Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 68. Kormányinfón

Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 68. Kormányinfón

 

A kormány elküldi az illegális bevándorlás kezelésével és a kötelező betelepítés elutasításával kapcsolatos javaslatait az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Szlovákiának – jelentette be Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 68. Kormányinfón közölte, lezárult az alaptörvény módosításának a szövegezése, minden akadály elhárult, hogy november 8-án az Országgyűlés szavazhasson róla. Fontosnak nevezte, hogy mi, magyarok dönthessük el most és a jövőben is, hogy ki élhet és tartózkodhat Magyarországon.

Aláhúzta, a kötelező kvóta elleni küzdelemben szükséges az alaptörvény módosítása. Arra kér minden parlamenti képviselőt, hogy segítse Magyarország ügyét, tartsa tiszteletben a népszavazás eredményét, és szavazza meg az alaptörvény módosítását.

„EURÓPÁNAK NEM AZ A FELADATA, HOGY MEGSZERVEZZE A BETELEPÍTÉST, HANEM AZ, HOGY MEGAKADÁLYOZZA A BEVÁNDORLÁST.”

Lázár János felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány törekvése ellenére az unióban napirenden maradt a kötelező kvóta; az Európai Bizottság fenntartja azon javaslatát, mely szerint az illegális bevándorlókat szét kell osztani a tagországok között.

Elmondta, annyit sikerült elérni, hogy a szlovák uniós elnökség lehetőséget kapott arra, hogy egy B tervet is az Európai Tanács asztalára tegyen az Európai Bizottságé mellett. Ezt a két javaslatot tárgyalja meg decemberben az Európai Tanács – közölte.

Bejelentette, a kormány elküldi az illegális bevándorlás kezelésével és a kötelező betelepítés elutasításával kapcsolatos javaslatait az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Szlovákiának.

Fotó: fidesz.hu

Elmondta, Magyarország célja, hogy ne legyen kötelező kvóta, csak önkéntes betelepítés, valamint álljon vissza a schengeni határellenőrzés Görögországban és Olaszországban. Hazánk kérni fogja azt is, hogy a kerítésre fordított forrásokat „tudják be a magyar szolidaritásba” – tette hozzá.

A tárcavezető leszögezte azt is, hogy Európának nem az a feladata, hogy megszervezze a betelepítést, hanem az, hogy megakadályozza a bevándorlást. Hatékony határvédelemre van szükség, hiszen az Európai bizottság eddigi javaslatai alkalmatlanok voltak arra, hogy megvédjék Európa határait – jegyezte meg.

Az uniós pénzek felülvizsgálatára vonatkozó olasz álláspont kapcsán közölte, ha Olaszország meg akarja nyitni az uniós alapszerződés vitáját, akkor ennek nincs semmi akadálya. Kifejtette, hazánk azért kapja a felzárkózáshoz szükséges forrásokat, mert megnyitotta piacait, lehetőséget biztosított a nyugat-európai cégeknek arra, hogy korlátlanul folytassanak itt gazdasági tevékenységet és Magyarország lemondott arról is, hogy vámokkal védje saját gazdaságát. Ennek semmi köze nincs a bevándorláspolitikához – szögezte le.

Lázár János arról is beszélt, hogy Magyarország sérelmezi azt is, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította Ausztria és Magyarország között a határellenőrzés lehetőségét.