A neológia jövője érdekében közösen kell dolgozni

A neológia jövője érdekében közösen kell dolgozni

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) régi-új elnöke a terveiről, megbeszéléseiről is beszélt.

Heisler András, mint a szervezet frissen megválasztott elnöke beszámolt arról, a mostani győzelme azt is jelenti, hogy ez lesz az utolsó elnöki ciklusa, hszen még jómúltkor az ő elképzelése alapján fogadott el a Mazsihisz egy szabályt, mely szerint két cikluson át lehet valaki elnök. Ez egy nagyon helyes döntés volt, hiszen ez a poszt nagyon embert próbáló, darálós feladat, nyolc év alatt mindenki elfárad benne. Hozzátette, még van előtte négy év, még szerencsére tart a lendület, van egy jövőkép, amit meg kell valósítani.

Nemrég fejeződött be az egyházak, civil szervezetek kampánya az adózók egy százalékos felajánlásáért. Heisler András elmondta, a szakemberek szerint is a Mazsihisz kampánya igen jól sikerült, sokan megnézték a szervezet kampányfilmjét a közösségi oldalakon, a különböző internetes felületeken lévő hirdetéseket is sokan megtekintették. Ami a várható eredményeket illeti, az elnök azt is megjegyezte, az adórendszer változásai miatt nehéz előre kiszámítani a felajánlások számát, aki már tavaly is a Mazsihisz javára ajánlotta fel az egy százalékot, az automatikusan megmaradt, most a kampány során azokat célozták meg elsősorban, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel egy éve, abban nagyon bízik a szervezet elnöke, hogy a tavalyihoz hasonló sikereket fognak elérni

Visszatérve a Mazsihisz tisztújító közgyűlésére, az ott elhangzottakra, Heisler András felidézte a mondandójának a leghangsúlyosabb részét, azaz a belső béke megteremtését a Síp utcában, azaz a belső béke elérését. Ennek megfelelően még a választáson ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén leül a budapesti közösség vezetőjével, hogy végigbeszéljék a gondokat, a félreértéseket, a konfliktusokat, hogy utána egy irányba lehessen húzni. Erre a megbeszélésre tagnap került sor, miután Heisler Andrásnak a Mazsihisz választás után szinte azonnal el kellett utaznia a Zsidó Világkongresszus ülésére. Ez a tárgyalás közel másfél órás volt, ezt követte egy egyórás megbeszélés a Mazsihisz Rabbitestületének vezetőjével, Róna Tamással, majd Frölich Róberttel, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijával. Heisler András mindhárom megbeszélésen azt hangsúlyozta ki, hogy a neológia jövője érdekében közösen kell dolgozni.

Az elnök megismételte, amikor a Mazsihisz meghirdette a változó világra nyitott zsidóság szlogenjét, akkor nem vallási reformot hirdettek, a világi vezetésnek a közösség szervezése a dolga, a közösség minél jobban történő bevonása. Vallási kérdésekben a rabbiknak van joga dönteni.

A kormánnyal való kapcsolatot illetően Heisler András kiemelte, kapott egy ígéretet a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől, hogy a Mazsihisz tisztújítás és az EP választások után leülnek tárgyalni, az elnök most várja ennek megtörténtét. Hozzátette, meg kell érteni, hogy most mindenki, minden politikai szereplő a május 26-i választásra koncentrál, de mindenkinek, így a magyarországi zsidóságnak is fontos, hogy Európában is jól menjenek a dolgok.

 

Az interjú a 2019. május 24-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.