A BreuerPress és a Heti Tv valamennyi munkatársa boldog Pészachot és áldott Húsvéti ünnepet kíván nézőinknek!

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a Heti Tv valamennyi munkatársa boldog Pészachot és áldott Húsvéti ünnepet kíván nézőinknek!

Tegnap  este köszöntött ránk Pészach ünnepe, amely április 7-én (szombat) este ér véget. Az első széder estét március 30-án, péntek este ültük.   Íme, a keserűség kenyere – így indul a pészachi Hágádá és felajánlja, hogy aki éhes, egye velünk. Mármint a maceszt. Amelyet őseink ettek és mivel mi nem csak emlékezünk arra, mit csináltak, hanem megismételjük, mi is ezt esszük az első este és azután – kenyér helyett – nyolc napon keresztül. A keserűség kenyeréből adunk enni a szabadság ünnepén. A keserűség, a szolgaság kenyere a szabadságé is, ahogy a nagy zsidó gondolkodó, Jonathan Sacks rabbi is írja, ezt készítették el őseink, amikor villámgyorsan távozniuk kellett Egyiptomból.

 

Az utolsó vacsora megvilágítja, értelmezi és érzékelhetővé teszi Krisztus megváltó halálának titkát – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában. Az utolsó vacsorát felidéző szertartáson a bíboros kiemelte: Jézus halála és feltámadása óta minden szentmise a Jézussal elköltött utolsó vacsora  megújítása. A nagycsütörtök esti szentmise három „fő titok”, az oltáriszentség, a papság alapítása, valamint a testvéri szeretet parancsának ünnepe. A bíboros a homília után megmosta 12 hívő – kispapok, esztergomi hívők és a Boldog Ceferino roma misszió tagjainak – lábát, felidézve Jézus tettét, aki az utolsó vacsorán tanítványai lábát mosta meg.

 

A miniszterelnök arra kéri a választókat, ne csak a jelenre, hanem a jövőre is gondoljanak április 8-án, mert nemcsak egyszerűen egy kormányról és egy parlamentről fognak dönteni, hanem jövőt is választ magának Magyarország. Orbán Viktor azt mondta: vagy nemzeti kormány lesz, és Magyarország magyar ország marad, vagy egy internacionalista kormány, amelyet alapvetően Soros György állít majd fel, és akkor Magyarország bevándorlóországgá válik. Hangsúlyozta: a kormánypártok az ország sorsa szempontjából a legfontosabb kérdésről beszélnek, a bevándorlásról, mert hiába fejlődik az ország, a bevándorlás felemésztené ennek hasznait. Az ellenzéki pártok kampányában azonban ennek se híre, se hamva, nem beszélnek a jövő legfontosabb kérdéséről – mondta a miniszterelnök, aki szerint ennek az az oka, hogy „nemzetközi cenzúra alatt állnak”.

Az LMP átfogó béremelési programot ígér az egészségügyben dolgozóknak. Ábrahám Júlia, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott, semmi nem indokolja, hogy a magyar orvosok és ápolók bére a kelet-európai társaikétól is elmarad. „Merjünk nagyot álmodni és érjük utol Szlovákiát!” – mondta, majd kifejtette, kormányra kerülésük esetén 50 százalékos béremelést hajtanának végre az egészségügyben, majd további öt éven át az átlagos bérnövekedésnél nagyobb mértékben emelnék az ágazatban dolgozók juttatásait.

 

Az új osztrák migránsellenes politika nyomán csak úgy kerülhető el, hogy Magyarország legyen a migránsok végállomása és gyűjtőtábora, ha a választás után sem engedünk be egyetlenegy migránst sem az ország területére – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Tapolcán. Szijjártó Péter azt mondta: az osztrák belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy nullára szeretnék leszorítani az Ausztriában beadott menedékkérelmek számát. Ez azt jelenti, hogy ha az április 8-ai választás után olyan politikai változás lesz Magyarországon, amelynek nyomán bevándorláspárti kormány alakul, akkor könnyen hazánkban alakulhatna ki a migránsok gyűjtőtábora, mivel az ide érkezők nem tudnának továbbmenni Nyugat-Európa felé – tette hozzá.

 

Jövő péntek délután 4 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok, akik az országgyűlési választáson máshol kívánnak voksolni. Eddig több mint 95 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön akarnak szavazni; négy évvel ezelőtt a választás előtt hét nappal mindössze 50 ezer átjelentkező regisztrált, a határidő lejártáig azonban végül 128 ezer. Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online formában, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván. Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, tehát a „saját” jelöltjeire szavazhat.

Külföld:

 

A Die Welt című német konzervatív lap az április parlamenti választással kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal. Az Orbán Viktor nagy félelme a választók kurázsijától című írásában Boris Kálnoky kiemelte, hogy lefutottnak lehet tekinteni a választást, mert a közvélemény-kutatásokban a Fidesz nagy előnnyel vezet. Hozzátette: azonban van egy tényező, amely veszélyezteti Orbán Viktor kormányfő győzelmét. A hódmezővásárhelyi polgármester-választást felidézve kifejtette, hogy a Fidesz vereségének oka az volt, hogy nagymértékben emelkedett a részvételi arány, és az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy mind ugyanazt a független jelöltet támogatják. Így most elkezdődött a „lázas számolgatás”, a Jobbik a részvételi arányt tekintve a „mágikus 70 százalékról” beszél, a Fidesznél pedig azt hallani, hogy 60 százalék alatti részvételi arányig minden rendben lesz.

 

Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminiszter, a parlament elnöke továbbra is bízik abban, hogy a britek meggondolják magukat, és az Egyesült Királyság mégsem lép ki az Európai Unióból. „Abszolúte azt remélem, hogy a britek végül maradnak az Európai Unióban” – húzza alá a volt pénzügyminiszter, aki abban bízik, hogy a Szkripal-ügyben mutatott európai szolidaritás miatt a britek ráébrednek, „mennyire jó, ha nincsenek egyedül a világban”. Az uniós tagságról 2016 nyarán tartottak népszavazást az Egyesült Királyságban, melyen a választók szűk többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány 2017. március 29-én jelentette be hivatalosan, hogy az ország elhagyja az Európai Uniót, s ezért az uniós jog értelmében az Egyesült Királyság jelen állás szerint egy év múlva, 2019. március 29-én, brüsszeli idő szerint éjfélkor automatikusan megszűnik az Európai Unió tagja lenni.

 

A lengyel államfő bejelentette: megvétózza azt a törvényt, amely megfosztotta volna rangjuktól a lengyel társadalom rendszerváltás előtti elnyomásáért felelős tiszteket, köztük – posztumusz – az 1981-es hadiállapot két fő felelősét, Wojciech Jaruzelski és Czeslaw Kiszczak tábornokokat. A lengyel parlament március elején hagyta jóvá a nemzetvédelmi tárca által kidolgozott jogszabályt, amely lehetővé tette volna, hogy lefokozzák azokat a tiszteket, akik az 1943-1990 között „elárulták a lengyel államérdeket”. Többek között automatikusan megfosztották volna rangjuktól a Nemzeti Megmentés Tanácsa (WRON) tagjait. A főként magas rangú katonai vezetőkből álló, 22 tagú, Jaruzelski vezette testület a több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapot idején irányította Lengyelországot.

Nem utasít ki orosz diplomatát Bulgária válaszul a Nagy-Britanniában élő Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya mérgezési ügyével kapcsolatban – közölte az Európai Unió soros elnökségét ellátó ország miniszterelnöke. Bojko Boriszov a bolgár kormány nemzetbiztonsági tanácsában lefolytatott ülését követően kijelentette, szükséges, hogy nyitva maradjon a párbeszéd lehetősége Oroszországgal, miközben egyre feszültebbé válik a viszony Moszkva és a Nyugat között a március 4-én történtekkel összefüggésben. Bulgária kifejezte szolidaritását az Európai Unióval és a NATO tagországaival, de mint Boriszov elmondta, több bizonyítékra van szükség a további lépésekhez.

 

Tucatnyinál több katolikus hívő szögeltette keresztre magát a Fülöp-szigeteken, mások pedig magukat ostorozták a vallási odaadás jeleként, ami a nagypénteki hagyományos szertartás szokásos szélsőséges megnyilvánulása a délkelet-ázsiai szigetországban. A húsvéti esemény az idők folyamán egyfajta látványossággá, szenzációéhes turisták csalogatójává vált. A történések központja a fővárostól, Manilától északra fekvő San Pedro Cutud, ahol a vezeklők lábába és tenyerébe mintegy nyolc centiméteres szögeket ütnek. A kereszteket ezután öt percre felállítják, és a bűnbánók karját rongyokkal is átkötözik, hogy le ne essenek.  Hívők, külföldi és hazai turisták érkeztek tömegesen a településre, hogy lássák megelevenedni a passió véres jeleneteit.

Öt palesztin vesztette életét az izraeli-gázai határon az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásokban – írta az Israel Hayom. Hat helyen gyűltek össze a gázai határ mentén a palesztin demonstrálók, és az összecsapások ezen a helyszíneken vették kezdetét. Az i24nes.com összeállításából az derült ki, hogy az öt halálos áldozat mellett legalább 356-an sebesültek meg. Avigdor Lieberman, izraeli védelmi miniszter azt közölte, hogy azok akik a Gázai övezetet határoló kerítést megközelítik, azoknak nem lesznek biztonságban. A Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász péntekre, a palesztin „föld napjára” meghirdette a „visszatérés menetét”, amelyben többezres tömegeket mozgósítanak a határ menti, a múltban többször erőszakossá fajult tüntetésekhez. Az izraeli hadsereg válaszul megduplázta a katonák létszámát a határövezetben, az este kezdődő pészah ünnepe ellenére. Mesterlövészekkel is megerősítették a határt, egyben bejelentették, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a tömegek Izraelbe jutását, és azonnal letartóztatnak minden határsértőt. A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig.

Gazdaság:
Az államadósságon belül a deviza részarányát 22 százalékra sikerült csökkenteni tavaly év végére a 2010-es 50 százalékról, és a tervek szerint az idei év végére elérhető a 20 százalék alatti arány – mondta Barcza György, az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. Felidézte, 2010-ben azért is volt rendkívül magas a devizaarány, mert 2008-ban Magyarország felvette az EU és az IMF közös hitelét, ami 20 milliárd euró nagyságrendet tett ki. Nagy erőfeszítéseket kellett tenni, hogy a devizában fennálló államadósság arányát csökkentse az ország, és ebben jelentős szerepe volt a lakossági állampapír-vásárlásnak – hangsúlyozta a vezérigazgató. Úgy fogalmazott, ez mindenki számára előnyös helyzet, az ÁKK biztonságos befektetést és vonzó kamatot ajánl, az ország pedig nyer azzal, hogy a sérülékenység csökken, az állami finanszírozás biztos lábakon áll.