A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Egyeztetést sürget az MSZP és a Párbeszéd a „demokratikus ellenzéki pártok” között a választási együttműködésről, mert úgy látják, a hódmezővásárhelyi választásnak az a fontos üzenete, hogy ha sokan mennek el voksolni és van esélyes jelölt, akkor le lehet győzni a Fideszt, a „legszervezettebb kisebbséget”. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, a hódmezővásárhelyi választás fontos tanulsága, hogy a szavazatokat „nem lehet megosztani”, csak az esélyes jelöltre leadott szavazat hoz változást. A kormányváltás feltételként beszélt arról is, hogy sokan menjenek el szavazni. A többség nem lehet ellenzékben – mondta. Úgy fogalmazott, nyitottak további együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal, hogy még több esélyes jelölt legyen.

 

A választás tétje nem változott, egyetlen dologról szól: „bevándorlóországgá alakulunk-e a választás eredményeképpen vagy nem” – így reagált Orbán Viktor miniszterelnök a hvg.hu-nak a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményét firtató kérdésére. Az ellenzéki pártok által támogatott, független Márki-Zay Péter által megnyert előző napi választást a Fidesz országos választmányi ülésére érkezőben Orbán Viktor úgy kommentálta: az emberek egy új városvezetőt akartak választani, meg is választották, „gratulálunk neki, és sok sikert kívánunk, Hódmezővásárhely egy fontos város, mindig is szívünkön viseltük a sorsát, mindent meg fogunk tenni a fejlődéséért”. Arra a kérdésre, hogy mit kell a Fidesznek másképpen tennie ahhoz, hogy az április 8-i parlamenti választás ne így alakuljon, a pártelnök-kormányfő úgy reagált: a Fidesznek azt a régi tudást kell felidéznie, hogy „a mi közösségünknek soha semmit nem adnak olcsón vagy ingyen, tehát mi csak úgy, véletlenül vagy szerencse révén, vagy a többiek gyengesége miatt sosem nyertünk választást”.

 

Csaknem 90 százalékos a fővárosi menedékhelyek kihasználtsága a rendkívüli hidegben – mondta a főpolgármester. Tarlós István arról is beszélt, hogy idén folytatódnak az árvízvédelmi fejlesztések, szeptemberig megkezdődik a Lánchíd felújítása, és még azt megelőzően a BAH-csomóponti felüljárót újítják meg. A főpolgármester elmondta: a rendkívüli hideg miatt vasárnap késő este tartottak  konzultációt. A budapesti szállásokon csaknem hatezer férőhely van, ezek kihasználtsága 88 százalékos. A főváros szakirányú cége mellett a máltai szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány segíti a rászorulókat. 283 szabad ágy még mindig van, és azokon kívül is van lehetőség további 130 ember elhelyezésére. Tarlós István szólt arról, hogy a szombat délben életbe lépett vörös kód – amelyet akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed – Budapesten.     Ez azt jelenti, hogy minden szociális intézménynek, nemcsak a hajléktalanellátóknak, fogadniuk kell az otthontalanokat. Példaként említette, hogy az idősek otthonaiban is biztosítanak elhelyezést. A főpolgármester kiemelte: a 06-1-338-4186-os diszpécservonalon mindenki jelentheti, ha ellátatlan hajléktalannal találkozik.

Az MSZP, az LMP és a Jobbik közös árnyékbizottságot hoz létre az Elios-ügy vizsgálatára – jelentette be hétfőn a három párt képviselője. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy a bizottság információkat fog gyűjteni a Tiborcz István egykori cégéhez köthető közbeszerzésekről, hogy azokat átadja a sajtónak és a választóknak. Hadházy az elmúlt 30 év egyik legsúlyosabb ügyének nevezte a botrányt és hozzátette: a felderítésben biztosan tud majd segíteni Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely újonnan megválasztott polgármestere.

 

Külpolitika:

 

Azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Zeid Raad al-Husszeint, mert idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében. „Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania – hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen. Megjegyezte, hogy a főbiztos nem először vádaskodott Magyarország ellen, nem először próbálta a legsötétebb diktatúrák tulajdonságait Magyarországra aggatni.

Humanitárius napi tűzszünetek megtartását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai kormány ellen harcoló felkelők kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútánál – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A Sojgu által kiadott közlemény szerint keddtől kezdődően reggel 9-től délután 2-ig lesz tűzszünet a szíriai főváros elővárosánál. A miniszter szerint az orosz haderő segítséget nyújt majd a polgári lakosság evakuálásához. A bejelentést az orosz védelmi tárca vezetője két nappal azután tette meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amelynek értelmében 30 napos tűzszünetet kell bevezetni Szíriában.

 

Levonta a tanulságokat a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a tavalyi szövetségi parlamenti választás csalódást keltő eredményéből, és a tanulságok alapján készítette el az új koalíciós szerződést – mondta Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke pártja rendkívüli kongresszusán. A bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződés megvitatására és elfogadására összehívott kongresszuson mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a Bundestag-választáson elszenvedett veszteségek arra ösztönzik a pártot, hogy jó választ adjon az országban megjelent aggodalmakra és elégedetlenségre. A migrációval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a „rosszul felfogott toleranciának” éppen úgy nincs helye Németországban, mint a zsidógyűlöletnek és az idegenellenségnek, függetlenül attól, hogy „muzulmán bevándorlók” vagy a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak párt részéről jelenik meg.

Feltételezhetően a munkájával összefüggésben gyilkolták meg azt a fiatal szlovák újságírót és élettársát, akiknek holttestét vasárnap éjjel találta meg a rendőrség nagymácsédi otthonukban – jelentette be Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány. A meggyilkolt Ján Kuciak, aki az aktuality.sk szlovák hírportálnak dolgozott, tényfeltáró újságírással, azon belül leginkább adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott. Pozsonyi sajtóinformációk szerint az újságíró az utóbbi időszakban több fenyegetést is kapott. A 27 éves férfi és barátnője holttestét családi házukban találta meg a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon, miután a nő családjától bejelentést kaptak arról, hogy napok óta nem tudják elérni a lányukat, akivel legutóbb múlt csütörtökön beszéltek. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint mindkettőjük halálát egy-egy lövés okozta, a férfit mellkasán, a nőt a fején érte a halálát okozó lövedék. Tibor Gaspar a sajtónak elmondta: az elkövetés körülményei azt mutatják, előre eltervezett gyilkosságról van szó, s ennek alapján, valamint a meggyilkolt Ján Kuciak munkaköréből adódóan és néhány, a nyomozás menete miatt jelenleg nem pontosítható megállapításból kifolyólag azt valószínűsítik, hogy a gyilkosságok indítéka a férfi újságírói munkájával lehetett összefüggésben.

 

Az úgynevezett „Polokauszt” múzeum nem fog megépülni – jelentette be Jaroslaw Sellin, a kulturális minisztérium miniszterhelyettese. A politikus a lengyel kormány döntését azzal indokolta, hogy a múzeum megépítése csak tovább növelné a feszültséget a lengyel és a zsidó emberek között – derült ki az israelnationalnews.com összeállításából. Sellin arról is beszélt, hogy teljes joggal sérti a zsidóság érzékenységét a Polokauszt múzeum, ezért a kabinet inkább letett az erről szóló tervéről. Mint arról a HETI TV az elmúlt hetekben beszámolt Izrael és Lengyelország között azt követően nőttek meg a feszültségek, miután a lengyel parlament egy olyan törvényt fogadott el, miszerint büntetné azokat, akik Lengyelország területén működő haláltáborokat lengyel haláltáboroknak nevezné.

 

Gazdaság:

 

A vállalati tanműhelyek hosszú távon is biztosíthatják a vállalkozások számára a munkaerő utánpótlását, ami a mai gazdasági környezetben egyértelmű versenyelőnyt jelent – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter Győrben, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 420 millió forintból megvalósult duális képzési központjának átadóján, amelyet a kormány 180 millió forinttal támogatott. Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, 2011-ben megkezdte, majd véghez vitte a magyar szakképzési rendszer átalakítását. Az egyik cél, hogy a felsőfokú képzés is igazodjon a magyar gazdaság szükségleteihez. A másik, hogy még több vállalat vegyen részt a duális képzésben, mert ők tudják megmondani, milyen képzésekre van szüksége a piacnak.

 

Sport:


Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetőjét választották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnökévé a kontinentális szervezet (UEFA) Pozsonyban zajló kongresszusán. Csányi Sándor az UEFA-ban a végrehajtó bizottság tagja. A FIFA korábbi alelnökét, a spanyol Ángel María Villart korrupció gyanújával letartóztatták, ezért tavaly nyáron lemondott tisztségéről.