A boldogság kék madara Kalocsára költözik a hétvégén

A boldogság kék madara Kalocsára költözik a hétvégén

Bayer Ilona, újságíró, a kalocsai Kék Madár Fesztivál háziasszonya beszélt a fesztiválról.

Huszonhatodik alkalommal rendezik meg a Kék Madár fesztivált, Bayer Ilona elmondta, ő maga sem járt még előtte a városban, egy televíziós munkája, a Civil kurázsi kapcsán látogatott el Kalocsára, egy karitatív fesztivál kapcsán. Lakatos György, kalocsai fagottművész, az Operaház zenekarának a tagja volt ekkor, ma már a Zeneakadémia tanszékvezetője, zenekarával spanyol turnén vettek részt, amikor is egy részeg autós elütötte őket. Egyikük a helyszínen meghalt, ketten súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, a zenekar negyedik tagja megmenekült, mert ő a szállodában maradt. Lakatos György még a baleset után két évvel is, több műtét után még tolószékben ült, de mégis úgy gondolta, hogy az őt segítő, gyógyító embereknek szeretne valamit adni. Megszervezett teljesen egyedül egy jótékonysági koncertet, ebből fejlődött ki a huszonhatodik alkalommal megrendezendő Kék Madár Fesztivál.

A rendezvénysorozat egy ideig a zenére épült, de ma már egy klasszikus összművészeti fesztivál vált belőle, ahová mindenki szinte az első szóra eljött, mint az elmúlt években Rost Andrea vagy éppen Esterházy Péter, Kulka János, a Katona József Színház. De már olyan is történt nem is egyszer, hogy nem csak az első szóra jönnek a művészek, hanem ajánlják is magukat, mert olyan jó híre lett a fesztiválnak. Bayer Ilona a fesztivál indulása után pár évvel lett az állandó háziasszonya a rendezvénynek, ami a sérült gyermekek támogatását célozza meg a bevételből. Bayer Ilona hozzátette, a nagyvárosokban talán nem is tudják az emberek, hogy a falvakban, tanyákon élő beteg gyermekek milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak. Egy alapítványhoz folyik be a pénz, ide lehet pályázni, ahol egy szakmai testület dönt a támogatásokról.

A legkülönlegesebb a rendezvényben, hogy a Kék Madár Fesztivál az ország egyetlen olyan karitatív kulturális eseménye, ahol a színvonalból az évek alatt egy jottányit sem kellett engedni, ami azt jelenti, hogy Kalocsa és környéke kap évről évre egy olyan fesztivált, ami a fővárosnak is a díszére válna.

Idén június 1-én kezdődik a fesztivál, Bayer Ilona adott egy kis ízelítőt a programból, fellép az új Liszt Ferenc Kamarakórus, szombaton a gyerekeket várják egy mesedélelőttel, majd este Rost Andrea lép fel. Vasárnap kerül sor az alapítványi támogatások kihirdetésére, majd a támogatott gyerekeket viszik el fagyizni. Természetesen ennél jóval több eseménnyel várják az érdeklődőket.