Tervezés és jótékonyság

Tervezés és jótékonyság

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt az általa szervezett hagyományos jótékonysági koncertről, de szóba került még a kerület idei tervei is.

Önről köztudott, hogy rendszeresen szokott jótékonykodni, szervezett már ilyen céllal koncertet, melyet most áprilisban is megszervez. Mi lesz a rendezvény célja, kinek a javára rendeznek gyűjtést?

Április 18-án, a régi Zeneakadémián, a Vörösmarty utcában szervezzük meg a jótékonysági koncertet, ez már hagyomány, évek óta a feleségem nagybátyja, Kovács Dénes emlékére. Tudni kell kovács Dénesről, hogy a Zeneakadémia legendás rektora volt, mellette természetesen zeneművész is volt, világhírű hegedűművész. Nagyszerű szervezőként sikerült neki megszervezni a Zeneakadémia életét, a 11 évig tartó rektorsága alatt, hogy az intézmény a művészi szabadság helyszíne lett, olyan sikereket ért el, hogy elérte, a művészhallgatóknak nem kellett katonának mennie. Ő indította el a kis tehetségek kurzusát, ahol a nagyszerű művészektől tanulhattak a gyerektehetségek. Nagy erőfeszítéseket tett a Zeneakadémia hangszerbeszerzéseinek a biztosítása érdekében. Összességében elmondható, a nevéhez köthető a Zeneakadémia egyik aranykora.

Nagyszerű dolog lesz emlékezni rá a jótékonysági koncerten, de kik lépnek fel?

Elsősorban a családtagok, Kovács Dénes rokonai lépnek majd fel, mindegyikük zenész. Alapvetően zongora- és hegedűszonáták hangzanak majd fel tőlük, de társul hozzájuk Szenthelyi Klára zongoraművész is, a feleségem is fellép, egy Beethoven darabot kísér majd.

És Ön?

Én is fellépek, egy kis zenei meglepetéssel készülök, a feleségemmel adunk elő egy Schumann négykezest.

Egy zenésznek gyakorolnia kell, de erre Önnek nincs elég ideje, így mikor tudnak leülni a hangszerhez?

Esténként, lefekvés előtt játszunk össze, de szerencsére már kisebb előadásokon ezt a darabot is előadtuk, így azért bennünk van.

Kikre számítanak a nézők között?

Igyekszünk minél több barátunkat, támogatónkat meghívni, hiszen ez egy jótékonysági esemény lesz, bízom benne, hogy sokan vesznek jegyet, de a helyszínen is gyűjtünk. Most a Kárpátalján élő gyermekek javára szervezzük a rendezvényt, a nagydobronyi református gyermekintézmény számára.

A legutóbbi koncerten a kerületi anyaotthon, a családok átmeneti szállása számára gyűjtöttek pénzt. Hogyan sikerült?

Nagyon jól, a befolyt összegen túlmenően még vásároltam egy mosógépet és egy tűzhelyet is az ott élők számára, majd az év végén vittem egy kis disznótorost is a gyerekeknek, meg természetesen játékot is. Most a Húsvét kapcsán tojást és nyuszit viszek nekik.

Ön Erzsébetváros alpolgármestere is, mi újság a kerületben?

Februárban sikerült elfogadnunk a 2017. évi költségvetésünket, gyakorlatilag egyhangúan. Ebben a költségvetésben jóval nagyobb teret kap a társasházak felújítása, támogatása, a társasházi pályázatok kiírása. Sokkal jelentősebb forrás áll majd a civil szervezetek megsegítésére, az elfogadott költségvetésben van egy puffer, már beszéltem az ERőMŰVHÁZ zongoravásárlásáról, már nekifogtunk a kiválasztásnak is, ennek a puffernek köszönhetően. A mostani zongora már megérett a cserére, szerintem a művészek is szívesebben jönnek egy koncertre, ha jó hangszeren játszhatnak, hiszen van az a mondás is, hogy olyan helyre mennek el szívesen, ahol jó a hangszer, jó a terem és jó a közönség is. Az ERőMŰVHÁZ már csak a jó hangszert kell beszerezze, hogy megfeleljünk a mondásnak.

Vannak más helyek is, ahol remek programokat tudnak szervezni.

Valóban, például a Király utcában, a K11, ahová a Húsvét alkalmából 200 gyereket látunk majd vendégül műsorral, ajándékokkal. Szerintem a K11 egyre inkább beépül a város kulturális intézményei közé, egyébként tervezzük a bővítést is itt, egy múzeumot is szeretnénk majd létrehozni.

Ha jól tudom, akkor a kerületben otthonra lelt 100 Tagú Cigányzenekar is kap egy új helyet.

Ez még tervezési stádiumban van, de szerintem meg fog majd valósulni ez az elképzelés is.

Múltkor beszélgettünk a kerület tisztaságáról, elektromos autók beszerzéséről, most hol tart az ügy?

A tesztüzem befejeződött, majd az új társasházi cégcsoportunk alatt kezdik meg a működést nagyon hamarosan, szerintem egy hónapon belül a kerület szolgálatába állnak. Ez egyébként egy olyan kezdeményezés, amit bátran tudok ajánlani más kerületek, önkormányzatok számára is. A tisztaság egy örök feladatunk, az idei költségvetésünkben rendelkezésre áll egy százmilliónyi összeg az új eszközök beszerzésére, bízom abban, hogy az új gépek egy jóval hatékonyabb takarítást eredményeznek majd. Például növeljük azon terület nagyságát, ahol naponta kétszer is takarítunk, persze tudom, még ez is kevésnek tűnik néha. A takarítás alatt nem csak a szemét összeszedését, a söprést értjük, hanem többek között az utcák, a járdák locsolását is.

Mi lesz a hajléktalanokkal nyáron?

Az önkormányzat a saját lehetőségeihez mérten igyekszik minél többet tenni a kérdés megoldására, de úgy, hogy az a lakosság és a hajléktalanok számára is elfogadható legyen. Például majd a nyári hőség elviselésére párologtató kapukat szerelünk fel, több helyen, mint eddig.

Ha már nyár, idén is szerveznek nyári táborokat az iskolások számára?

Természetesen, az önkormányzat táboraiba folyamatosan szervezzük a gyerekeket, ami a Polgármesteri Kabinetnek nagy kihívás, de ahogy eddig is, most is megfelelünk ennek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter