Nem hűsítő, de mindenképpen figyelemreméltó könyvek a nyárra

Nem hűsítő, de mindenképpen figyelemreméltó könyvek a nyárra

Büchler András két könyvet ajánlott nekünk.

buchler.andrás

Ön mindig kínál olvasnivalókat nekünk. Most a nyári melegben mit javasol olvasni?

Két könyvet ajánlok, bár ezek nem üdítőek, de mindenképpen figyelemreméltóak. Az egyik, a Park Kiadónál megjelent Melissa Müller Anna Frank egy lány élete című könyve. A könyv legfontosabb tulajdonsága, hogy nem Anna Frank naplója. Melissa Müller egy osztrák újságíró, aki hosszú éveken át kutatta Anna Frank életét. A naplót mindannyian ismerjük, tudjuk, hogy mit történt Anna Frankkal a napló alapján. Ám az, hogy a családdal mi történt, hogyan jutottak el Németországból Hollandiába, hogyan igyekezett az édesapa, Otto Frank megmenteni a családját, a cégét, milyen megoldásokat talált, hogyan alakította ki az iroda legendás hátsó traktátusát, ahol rejtőzködtek, erről keveset tudni. A könyv napról napra végigköveti, hogy a Frank család életkörülményei hogyan korlátozódtak folyamatosan és azt is megpróbálja kideríteni, hogy ki árulhatta el a családot. Ez a könyv először tizenöt évvel ezelőtt jelent meg, amikor Melissa Müller első komolyabb kutatási anyagát publikálta, a mostani újabb kiadásban még több információ van, még több tanú szólal meg és olyan eddig hozzáférhetetlennek gondolt archívumokat tárt fel, amiket eddig nem ismerhettünk. A könyvben vannak naplóidézetek, megismerjük Anna Frankot, de nem ez a lényege, hanem az, hogy kutatói igényességgel feltárja a család történetét, hogyan jutottak el a bujkálásig, ott mi történt velük. Anna Frank elbűvölő, varázslatos személyiségének a létrejöttét is meg lehet figyelni.

Egy tanárnak akkor előbb ezt a könyvet kéne elolvastatni a diákjaival és utána Anna Frank Naplóját?

Inkább azt mondanám, hogy aki meg akarja ismerni a Naplót, aki jobban meg akarja érteni, tanítani akarja, hogy Anna Frank Naplója milyen kontextusban született, milyen történelmi, társadalmi, családi környezetben, született meg a Napló, annak ez elhanyagolhatatlan olvasmány. A mostani átdolgozott, kibővített magyar kiadás mindenképpen lebilincselő, ajánlom mindenkinek.

Egyre népszerűbbek a történelmi könyvek, ennek mi az oka?

Magyarországon azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább megerősödik az érdeklődés az ismeretterjesztő könyvek iránt, legyen bármilyen témájuk. Így az irodalom mellé felzárkózik az ismeretterjesztő, másképpen a tényirodalom.

Mi a másik kötet?

Gárdos Péter Hajnali láz című könyve egy évvel ezelőtt jelent meg a Libri Kiadónál, olyan nagy sikerrel, hogy megszületett a második kiadása is a könyvnek. Új borítóval jelent most meg a kötet. Tudni kell, a Hajnali láz az elmúlt egy évben meghódította a világot, olyan nemzetközi sikereket ért el, ami manapság nagyon ritka. 40 országban vették meg a kiadását, több mint a felében már meg is jelent. A szerző a szülei szerelmi történetét az egy évben Tajvanon, Portugáliában, Olaszországban, Amerikában, Angliában, Izraelben és még számos helyen mutathatta be.

Vannak mindenféle pletykák arról, hogy Gárdos Péter és a könyve esélyes lehet az irodalmi Nobel-díjra. Mennyire lehet ennek hitelt adni?

Erről nem tudok, az biztos, a könyv alapján született film, az külföldön most kezdi meg az útját, nagyon bízunk abban, hogy nagy sikert ér majd el. Visszatérve a könyvre, kérdés, hogy miért is van neki ekkora nemzetközi sikere, hiszen nagyon sok izgalmas irodalmi alkotás születik Magyarországon évről-évre. Ám Gárdos Péter szüleinek a története mindenképpen izgalmas a nemzetközi közösség számára is. Ez egy szerelmi történet, nem egy klasszikus Holokauszt regény. Szerelmi regény két fiatalról, akik a haláltáborok után Svédországban kezdenek levelezni, lesznek szerelmesek, semmi mást nem szeretnének, mint élni és szerelmesnek lenni. A fiú főhős, akinek bár minden orvos megmondta, hogy csak hónapjai vannak hátra, de ő mindenképpen szerelmes akar lenni, feleséget szeretne és ez boldogan beteljesül. A történetben már maga a párkeresés is izgalmas, ahogy az történik, egy olyan világban, ahol még nincs Facebook, ám ő feltalálja ezt. Egy-egy üzenetben bemutatkozik, keresi azokat, akikhez bármi kötődése lehet. A könyv másik érdekessége, aktualitása, hogy a főszereplők menekültek, akkor és ott, a II. világháború után volt három ország, Svédország, Svájc és Anglia elsősorban, akik azt mondták, befogadják a Holokauszt menekültjeit, segítenek nekik a talpraállásban. Senki sem gondolta, hogy ők örökre ottmaradnak majd, segítettek abban is, hogy visszataláljanak, eljussanak abba az otthonba, ahonnan indultak, ahova menni szerettek volna. Emiatt a menekültszál miatt is izgalmas a történet, hiszen ez ma egész Európát foglalkoztatja.

Kinek kell ezt a könyvet elolvasni?

A Hajnali lázat világszerte nagyon sokféle ember olvassa, nők, férfiak egyaránt, mert ez egy szerelmes regény, egy irodalmi alkotás, amiben rengeteg humor van. A könyvet – ha lehet ilyet mondani – mindenki olvassa.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. július 29-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.