A főpolgármesteri címet egy személy kapja meg, amit nem lehet visszautasítani

A főpolgármesteri címet egy személy kapja meg, amit nem lehet visszautasítani

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában a saját terveiről, elképzeléseiről beszélt, amelyek véleménye szerint finanszírozhatóak és a közösség érdekeit szolgálják.

A politikus kifejtette, a tavalyi országgyűlési választásokon nem vette át a megbízólevelét, bár listavezetőként megválasztották, tette ezt mindazért, mert már akkor is elmondta, alapvetően az önkormányzatiságban hisz, ezért is tartja feladatának, hogy ezt a munkáját folytassa az őszi helyhatósági választás után. Arról nem is beszélve, hogy a főpolgármesteri cím az nem egy listás mandátumnak köszönhető, azt egy személy kapja meg, amit nem lehet visszautasítani.

Ami az előválasztáson induló ellenzéki főpolgármester-jelölteket illeti, Karácsony Gergely szerint az egy szerencsés helyzet, hogy van verseny, van három jelölt, akik között vannak véleménykülönbségek, akik között van vita. Persze az is igaz, a különbözőségek ellenére a három jelölt hasonló dolgokban hisz, a három jelölt közül a győztesnek pedig az egészet kell majd képviselnie, azaz a másik kettő elképzeléseiből is át kell vegyen.

Hozzátette, amennyiben ő győz, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a másik két jelöltet támogató pártok szavazóit is meggyőzze, ősszel őt támogassák.

Karácsony Gergely arra a felvetésre, hogy az ellenzéki jelöltek ígéreteire nincs, nem is lesz elegendő pénz a főváros költségvetésében hozzátette, a saját ígéreteiről biztosan állítja, azok igenis finanszírozhatóak. A saját elképzelései közül elsőként az úgynevezett Tiborcz adót emelte ki, ami a felső egy százalékot célozza meg. Erre azért van szükség, mert a félmilliárd forintnál nagyobb értékű ingatlanok jelenleg semmilyen módon nem adóznak, ez véleménye szerint nem helyes, főleg egy olyan országban, ahol a magas jövedelmeket nem adóztatják, ahogy a nagy társaságokat sem. Jelenleg a magyar adórendszer olyan, ahol minél nagyobb valakinek a jövedelme, az annál inkább nem fizet adót. Hozzátette, ennek a Tiborcz adónak a bevételéből finanszíroznák a lakhatási problémák egy részének a megoldását. Látni kell, mondta el a főpolgármester-jelölt, ma Budapesten hatalmas magánvagyonok jöttek létre az elmúlt pár évben, ezek mögött nem kis részben a közpénzek elfolyatása áll. Persze az említett egy százalékban vannak olyanok is, akik tisztességes, becsületes munkával szerezték a vagyonukat, a politikus szerint ők biztosan érteni fogják, az adójukat jó célokra fizetik be.

Budapest fejlesztése nem képzelhető el az EU-s támogatáson nélkül, ehhez persze az uniónak is meg kell változnia, azaz azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió közvetlenül is finanszírozhasson nagyvárosi projekteket. Látni kell – tette hozzá, Magyarországon sajnos felmerül a jogállamiság kérdése, az EU úgy véli, azok, akik a jogállami kitételeknek nem felelnek meg, nem kaphatnak támogatást, ám azok a városok, amelyek megfelelnek, azok igen.

Kiemelte azt is Karácsony Gergely, tartja magát ígéretéhez, mely szerint az idősek utazási kedvezményeihez ne nyúl hozzá. Ebből van egy bevételkiesése a fővárosnak, amire az állam ígért kompenzációt, ám gyakorlatban ez nem valósult meg, ezért ezt Budapest fizeti, ám ezt teljesen rendben valónak gondolja a politikus. Az utazási kedvezmény kapcsán azt is elmondta, támogatja a másik ellenzéki jelölt azon tervét, mely szerint nem csak az időseknek lehetne ilyen kedvezményt adni, hanem fokozatosan a fiataloknak is, akiknek így végül 18 éves korukig járna az ingyenes utazás. Ez nem jelent nagy kiesést, de sokat segít azoknak a családoknak, akik elsősorban a közösségi közlekedést veszik igénybe.

Budapesten az ingatlanárak nagyon megugrottak, ami több problémát is felvet. Véleménye szerint igenis foglalkozni kell az AirBnb szolgáltatással, szükség lenne egy szabályozásra ezen a területen is. Hozzátette, amíg az emberek sokasága él az utcákon, mások pedig nem is álmodhatnak lakásról, addig a fővárosi lakásokat nem kéne szállodaként használni. Ám mindezek mellett van egy másik probléma, mégpedig az, hogy sok az üresen álló lakás, ezek nagyrészt önkormányzati bérlakások. Példaként hozta fel Zuglót, ahol jelenleg nincs üresen lévő bérlakás, hiszen megvalósították azt a célt, hogy minden lakásban lakjanak. Sajnos van több kerület, ahol azt gondolják, az üres lakások ne kerüljenek a rászorulókhoz. Vannak üres magánlakások is, ezekkel is kezdeni kell valamit Karácsony Gergely szerint, aki pozitív ösztönzők bevezetésével venné rá a tulajdonosokat, hogy kiadják lakásaikat. A lakások, az albérletek ügyében mindenképpen szükség lenne egy lakásügyi ombudsmanra, egy Lakásügyi Tanácsra, ahol a különböző szereplők, ahol leülhetnek egy asztalhoz. Azt is elképzelhetőnek tartja a főpolgármester-jelölt, hogy az üresen álló lakás tulajdonosától, aki a sok negatív hír miatt nem meri kiadni az ingatlanát, az önkormányzat veszi azt bérbe, erre Zuglóban elindultak a kísérletek.

Szintén a lakhatáshoz tartozik, hogy jelenleg nincsenek munkásszállók a fővárosban. A politikus szerint Magyarországon a gazdasági fejlődést többek között a munkaerőhiány akadályozza, munkásszállást lehetne kialakítani például a Budapesten működő cégekkel közösen.

Ugyancsak szükség lenne olyanokra is, amelyek a hajléktalanszállók és z albérletek között találhatók, erre lehet megoldás a szobabérlet, a kiléptető lakások.

Karácsony Gergely az egyházakkal kapcsolatban azt a nyitottságot és pozitív hozzáállást ígéri a budapestieknek, mint amit Zuglóban is megmutatott. A vallási terek, különös tekintettel a műemlék jellegű vallási terek nagyon fontosak, ez utóbbiak felújításához Budapestnek is hozzá kell járulnia.