katasztrófavédelmi törvény értelmében a polgármesterek saját hatáskörben hoztak döntéseket. A politikus szerint Magyarország jó teljesített, sikeresen vészelte át ezt a helyzetet, ennek három fő oka volt. Ezek egyike a szakemberek odaadó munkája, elkötelezettsége volt, másodjára az emberek fegyelmezettek voltak, a szabályokat betartották, harmadjára pedig a kormányzati döntések voltak, amik időben születtek meg, mert az európai példák is megmutatták, minden perc, minden nap számított. A veszélyhelyzet megszüntetéséről döntöttek, de az Országgyűlés fenntartotta az egészségügyi helyzetet, hiszen addig van erre szükség, amíg nem áll rendelkezésre vakcina.

Erzsébetvárosban is elindul újra az önkormányzati élet, Veres Zoltán szerint a kerület vezetését adó pártok között természetesen vannak különbségek, ahogy a testületet adó pártok között is, ezek többfélék lehetnek. Az már eddig is látszott, vannak véleménykülönbségek is, mint hozzátette, ezt tapasztalta akkor is, amikor a veszélyhelyzet alatt voltak online egyeztetések is, azaz a többséget adó politikai erők között nem volt teljes az egység. Ám mindezek ellenére most egy olyan helyzet van, amikor meg kell találni a közös nevezőt, össze kell fogni, például a pótköltségvetés tárgyában, aminek egy rendes, erős büdzsének kell lennie. Ám sajnos erősek a véleménykülönbségek, ahogy az sem jó, hogy például azok a programok, projektek, amiket a járvány előtt a Fidesz-KDNP képviselői szorgalmaztak, most átkerültek a kevésbé fontos kategóriába. megjegyezte, a véleményük szerint elsődleges az erzsébetvárosi polgár, hogy jó legyen itt élni, nem csak bürokratikusan kell a lépéseket megtenni.

A képviselő beszélt a költségvetésről is, megjegyezve, a 2010 előtti kormányok egészen másként kezelték az akkor válságokat. Az Orbán kormány az idei költségvetés módosításával, a jövő évi tervvel is egyetlen fontos célt tűzött ki, a gazdaság megerősítését, a munkahelyek megóvását, újak teremtését, mindezt úgy, hogy az oktatási, egészségügyi, kulturális költségeket megemeli. Mindezzel szemben például az ellenzéki vezetésű településeken megszorító jellegű költségvetéseket terjesztenek be, ahogy ezt teszi Erzsébetváros vezetése is, mert azt mondják, sok mindenre nincs pénz, pedig – tette hozzá, amire akarnak, arra mindig találnak forrásokat, csak úgy látszik, éppen az itt élőkre nem jut.

Arra a kérdésre, hogy a polgármester kikérte-e a képviselők véleményét arról, hogy pert kíván indítani, hogy a kormány térítse meg a kerület költségeit a járvány elleni védekezés kapcsán, Veres Zoltán úgy válaszolt, testületi körben erről nem tárgyaltak, hivatalosan nem volt erről információja. Mint kifejtette, erről a kérdésről kellene beszélni, de érdemes lenne feltenni azt a kérdést is, mi is az önkormányzatok feladata. Véleménye szerint az önkormányzati törvény világosan leírja, mik is a kötelező, mik az önként vállalt feladatok. Veres Zoltán kijelentette, az egy erkölcsi kérdés, hogy egy település vezetőjének tudni kell, mik az ő felelősségei, milyen hozzájárulásokat kell adnia egy adott veszélyhelyzet elhárításához. Fel kell tenni a kérdést, valóban jogosak ezek a követelések, amiket most Niedermüller Péter megfogalmazott? Milyen teherviselési kötelezettsége van az államnak és mi az önkormányzatnak? Hozzátette, az a helyes, ha mindenki megteszi, amit csak lehet, ott ahol van, abból, ami van. Van egy kompetenciája az önkormányzatoknak, van jogalkotási lehetőségük, de vannak forrásaik is. Ezért sem tartja helyesnek a politikus, ha az összefogás helyett olyan kicsinyes játékba menjenek bele, ahol olyan összegeket kívánnak visszakövetelni, aminek a jogossága is kérdéses.