A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

2030-ra Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén. Szintén a 2030-ig tartó célkitűzések közé sorolta a kormányfő, hogy Magyarország tartozzon az EU öt legversenyképesebb országa közé. Emellett ugyancsak a 2030-ig elérendő célok között említette a népesedési hanyatlás megállítását – majd azután a népesedés növekedési pályára állását -; a Kárpát-medence újraépítését, azaz a gyorsforgalmi, gyorsvasúti összeköttetések megteremtését; Közép-Európa egységes politikai és gazdasági térségként való felépítését és az ország energiafüggetlenségének megvalósítását. Utóbbiról azt mondta: több lépésben meg kell szüntetni az orosz energiától való egyoldalú függést, el kell érni, hogy Magyarországnak legyen belső kapacitása és többcsatornás hozzáférése országhatáron kívüli energia-erőforrásokhoz is. Ebből a szempontból a paksi atomerőmű-beruházást a magyar szuverenitás lényegéhez tartózó beruházásnak nevezte.

Célként jelölte meg továbbá, hogy Magyarország gazdasági versenyképességét érzékelhetően javítsák fel 2022-ig. Ennek érdekében már a szerdai kormányülésen is hoztak döntéseket, és hamarosan további átfogó nagy döntések várhatóak – jelezte a kormányfő. Kitért arra is, nincs illúzió a fejükben, nem fog a fizikai munka eltűnni a magyar gazdaságból, de fontos, hogy amikor nemzetközi értékláncok előállításába kapcsolódik be Magyarország, akkor az minél magasabb szinten történjen. Ebből következik, hogy amikor befektetéseket támogat, akkor az a szempont, hogy a technológiai szint megőrzése vagy emelése szerepel-e a terv mögött – mondta. A miniszterelnök az elmúlt egy év legfontosabb történésének azt nevezte, hogy az áprilisi országgyűlési választás garantálta Magyarországnak a következő négy évre is a belpolitikai stabilitást. Szerinte ugyanis Magyarországon stabil kormány nélkül nincs sem stabil gazdaság, sem stabil szellemi élet. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Magyarország az egyetlen európai állam, ahol 1990 óta nem volt előrehozott választás.

Az üldözött keresztények védelmében tervezett közös fellépésről és a Nyugat-Európában terjedő antiszemitizmusról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete az Országházban. A nagykövet hangsúlyozta: az amerikai kormány részéről a vallásszabadság témája kiemelt prioritást élvez, ezért a magyar kormány üldözött keresztények megsegítését célzó politikája iránt nagy érdeklődést mutatnak. Orbán Viktor és Samuel Brownback aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy – többek között a migrációs válság következményeként – Nyugat-Európában ismét terjedőben van az antiszemitizmus. A nagykövet tájékoztatást adott arról, hogy az amerikai kormányzat a magánszektor bevonásával azon dolgozik, hogy megfelelő pénzügyi forrással lehetővé tegye, hogy az elüldözött közel-keleti keresztények visszatérhessenek otthonaikba.

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából. „Kérem, engedje meg, hogy ezúton gratuláljak Önnek és a lengyel népnek Lengyelország függetlensége visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából. A köztársaság kikiáltásának centenáriuma nagy ünnep az egész lengyel nemzetnek, amiben mi, magyarok is teljes szívünkből osztozunk” – írta Orbán Viktor. „Jóllehet ma már mindkét nép elmondhatja, hogy szabad és független országgal rendelkezik, a történelem viharai ma sem csendesednek körülöttünk, sőt a hullámok egyre magasabbra törnek. Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve” – figyelmeztetett a magyar miniszterelnök.

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel. A beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy „Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során”. Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

A metrófelújítás, az egészségügyi fejlesztések, a műanyag zacskók ügye, a brexit és Nikola Gruevszki is téma volt a Kormányinfón. A kormány költségvetési forrásból 80 milliárd forinttal támogatja a hármas metró felújítását – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, a plusz forrás felhasználására 2019 végén, 2020-ban és 2021-ben kerülhet sor, de akár 2022-re is átnyúlhat. A metróvonal felújításához a terveket a főváros készíti és a megvalósítás is a főváros hatáskörébe tartozik – tette hozzá. A miniszter közölte azt is, hogy a szerdai kormányülésen – amelyen részt vett Tarlós István főpolgármester is – támogatták a fővárosi közfejlesztési tanács létrejöttét, az erről szóló megállapodást pedig szombaton írja alá Tarlós István és Orbán Viktor miniszterelnök. A sok tisztázatlan körülmény miatt a kormány hivatalosan is kérdésekkel fordul az EU-hoz és az ENSZ-hez a migránskártyák ügyében – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kifejtette: elfogadhatatlan, hogy míg az európai polgároknak nem megengedett név nélkül bankszámlát nyitni, bankkártyát használni, a migránsoknak lehetővé teszik. Ez komoly veszélyt jelent a terrorellenes küzdelem, az emberkereskedelem és a pénzmosás szempontjából – mutatott rá.

Kijelentette: a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyja Macedóniát. A volt macedón kormányfő egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot a menedékkérelem benyújtására, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor – magyarázta. Hozzátette: ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat. A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben a külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával. Megjegyezte: Nikola Gruevszki nem találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kérdésére közölte: a volt macedón kormányfő esetében a magyar hatóságok a megfelelő biztonsági protokoll szerint járnak el, biztosított, hogy ne hagyhassa el az országot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a migráció következményeként, a hiányzó biztonságérzetnek is szerepe lehetett a német néppártok gyenge választási szereplésében a két legutóbbi tartományi választáson. Gulyás Gergely úgy vélte, a biztonság hiánya felül tudja írni az erősödő jólétet még Németország gazdagabb részein is, legalábbis erre utalnak a bajorországi és hesseni tartományi választások eredményei. A miniszter a német választási eredményeket elemezve arról is beszélt, hogy a mozgósító viták hiánya is káros lehetett a néppártok számára. Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy a bajor választóknak 60-61 százaléka jobbra szavazott, csak most ez három párt között oszlott meg. Szerinte ez azt jelzi, hogy nem sikerül az unió pártoknak a „középig tartó széles szavazótábort” egy tető alatt tartani. Úgy vélte, ennek a legfőbb oka nem helyi, hanem berlini. Hozzátette: a nagykoalíció struktúrája szerinte nem tesz jót soha egy demokráciának.

Romlik Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megítélése a visegrádi országok közvéleményében a Nézőpont Intézet felmérése szerint. Az októberi közvélemény-kutatásból kiderült, hogy Emmanuel Macront már kevesebben kedvelik a V4-es országokban, mint amennyien rossz véleménnyel vannak róla – közölte a Nézőpont. Emmanuel Macron az elmúlt évben rendszeresen bírálta a visegrádi együttműködés országait, és ez nyomot hagyott az elnök imázsán. Ismertsége és elutasítottsága is nőtt, miközben a róla jó véleménnyel lévők aránya nem változott a visegrádi országokban. Míg 2017-ben a megkérdezettek 22 százaléka volt rossz véleménnyel a francia elnökről, idén már a négy ország népességének átlagosan 38 százaléka fogalmazott meg elutasító véleményt. Ugyanakkor nőtt a politikus ismertsége a visegrádi régióban: míg 2017-ben a visegrádi négyek felnőtt népességének 28 százaléka nem hallott a francia köztársasági elnökéről, idén ez az arány 18 százalék volt. Mindeközben annak ellenére nem változott az elnököt kedvelők 33 százalékos aránya a két felmérés között, hogy egyre nagyobb az ismertsége. Tehát a visegrádi együttműködés országaiban a francia elnök ismertsége azért növekszik, mert egyre rosszabb véleménnyel vannak róla – vonja le a következtetést a Nézőpont.

A hatóságok megtévesztésére tanítják be egyes jogvédő civil szervezetek munkatársai a határokra érkező migránsokat – erről beszélt Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Az unió határaihoz érkezők elenyésző kisebbsége jogosult nemzetközi védelemre, ezért tanítják be őket egyesek arra, hogy mit kell hazudni a menekült státusz elnyeréséhez. Ez pedig feltehetően bűncselekmény, a hatóság megtévesztése – mondta. Nem egyszer még a határ illegális átlépését is tanítják – tette hozzá. A jelenlegi szabályok megalkotásakor nem volt tömeges migráció, többségében valódi menekültek érkeztek a határokhoz, akik együttműködtek a hatóságokkal, mára ez a helyezet megváltozott – magyarázta az Alapjogokért Központ vezetője.

Magyarország és Oroszország között 2020-ban lejár az 1995-ben megkötött gázszerződés – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiabiztonságért felelős utazó nagykövete. Az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások Magyarország és Horvátország közötti gázhálózatról – tájékoztatott Ságvári Pál. Hangsúlyozta, a magyar kormány érdeke a versenyhelyzet fokozása. A dokumentum 1995-ben született, „ez a legnagyobb olyan szerződés, amit Magyarország köthet, értékében a paksi beruházáshoz hasonlítható” – ismertette Ságvári Pál, hozzátéve: ilyen hosszútávú szerződést a kormány nem szeretne újra kötni az orosz féllel, versenyhelyzetet szeretnének teremteni. „Ennek kapcsán pörgött fel mind a román, mind a horvát forrásbeszerzés” – fogalmazott.

Szombattól hétvégenként City-troli nevű új trolibuszjárat közlekedik a fővárosi Fővám tér és a Lehel tér között – jelentették be. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója kiemelte, a vonalon közlekedő trolibuszok önjáróképességgel is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy négy kilométert felsővezeték nélkül is meg tudnak tenni. Ennek előnye, hogy kevésbé érzékeny a rendszer, és a járművet forgalmi okok sem akadályozzák annyira a haladásban – tette hozzá. Azt mondta, a City-troli szerves része a fővárosi közlekedéspolitikának, annak, hogy a belvárostól kifelé haladva minél inkább károsanyag-kibocsátás nélkülivé tudják tenni a várost.

Külföld:

 

Avigdor Liberman védelmi miniszter hivatalosan is benyújtja lemondását, egy nappal azután, hogy bejelentette, távozik a védelmi minisztérium éléről tiltakozásul a Hamásszal kötött fegyverszüneti megállapodás ellen, amely véget vetett a kétnapos összecsapásoknak a Gázai övezettel. Később a nap folyamán kerül sor Liberman utolsó találkozójára a legfelsőbb védelmi tisztviselőkkel, számolt be a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A lemondása a nyilatkozat átadását követő 48 órával lép hatályba. A lemondás mellett egyúttal kilépteti pártját, a Jiszráel Beitenut a koalícióból, így a Likud vezette kormány székei 61-re zsugorodnak a 120 fős Knesszetben. Benjamin Netanjahu miniszterelnök még nem nevezete meg Liberman utódját, és egyelőre nem jelezte, hogy engedne a Zsidó Otthon párt ultimátumának, mely kilépéssel fenyeget a koalícióból, ha nem vezetőjük, Naftali Bennet kapja meg a védelmi portfóliót. A következő választásokat menetrend szerint 2019 novemberében tartanák.

 

A rendőrség razziát tartott egy rendőrőrsön késelő terrorista otthonában. A csapatok letartóztatták a támadó öt családtagját. A terrorista szerda éjszaka késes támadást hajtott végre az Oz rendőrőrsön Armon HaNatzivban, Jeruzsálemben. A rendőrség szerint a támadó a kerítésen átmászva jutott be az őrs területére majd leszúrt és enyhén megsebesített egy 50 éves határőrt, aki a bejáratnál állt. Egy rendőrnő, aki a közelben tartózkodott azonnal reagált és tüzet nyitott a terroristára. A helyszínen lévő rendőrök egyike megsérült a karján a lövöldözés következtében, míg további négy tiszt enyhe sérüléseket szenvedett. A húszas éveiben járó elkövető súlyos sérüléseket szenvedett, a többi sérülttel együtt kórházba szállították. A kórház csütörtök reggel közölte, hogy még az éjszaka hazaengedtek 6 határőrt. A karján megsérült rendőr azonban kórházban maradt és műtéten esett át.

Az izraeli hadsereg balul sikerült titkos gázai bevetését követően a Hamász szélsőséges palesztin szervezet elfogott három feltételezett kollaboránst, akik együttműködtek Izraellel ebben az akcióban. három palesztin a gyanú szerint segített az izraeli egységnek, hogy bejusson a Gázai övezetbe. A Hamász nem kommentálta ezt az értesülést. A Hamász szerint fegyveresei vasárnap fedezték fel az izraeli katonákat, akikkel tűzpárbajba keveredtek. Az összecsapásban hét palesztin fegyveres, köztük a Hamász egyik 37 éves parancsnoka, valamint egy izraeli tiszt életét vesztette. Az esetet követően a Gázai övezetet vezető szervezet lezárta az Izrael felé vezető egyetlen határátkelő palesztin oldalát, hogy más kollaboránsok ne menekülhessenek át a zsidó állam területére. A Gázai övezetben több olyan embert végeztek ki a múltban, akiket azzal vádoltak, hogy összejátszottak Izraellel.

„Meg tudjuk erősíteni, hogy minden érintett képet eltávolítottunk” – olvasható a Shutterstock nevű képmegosztó oldal Twitter bejegyzésében. „Köszönjük, hogy ismételten felhívták rá a figyelmünket” – üzenték a Jerusalem Post újságírójának, Amy Spirónak. Dennis Wilen november 9-én tette közzé a képeket, amire a Shutterstock oldalán bukkant. A képmegosztó oldal leírása szerint a fotókon „egy asztalnál ülő boldog férfi” szerepel „kipában és mellényben egy csomó pénzzel, miközben az hüvelykujjával felfelé mutat”. Egy másik leírásban pedig a következő szerepel: „a zsidó nacionalizmus egyik férfi könyvelője figyelmesen vizsgál több száz dollárt egy irodában”. Az antiszemita propagandából ismerős, zsidó bankárok karikatúráira emlékeztető képek erőteljes tiltakozást váltottak ki. Sokan a fotók eltávolítását követelték a Shutterstock működtetőitől.

A brit miniszterelnök szerint csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el az Egyesült Királyság zökkenőmentes kilépése az Európai Unióból. Theresa May kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból. May parlamenti felszólalása előtt nem sokkal bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet. Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal. Az 585 oldalas dokumentummal rendkívül elégedetlen a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora is, olyannyira, hogy e frakciócsoport több képviselője felvetette a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésének lehetőségét.

Rendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az Európai Bizottság és Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló is arról számolt be, hogy döntő előrelépés történt a találkozó összehívásához, miután sikerült „technikai szinten” elfogadni a kiválási szerződés tervezetét, és ezt a brit kormány is jóváhagyta. Tusk Barnier-vel egyeztetett, és ezt követően közölte: a szöveget az elkövetkező napokban értékelik a bennmaradó tagállamok kormányai, s amennyiben a felek mindegyike elfogadhatónak tartja, és „semmi rendkívüli nem történik”, akkor jövő vasárnap soron kívüli EU-csúcsot rendeznek Brüsszelben az egyezmény véglegesítése és megkötése érdekében.

A nemzetközi tiltakozás ellenére kivégezték a 64 éves Roberto Moreno Ramos mexikói állampolgárt Texas amerikai szövetségi államban. A még 1993-ban kiszabott halálbüntetést a huntsville-i börtönben hajtották végre méreginjekcióval. Ramos 1992-ben megölte feleségét és 7, illetve 3 éves gyerekét a mexikói határhoz közeli Progresso városában. A mexikói férfi ügyvédjei az elmúlt 25 évben azzal érveltek, hogy védencük mentális zavarokkal küzd, és beszámíthatatlan. A mexikói állam és jogvédő szervezetek kifogásolták, hogy az amerikai hatóságok nem biztosították Ramos jogát arra, hogy a mexikói konzulátuson keresztül lássák el védelmét.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció elrendelte a jemeni Hodeida kikötőváros elleni támadások leállítását – jelentette a Reuters hírügynökség. „A koalíció megparancsolta a szárazföldi csapatoknak, hogy függesszék fel a harcokat Hodeidában” – mondta a hírügynökségnek a koalícióhoz közeli katonai forrás. A döntés azután született, hogy több nyugati ország is határozottan tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket a közelgő ENSZ-békekonferencia miatt, amely a polgárháború végleges lezárását célozza. A nemzetközileg elismert jemeni kormány elnöke, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádi szóvivője útján szerda este bejelentette, kész újra tárgyalóasztalhoz ülni – jelentette a jemeni Szaba hírügynökség kormányhű része.

Menesztették a Fehér Házból Mira Ricardelt, a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesét egy nappal azután, hogy a first lady a nyilvánosság előtt szorgalmazta az elbocsátását. A döntést Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője tudatta. „Mira Ricardel változatlanul támogatja az elnököt, a Fehér Házból távozva új szerepet kap a kormányzatban” – fogalmazott a szóvivőnő. A közlemény azonban nem tett említést arról, hogy milyen megbízatás várhat rá.

Ötvennyolcra nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma. Kory Honea, az erdőtüzek által leginkább sújtott észak-kaliforniai Butte megye seriffje közölte, hogy nyolc újabb holttestet találtak a mentőalakulatok a lángok martalékává vált Paradise kisváros leégett lakóházaiban, így már 56 halottja van a tűzvésznek a megyében. Két emberéletet követeltek a legnépesebb amerikai állam másik végében, délen pusztító erdőtüzek, így a halottak száma már 58, miközben mintegy kétszáz ember sorsáról még mindig nem tudni semmit.

Janis Bordans, a lett Új Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje felhagyott a kormányalakítási tárgyalásokkal, miután három lehetséges koalíciós partner is otthagyta a tárgyalóasztalt. Az országot korábban több korrupciós és pénzmosási botrány is megrengette. Raimonds Vejonis lett államfő a múlt héten bízta meg Bordanst kormányalakítással, s november 21-ig adott neki időt arra, hogy felállítsa koalíciós kabinetjét, különben mást bíz meg a kormányalakítással. „Elmondtam az elnöknek, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudom megalakítani azt a kormányt, amelyet szerettem volna” – közölte Bordans az államfővel tartott megbeszélését követően. Bordans a nemrég alakult populista Kié az ország? (KPV LV) párttal, a FOR/Fejlődés liberális pártszövetséggel, a konzervatív Nemzeti Szövetséggel, és az Új Egység liberális-konzervatív pártszövetséggel folytatott egyeztetéseket a kormányalakításról.

Szlovénia támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját, és részt vesz a marrákesi csúcstalálkozón, amelyen a csomag elfogadását tervezik – jelentette be Miro Cerar szlovén külügyminiszter. Kiemelte: olyan politikai dokumentumról van szó, amely nem követeli meg a nemzeti jogszabályok módosítását, és lehetővé teszi minden állam számára teljes szuverenitásának fenntartását. Cerar elutasította a jobboldali ellenzék bírálatait, és a megállapodás pozitív hatásait hangsúlyozta. Mint mondta: a dokumentum több lehetőséget kínál arra, hogy Szlovénia másokkal együtt megakadályozzon egy olyan tömeges bevándorlást, amilyennel 2015-ben kellett szembenéznie.

Gazdaság:
Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének új elnöke szerint Magyarország válaszúthoz érkezett: felzárkózás vagy leszakadás vár rá. A növekedés érdekében kulcskérdés a hazai kis- és közepes vállalkozások termelékenységének és versenyképességének javítása – teszi hozzá VOSZ vezetője, aki a kormány hajthatatlan: a szociális hozzájárulási adót csak 2019 közepétől csökkentené 2 százalékponttal.

Az olasz gazdaság strukturális problémáival már több korábbi kormány is küzdött, azokat egy éves költségvetés nem oldhatja meg – mondta Tanács-Mandák Fanni Olaszország-szakértő. Hozzátette: az unió szervei és a Nemzetközi Valutaalap is bírálja a jövő évi olasz költségvetés tervezetét, mert álláspontjuk szerint a tervezett reformoknak nincs meg a fedezete.  Az olasz belpolitikáról szólva a szakember hozzátette: a közvélemény-kutatási adatok szerint a választások óta jelentősen javult Matteo Salvini pártja, a Liga, de az igazi megmérettetés a jövő évi EP-választás lesz. Silvio Berlusconi néhány napja nyilvánosságot kapott, a szabadság hiányára, diktatúra veszélyére figyelmeztető szavai pedig azzal lehetnek összefüggésben, hogy a veterán politikus még mindig vállalna szerepet az olasz politikában.

Könnyű:

Majom ölt meg egy tizenkét napos csecsemőt az észak-indiai Agrában. A kisfiút otthon szoptatta az édesanyja, amikor az állat egyszer csak megjelent, kikapta a csecsemőt a nő kezéből, majd eliramodott vele – írja a BBC. A majom megharapta a gyerek fejét, majd miután a botokkal és kövekkel felfegyverzett helyiek üldözőbe vették az állatot, az egyik szomszédos ház tetejére dobta a súlyosan megsebzett csecsemőt. A kisfiút kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe. A helyiek szerint a majomtámadások egyre gyakoribbá válnak a környéken. A Tádzs Mahalnak otthont adó Agrában két hónappal ezelőtt ugyancsak egy kisgyereket támadtak meg a majmok. A gyermek kórházban lábadozik. Májusban pedig két turistára támadtak majmok a Tádzs Mahalnál.