A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Görögország új miniszterelnökének, Kiriákosz Micotákisznak pártja választási győzelméhez és kormányfői kinevezéséhez. „Engedje meg, hogy ezúton gratuláljak Önnek pártja, az Új Demokrácia választási győzelméhez és a Görög Köztársaság miniszterelnökévé történt megválasztásához. Bízom benne, hogy a kölcsönös tisztelet és a konstruktív párbeszéd talaján a jövőben sikerül tovább erősítenünk az országaink közötti együttműködést. Felelősségteljes munkájához és az Ön előtt álló kormányzati időszakhoz jó egészséget és sok sikert kívánok!” – írta görög partnerének Orbán Viktor.

A visegrádi csoport a legerősebb szövetség az unióban, a V4 óriási sikert aratott, világossá vált, hogy megkerülhetetlenné lett az EU-ban, és vége annak a korszaknak, amikor a régi nagy tagállamok utasításokat adnak a később csatlakozóknak – minderről Kocsis Máté beszélt napirend előtti felszólalásában. Nacsa Lőrinc azt mondta az Országgyűlésben, a család az első, azért dolgoznak, hogy a magyar családok erősek legyenek, a vágyott gyermekek megszülethessenek, és a többedik gyermek vállalása ne jelentse a szegénységet. Gyurcsány Ferenc (DK) napirend előtt arról beszélt, bár sokan örülnek a csúcsjelöltek bukásának az Európai Unió következő intézményvezetőinek megválasztását illetően, ez inkább aggályos. Azt mondták az embereknek, hogy azok lesznek Európa vezetői, akiknek a pártcsaládja a legtöbb támogatást kapja, ezért akik most ünnepelnek, azok becsapták az embereket – vélte. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kijelentette: a kormány az európai parlamenti (EP-) választás kampányában elmondta, hogy a nemzetállamok Európájában hisz, így kapta meg a szavazatok többségét, ami világos üzenet a magyar választók részéről. Közölte: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc visszatért, a magyarellenes politika is visszatért, az elmúlt napokban Brüsszelben „fúrták a magyarokat”. Hozzáfűzte: amit az ellenzék tesz, az nemcsak a szokásos belpolitikai helyezkedés része, hanem a brüsszeli magyar érdekképviselet tudatos gyengítése.

Hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum megállapodott, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet támogatja, emellett mind a 23 fővárosi kerületben egyetlen kihívója lesz a Fidesz polgármester jelöltjének – mondta a szocialista párt budapesti elnöke. Ferencvárosban még nincs meg az ellenzéki induló, ott előválasztás lesz várhatóan július végén, augusztus elején – tette hozzá Molnár Zsolt. Elmondása szerint több ambiciózus és támogatással bíró aspiráns van, akik sorsáról nem lehetett tárgyalóasztalnál dönteni. A Momentum, a Jobbik és az MSZP Jancsó Andreát támogatja, az LMP azonban Baranyi Krisztinát. Korábban Karácsony Gergely is azt nyilatkozta, őt tartaná az ideális jelöltnek, a DK a győztes jelölt mögé áll be. Molnár Zsolt arról is beszélt: a pesterzsébeti jelölt sincs meg, az ellenzéki pártok ugyanis kifarolnak Szabados Ákos független polgármester mögül. „Bár két évtizeden keresztül nagyszerűen végezte polgármesteri teendőit, sokáig MSZP-s volt, most, hogy függetlenként bár, de jó eséllyel elfogadja a Fidesz támogatását, az ellenzéki pártok nem állhatnak mellé” – jelentette ki az MSZP budapesti elnöke.

 

A kettős mérce kizárásának és a tisztességes eljárásnak a fontosságáról beszélt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a Helsinkiben. Varga Judit kijelentette: fontos a kettős mérce kizárása és a tisztességes eljárás, amikor a finn EU-elnökség a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti eljárás lépéseiről dönt, és az is lényeges, hogy a tagállamok többségének akaratát tudja maga mögött az elnökség. Emlékeztetett: mindig ellátogatott az EU soros elnöki tisztet betöltő tagállamokba, hogy egyeztessék az álláspontokat azokban az ügyekben, amelyek az elnökség napirendjén lesznek.

 

Külföld:

 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter ismét a Földközi-tengerből kimentett migránsok EU-tagállamok közötti szétosztását szorgalmazta. A miniszter emellett hangsúlyozta: példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 migránst szállított Lampedusa szigetére. Olaszország jelenleg további EU-tagállamok jelentkezését várja annak a 41 migránsnak a befogadására, akiket az Alex nevű mentőhajó szállított Lampedusa szigetére. „Az a cél, hogy a legutóbb Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be” – mondta el Salvini. A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt. A hajó – fedélzetén 41 migránssal – múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával.

 

Klaus Iohannis román államelnök aláírta az új nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal növekednek az öregségi járandóságok. Iohannis ezzel kihirdette a jogszabályt, amely a közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A román parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak.  A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz.

 

Az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszországgal szemben a Krím félsziget önkényes elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt kiszabott szankciókat – erről biztosították ukrán tárgyalópartnereiket az EU vezetői a Kijevben tartott EU-ukrán csúcstalálkozón. Mint Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a csúcs után Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, „a szankciók politikája az utolsó civilizált eszköz” a béke elérése érdekében. Örömét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben az EU álláspontja határozott és változatlan. Hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg Oroszország teljes mértékben végre nem hajtja a minszki egyezményekben vállalt kötelezettségeit, és helyre nem áll Ukrajna szuverenitása és területi épsége. A szakadár Donyec-medencei területek gazdasági blokádját Zelenszkij szavai szerint Ukrajna csak azután oldhatja fel, ha a törvénytelenül államosított vállalatokat visszaadják tulajdonosaiknak.

 

Washington továbbra is „maximális nyomást” gyakorol Iránra – hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök a Christians United for Israel (Keresztények Egységesen Izraelért) nevű cionista keresztény szervezet tanácskozásán. „Iránnak nem szabad összetévesztenie az amerikai visszafogottságot az amerikai eltökéltség hiányával” – fogalmazott Pence a washingtoni konferencián. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok és hadereje felkészült az amerikai érdekek és amerikai állampolgárok védelmére a térségben.  „Továbbra is nyomást gyakorolunk az iráni gazdaságra” – hangsúlyozta, és megismételte az ismert kormányzati álláspontot, miszerint az Egyesült Államok elkötelezett annak biztosítására, hogy Teherán ne tehessen szert atomfegyverre.

 

Az Izraeli Védelmi Erők újabb határon átnyúló terroralagutat találtak a Gázai övezet déli részén. A felfedezésre az övezet mentén zajló földalatti akadály építési munkálatai közben került sor. A pontos helyszínt biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Az izraeli csapatok vizsgálják a járat útvonalát. Az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró riportja szerint ez volt a 18. alagút, amit a hadsereg az elmúlt két évben talált. Eskol Regionális Tanács reagálva a határon átnyúló járat felfedezésére azt nyilatkozta, hogy “az alagút lokalizálása a gázai határ mentén használt úttörő védelmi technológia eredménye. Az alagút nem jelent fenyegetést, az izraeli hadsereg intézkedik az ügyben. Köszönetet mondunk az izraeli hadsereg katonáinak és tisztjeinek, akik elszántan és bátran gondoskodnak közösségünk védelméről.”

 

Gazdaság:

 

A nemzeti buszstratégia keretében 35,9 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a következő tíz évben környezetbarát, döntően elektromos buszok beszerzéséhez a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Elmondta: a kormány a buszbeszerzéshez maximum 20 százalékos támogatást nyújt a járműcserét tervező önkormányzatoknak, illetve helyi közlekedési társaságoknak. A teljes beruházási költség mintegy 160 milliárd forint, ebből a számítások szerint 1290 új busz állhat üzembe a nemzeti buszstratégia részét képező zöld busz program keretében – tette hozzá Kaderják Péter. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a program összekapcsolja a gazdaságfejlesztést és a klímapolitikát.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt változóan felhős lesz az ég, helyenként alakulhat ki záporeső. Délután változó mennyiségű felhőzet lesz az égen, néhány órára mindenhol kisüt a nap. Számottevő mennyiségű csapadékra nem kell készülni, de egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul. Késő este 14, 20 fok lesz. Kedden nem érkezik front. A hűvös reggeli időszakban kopásos erdetű ízületi panaszok jelentkezhetnek, amelyek napközben fokozatosan mérséklődnek. Napközben a megerősödő szél okozhat fejfájást és ingerlékenységet. A közlekedés során az erős szél okozza a fő veszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.