Ügyelnek arra, hogy az alapítvány munkáját a politika ne tudja befolyásolni

Ügyelnek arra, hogy az alapítvány munkáját a politika ne tudja befolyásolni

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az alapítvány programjairól.

 

 

 

 

Az Élet Menete vasárnap szervezte meg a Hősök útján Újlipótvárosban című sétáját, amelyet Schőner Alfréd főrabbi kezdeményezett. A séta során olyan nagyszerű embermentők emléktábláját keresték fel, akiket még Jad Vasem díjjal is elismertek. Gordon Gábor elmondta, a szervezés során nem is gondolták volna, hogy a program indulásakor a hegedűs Gyula utcai zsinagógában több száz ember jött össze. Minden emléktáblánál voltak szónokok, a svéd, a spanyol nagykövetség képviselői, a Perlasca család megbízottja, de felszólalt Totha Péter tábori főrabbi is, akik Tóth tábornok emléktábláján tartott megemlékezést, de Kardi Judit is, aki a cionistákról tartott beszédet.

Mindezek mellett az alapítvány már javában készülődik a tizenhetedik alkalommal megtartandó Élet Menetére, amit egyébként követ az auschwitzi Élet menete, majd később a jeruzsálemi. Idén a lengyelországi program Görögországról, a görög zsidókról szól, a magyar delegáció 130 fős lesz. Ami például Lengyelország és Izrael vitáját illeti a II. világháborús események kapcsán, Gordon Gábor megjegyezte, ő maga itthon, de az Élet Menete nemzetközi vezetői pedig külföldön ügyelnek arra, hogy a megemlékezéseket, az alapítvány munkáját a politika semmiképpen se tudja befolyásolni. Az biztos, hogy a magyar delegáció idén is tart megemlékezést a magyar barakknál, most több Budapestre akkreditált nagykövetet is meghívtak, többen vissza is jeleztek, hogy jelen lesznek az eseményen.

Az Élet Menete Alapítvány vezetője beszélt a vagonkiállításukról is, amit tavaly újítottak fel, most vitték el Pécsre, ahol rengetegen keresték fel a kiállítást. Jövő héten Szatmárnémetiben, ezt követően meg Kőszegen lehet megnézni a vagonkiállítást.