Benjámin Netanjahu, és Beni Ganz, Jeruzsálemben megállapodásra jutott az egységkormányról

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.21-reggelén 

Benjámin Netanjahu, és Beni Ganz, Jeruzsálemben megállapodásra jutott az egységkormányról

חתימה על ממשלת אחדות ()נתניהו וגנץ חותמים על ההסכם

Budapesten jobban betartották a kijárási korlátozás szabályait az elmúlt hétvégén, mint máshol az országban – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert kiemelte: a hétvégén országosan 3945 szabálysértés miatt intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt 24 órában 1738 szabályszegés történt: 816 esetben figyelmeztetett a rendőrség, 521 helyszíni bírságot szabtak ki, és 401 feljelentést tettek emiatt. Elmondta, a hétköznapokhoz képest a hétvégéken többen szegik meg a kijárási korlátozást, de ez alkalommal Budapesten nem kellett intézkedniük a rendőröknek. A fővárosban jobban betartották a kijárási korlátozás szabályait, mint máshol az országban – állapította meg a rendőr alezredes. Kiss Róbert tájékoztatása szerint vasárnap két teherszállító járat – egy Sanghajból és egy Szöulból – szállított 22 tonnányi egyéni védőfelszerelést Magyarországra.

A Magyar Honvédség szerepe a koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsfontosságú – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a testület hétfői ülése után.  A testület tanácskozásán Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka tartott tájékoztatót a koronavírus-járvány elleni védekezés honvédelmi intézkedésekről és a nemzetközi biztonságpolitikai kitekintésről. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: látható, hogy a Magyar Honvédség tevékenysége általános támogatást élvez. Fontosnak tartja, hogy ez a következő időszakban is fennmaradjon.  Kiemelte: a koronavírus megjelenésével kialakult egy új világhelyzet. Úgy értékelt, ahogy 2001. szeptember 11. után a terrorizmussal kapcsolatban kialakult egy tudatosság, valamint az 1986-os csernobili katasztrófát követően kialakult egy nukleáris tudatosság, a következő években az egészségügyi biztonság kérdése lesz kiemelt fontosságú.

 

 

Szignifikánsan emelkedett a Fidesz támogatottsága, míg januárban a biztos szavazók 50 százaléka, a legfrissebb adatok szerint 55 százaléka szavazna a nagyobbik kormánypártra – közölte a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása alapján a Nézőpont Csoport vezetője. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez azt mutatja, hogy a kormány iránti bizalom és a veszélyhelyzet fenntartásának támogatottsága is változatlanul magas.  Ezzel szemben az MSZP és az LMP támogatottsága gyengült, egy most vasárnapi választáson nem jutnának be a parlamentbe – mondta. Kiemelte, hogy a választók 64 százaléka szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a járvány után visszaadja majd a most kapott rendkívüli felhatalmazást. Az ellenzéki támogatók harmada és a budapestiek fele is így gondolja – tette hozzá. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy az ellenzék elvesztette azt a „meccset”, amely arról szólt, hogy a kormánynak túlhatalma van.

 

 

 

Külföld:

Egy évig zárva kellene tartani a cseh államhatárokat, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány esetleges visszatérését – vélte Milos Zeman cseh államfő. „Tartósan az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak egy újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget” – jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádió Press klub című vitaműsorában. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton szintén egy rádióműsorban azt mondta, hogy az emberek szabad külföldi utazásának engedélyezésére az idei nyári turistaszezonban „bizonyára nem lehet számítani”. A miniszter helyettese, Roman Prymula, akit az egyik legjobb járványügyi szakembernek tartanak Csehországban, viszont több ízben is hangot adott azon véleményének, hogy biztonsági okokból „a határokat legalább egy évre, de inkább kettőre, le kellene zárni”.

Az Egyesült Államok felderítő repülőgépet küldött a Koreai-félszigetre Észak-Korea megfigyelésére – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A Yohnap a katonai gépek mozgását is követő, Aircraft Spots című internetes oldal Twitter-üzenetére hivatkozva azt írta, hogy az amerikai légierő RC-135W Rivet Joint típusú gépét a dél-koreai Incshon és a vele szomszédos Kjonggi tartomány egén „szúrták ki”, a Twitter-üzenet azonban nem teszi hozzá, ez mikor történt. Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban gyakrabban küldött a térségbe felderítő repülőgépeket, azt követően, hogy Phenjan fokozta védelmi rendszerének tesztelését. Április 14-én Észak-Korea több, Szöul szerint rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki Vonszan városának térségéből, egy nappal a kommunista állam alapítója, Kim Ir Szen születésnapja előtt.

Az új koronavírus járványa miatt súlyosabbá vált vagy válhat a temetkezési helyek hiánya a világ gyorsan terjeszkedő városaiban, még úgy is, hogy a fertőzésveszély és a szűkös anyagi helyzet sok családot a koporsós temetkezési módnál olcsóbb megoldásra kényszerít – állapították meg városfejlesztéssel foglalkozó szakértők a Thomson Reuters Alapítványnak nyilatkozva. A gyorsan terjeszkedő városokban az utóbbi évtizedekben sok temetőt felszámoltak, hogy házak vagy utak épülhessenek a helyükön. Új temetőket alakítottak ki távolabb a városközpontoktól, és egyre drágább lett a sírhelyek bérleti díja, valamint a koporsós temetés. Emiatt egyre többen inkább elhamvaszttatták elhunyt hozzátartozóikat.   Peter Davis, az ausztráliai Macquarie Egyetem föld- és környezettudományi tanszékének oktatója szerint ez a tendencia nyilvánvalóan folytatódik, mert az urbanizáció is, és a sok halálos áldozattal járó járványok arra kényszerítik az emberiséget, hogy már középtávon megoldást találjon a temetkezési gondokra. A hamvasztás elterjedése észszerűnek tűnik amiatt, hogy olcsóbb, hogy az urna kisebb helyet foglal el, és hogy kisebb a fertőzésveszély, mint koporsós temetés esetén – tette hozzá.

 

 

A koronavírus terjedésétől tartva a holokauszt túlélők jelenléte nélkül kezdődött meg a holokauszt zsidóüldözéseire emlékező  nap, a jom hasoá, hétfő este. Izraelben 189 500 holokauszt túlélő és a holokauszt alatt elkövetett antiszemita zaklatás áldozata él. A megemlékezés napját idén is a Jad Vasemben, a Holokauszt emlékmúzeumában tartandó ünnepség nyitotta. Ezúttal azonban – szemben a több évtizedes szokásokkal – előre rögzítették a megemlékezést, ahogy a hatmillió áldozat nevében hat túlélő meggyújtja a szokásos hat fáklyát, és felvételről kerül adásba az esemény.  Kedden a Jad Vasem koszorúzási ünnepségén is csak az államelnök, a miniszterelnök és néhány állami tisztviselő vesz részt: idén elmarad a rendezvényről a közönség. Idén Auschwitz felszabadítása hetvenötödik évfordulójának jegyében rendezik meg a keddi megemlékezést.

 

 

 

  • Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt, és Beni Ganz, a centrista Kék-fehér párt elnöke hétfő este Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencián megállapodásra jutott az egységkormányról 

ממשלת נתניהו גנץ תיקים ליכוד כחול לבן ()

 

„בחוק ייקבע כי לעניין רשימת מועמדים המורכבת מצירוף של מפלגות, ייראה כל מרכיב שלה לצרכי החוק הנורבגי כסיעה נפרדת, באופן שבמקום שר או סגן שר שיתפטר מן הכנסת, יבוא המועמד הראשון ברשימה שאינו חבר כנסת הנמנה עם מפלגתו של השר או סגן השר בהתאם לרישום שנעשה בעת אישור רשימת המועמדים לכנסת על ידי ועדת הבחירות המרכזית”.

 

המשמעות: 32 שרים יהיו בממשלת החירום עם הקמתה, שיא חדש. בעוד חצי שנה היא כבר אמורה למנות 36 שרים, שוב שיא. מספר סגני השרים היה עלול להגיע ל-16, אבל גנץ הודיע כי לא ימנה סגני שרים. בכל מקרה, תיקון שכזה לחוק הנורבגייאפשר לדלג על מועמדי יש עתיד ברשימת כחול לבן, וכך יתאפשר לשרי המפלגה להתפטר מבלי שחבר הכנסת שייכנס במקומם ישתייך דווקא לאופוזיציה. חוק שכזה מעורר קשיים משפטיים וגם עשוי להגיע לבג”ץ.

 

Mintegy egy hónapig tartó tárgyalások után egyezségre jutott egymással a két politikus, és három parlamenti választás után kormánya lesz Izraelnek. Az egyezmény szerint a következő három évben előbb másfél évig Netanjahu, majd a következő másfél évben Ganz lesz Izrael miniszterelnöke, és pártjaik a miniszteri tárcákat is fele-fele arányban birtokolják. Az új egységkormányban résztvevő pártok össszesen 36 miniszteri- és 16 miniszter-helyettesi tárcán osztozkodnak majd.

Ganz a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre hivatkozva szegte meg legfőbb választási ígéretét, miszerint nem lép közös kormányra a korrupcióval, csalással és a közhivatallal való visszaéléssel vádolt Netanjahuval. A tárgyalásokon a televízió szakértői szerint nem esett szó a koronavírus fenyegetéséről, hanem a bírák, illetve a legfelsőbb bíróság bírói kinevezésének kérdése okozta a legtöbb vitát a miniszterelnök májusban három ügyben megkezdődő korrupciós pere előtt.

 

 

Gazdaság:

 

A kamarák, az érdekképviseletek és a kormány egyetért abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztése alkalmas a munkahelyek megőrzésére – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László közölte, egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a www.munka.hu holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni. A változások közül kiemelte, hogy a támogatás napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű, munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek. A bértámogatás módosításáról szóló kormányrendelet már hétfőn este megjelenhet – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Kedden élénk, helyenként erős K-ÉK-i szél mellett várhatóan folytatódik a napos, döntően csapadékmentes, de kissé hűvös, pár fokkal az évszakos átlagnál hűvösebb idő. Elvétve, a déli határvidéken nem zárható ki futó, jelentéktelen záporeső.

Éjjel csillagfényes, délnyugaton kissé felhős, hűvös idő lesz. Élénk, néhol erősebb lökésekkel is kísért ÉK-i szél fúj. Hajnalban, északkeleten, a szélvédett fagyzugokban nem kizárt fagypont körüli hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel -1 – +3, kedd délután +17,  szerda reggel -1 – +3 fok körül alakul.

 

 

 

Vasárnap este ismét összecsapásokra került sor Jeruzsálem egyik ultraortodox közösségében, Mea Searimban a lakosok és a rendőrség között. A rendőrség szerint több tucat személy kövekkel dobálta a csapatokat, akik a koronavírus rendeletek betartása érdekében tartózkodtak a területen. Az incidens során 5 tüntetőt letartóztattak. Órákkal korábban az Igazságügyi Minisztérium belső vizsgálatot indított egy múlt héten bekövetkezett eset kapcsán, melyben egy 9 éves kislányt a rendőrök fejen találtak egy villanó gránáttal a Mea Searimban zajló lázadás alatt. A kislány nem vett részt a tüntetésen.

 

Gazdaság:

 

A kamarák, az érdekképviseletek és a kormány egyetért abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztése alkalmas a munkahelyek megőrzésére – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László közölte, egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a www.munka.hu holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni. A változások közül kiemelte, hogy a támogatás napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű, munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek. A bértámogatás módosításáról szóló kormányrendelet már hétfőn este megjelenhet – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Kedden élénk, helyenként erős K-ÉK-i szél mellett várhatóan folytatódik a napos, döntően csapadékmentes, de kissé hűvös, pár fokkal az évszakos átlagnál hűvösebb idő. Elvétve, a déli határvidéken nem zárható ki futó, jelentéktelen záporeső.

Éjjel csillagfényes, délnyugaton kissé felhős, hűvös idő lesz. Élénk, néhol erősebb lökésekkel is kísért ÉK-i szél fúj. Hajnalban, északkeleten, a szélvédett fagyzugokban nem kizárt fagypont körüli hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel -1 – +3, kedd délután +17,  szerda reggel -1 – +3 fok körül alakul.