Kulturális kavalkád Erzsébetvárosban

Kulturális kavalkád Erzsébetvárosban

Hamvas Levente Péter, az ERőMŰVHÁZ igazgatója beszélt az év végi kulturális programokról.

Ön nem csak az ERőMŰVHÁZ-nak, hanem a Csányi utca 5. szám alatti intézménynek is a vezetője.

Valóban, ott nyílt meg az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, ahol néhány hete indult meg az élet. Az új intézménynek alapvetően kettős feladata van, elsőként ez egy emlékház, amelyik a XX. századi erzsébetvárosi zsidóság múltját, életét, lakáskultúráját hivatott bemutatni. A kiállítási anyag fejlesztése, bővítése természetesen folyamatban van. A másik szempont az volt, hogy bemutassuk a mai zsidóság életét, kultúráját, legyen szó az életmód sokszínűségéről, irodalomról, tulajdonképpen egy budapesti kitekintéssel.

Mit tud ajánlani a közelgő programokból?

Először szeretném felhívni a figyelmet a Csányi utcában két nagyon kiváló programra. Csákányi Eszter színművésznek lesz egy felolvasószínházi előadása, ami Rubin Eszter Barhesz című könyve alapján készült. Az estnek érdekessége lesz, hogy majd meg is lehet kóstolni a szerző által készített barheszekből. Mindez december 9-én lesz, este hatkor. A másik program december 20-án lesz, este hétkor, Szakácskönyv a túlélésért, ez Czinger Szilvia regénye alapján készült. Az előadás egy zsidó kislány, felnőtt nő, nagymama életén keresztül kerülnek receptek bemutatásra.

Mi várható a Wesselényi utca 17-ben?

Itt is lesznek nagyon jó programok, mindjárt december 2-án egy nagyon izgalmas ingyenes koncert a Kodály emlékév kapcsán. Kántor Balázs és Borbély Mihály zenél majd, lesz komolyzenei rész, ahol Kodály darabok szólalnak meg, de mellette Borbély Mihály népzenei, jazz improvizációkat is hozzátesz. A másik komolyzenei koncert már az advent jegyében kerül megrendezésre, szintén ingyenesen, december 9-én, a Presto Kamaraegyüttes fellépésével. December 16-án délután háromtól rendezzük meg a szokásos télköszöntőnket, ami nagyon sok programot hoz majd a látogatóknak. A szokásos fesztiváljellegű rendezvényünk a szokásoknak megfelelően szintén ingyenes lesz. Folytatjuk még a nagysikerű előadásainkat is, Csányi Vilmos etológus beszél majd a hiedelmekről, december 8-án este hatkor, ez már belépőjegyes program.

A K11-ben milyen programokat érdemes megnézni?

Lesz a Jazzkarácsony, december 14-én este nyolctól. Ezen a helyen még több komolyzenei programunk is lesz.

Családi programok?

December 9-én egy egésznapos ingyenes programunk a képregénykiállítás és vásár, workshop, szintén a K11-ben. Itt lesz még egy nagyon izgalmas koncert november 30-án, a Fény felé címmel, Csík János, Őze Áron és mások főszereplésével, ez egy belépőjegyes rendezvény. December 2-án egy ingyenes rendezvény lesz, egy fotós ajándékvásár, ahol a fotózás mellett sok más érdekességgel várjuk a vendégeket.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter