Korcsolán Orsolya hegedűművész a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Megtalálni a hiányzó láncszemeket

Korcsolán Orsolya hegedűművész a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Zsidó Kulturális Fesztiválon való fellépéséről, egy különleges lemezről, de szóba került az a küldetés, amire a karrierjét tette fel.

 

Korcsolán Orsolya idén is fellép a Zsidó Kulturális Fesztiválon, mint elmondta nagy örömmel tesz eleget a felkérésnek, hiszen már évek óta játszik a hazai zsidó fesztiválokon. Most is egy egészen különleges programmal lép az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára, műsorának címe Hollywood anno. Ezt már több éve tervezi, most sikerült megszervezni és ehhez megtalálni a tökéletes helyszínt, az Urániát.

Korcsolán Orsolya elmondta, az adja az előadás különlegességét azon túl, hogy láthatják őt és nagyszerű partnerét Lajkó István zongoraművészt, hanem a vásznon közben világsztárok jelennek meg. A képi anyag összeállítása több hónapos munkát vett igénybe, hiszen ki kellett keresni a felvételeket, a jogokat meg kellett szerezni. Az előadás fő attrakciója egy Chaplin némafilm lesz, az előadók Dariusz Mio kompozícióját játszák majd a képkockák alá. A Cinema fantasy című darabot egyébként a zeneszerző egy Chaplin filmhez komponálta, ám sosem valósult meg a közös produkció. Most a két előadó Chaplin Imigrant című filmjéhez vették elő ezt a darabot. A hegedűművész hozzátette, tényleg sok időbe került, míg végül megtalálták a Chaplin filmek jogtulajdonosát, akivel végül megállapodtak, akik nagy örömmel vették, hogy a film egy koncerten kerül majd lejátszásra.

Korcsolán Orsolya a koncertre való készülődés mellett elkészített egy lemezt is, amelyen a férjével, Sugár Gergely kürtművésszel együtt játszik, egy olyan versenymű hallható, Miguel Kertsman darabja, ami hegedűre, kürtre és sófárra íródott. A lemez szeptemberre jön ki a boltokba.

A hegedűművész már ötödik éve működtet egy zeneiskolát Bécsben, a Pálffy palotában lévő iskola nagy sikerrel működik, hegedű, zongora, gitár és kürt szakon. Nem kis büszkeséggel tette hozzá Korcsolán Orsolya, hogy már a gyermeke, Náthán is az iskola növendéke, aki zongorázni tanul.

Visszatérve a Zsidó Kulturális Fesztiválon való fellépésére, Korcsolán Orsolya kiemelte, számára fontos volt, hogy a mostani előadáson is lehessen olyan zeneszerzőket is hallani, akiket a nagyközönség nem igazán ismer. A Hollywood anno-ban olyan szerzők műveit hallhatja a közönség, akiknek el kellett menekülniük Európából a zsidóságuk miatt Amerikába, ahol filmzenéket kezdtek el írni. Ezek a zenesdzerzők – mondta el a hegedűművész, már karriert kezdetk el kiépíteni Európában, amikor is menekülniük kellett a származásuk miatt, Hollywoodba mentek, ahol éppen ekkor kezdődött el a hangosfilmek korszaka, a zenés filmeké. Így jutott el oda Erich Korngold, akiről csak kevesen tudják, hogy az Errol Flynn filmek zenéjét szerezte, pedig voltak neki klasszikus művei is. Ahogy Rózsa Miklósnak is, aki filmzeneszerzőként lett világhírű, pedig komoly hegedű- és zongoraversenyeket is írt.

Korcsolán Orsolya másik komoly küldetése, hogy a Holokauszt során meggyilkolt zsidó zeneszerzőket, műveiket is bemutassa, mint elmondta, ez a misszió, amire az életét, a karrierjét tette fel azért fontos, mert nem szabad hagyni, hogy ezek az értékek elvesszenek. Mint hozzátette, a zsidóság egyik legfontosabb tanítása a „és beszéld el fiadnak” mondat, azaz igenis el kell mondani a következő generációnak, hogy mi történt Európában a harmincas-negyvenes években. Elmondta azt is, amikor gyerekként az akkori Goldmark teremben meglátta Goldmark Károly portréját, akkor elhatározta, meg kell ismernie ezt a zeneszerzőt, mindent meg kell róla tudni és így másokról is, akik zsidóként teljesítettek nagyot. Később ismerkedett meg Erich Korngolddal, majd nem is olyan régen Kuti Sándor műveivel. Korcsolán Orsolya elmondta, a volt tanárai, a zenei szakemberek mindegyike nagyon becsüli ezt a munkáját, mert ez hiánypótló, a hiányzó láncszemek megtalálása, amivel talán egy picit újra lehet írni a zenetörténetet.

A hegedűművész beszámolt arról, hogy Náthán gyermeke a zongora mellett még tőrvívással is foglalkozik, mindkettőben tehetséges.