Szélsőjobboldali gyilkost tartóztattak le a rémtett után

„Britannia first”, üvöltözte gyilkolás közben

Szélsőjobboldali gyilkost tartóztattak le a rémtett után

Belehalt sérüléseibe Jo Cox brit parlamenti képviselőnő, akit választókerületében ért fegyveres támadás. A pártok a támadás után, még a képviselőnő halálhírének bejelentése előtt felfüggesztették a népszavazási kampányt.ner99999

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-118506-AP_110705572696.jpg

A 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője, aki a tavalyi választásokon nyerte el mandátumát, éppen képviselői fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor a támadás érte. Megsérült egy 77 esztendős férfi is. Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette.

A területileg illetékes Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség wakefieldi központjában elmondták, hogy őrizetbe vettek egy 52 éves gyanúsítottat. A rendőrök fegyvereket is lefoglaltak, köztük egy lőfegyvert.

TM.png

A gyanúsított

Az őrizetbe vett merénylő egy Tommy Mair nevű helybéli lakos, aki egy régi típusúnak, vagy házilagos készítésűnek tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe. „Britain First”, azaz Britannia az első, ordítozta tette elkövetése közben, világosan utalva rá, hogy a terrorcselekményt politikai okból követi el.

Áldozata a szíriai menekült gyermekek befogadásának bajnokaként volt ismert.

jo-cox-568423.jpg

Jo Cox kötélhúzó versenyen

A képviselőnő családanya volt, egy három- és egy ötéves gyermek maradt utána.

Jo Cox már három hónapja kapott gyűlölködő leveleket. A folyamatos fenyegetések miatt a rendőrség már fontolóra vette, hogy különleges védelem alá helyezze a képviselőnőt, a gyilkos azonban előbb lecsapott, semmint ez megtörtént volna.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy egyelőre minden kampánytevékenységet felfüggesztenek.

Jo Cox az EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt, képviselővé választása előtt pedig segélyszervezeti aktivistaként afrikai válságövezetekben tevékenykedett.

jo-cox-568425.jpg

A tetthely

Hat éve is támadás ért egy parlamenti képviselőt, de halálos végű merénylet több mint három és fél évtizede nem történt.

A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette. A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték.

jo-cox-568428.jpg

Búcsú Jótól

Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms 2003-ban megszavazta Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban.

A legutóbbi halálos végű merényletet 1979-ben követte el az egyik legszélsőségesebb észak-írországi katolikus terrorcsoport, az Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (INLA), amely a londoni alsóház parkolójában máig nem tisztázott módon felrobbantotta Airey Neave-nek, az akkori konzervatív árnyékkormány Észak-Írországért felelős tagjának autóját. A politikus nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

e207e18b-9a1d-47bc-8387-edd2cab31cc3-2060x1236.jpeg

Az INLA-merénylet helyszíne 1979-ben. 

Az INLA 1998-ban tűzszünetet hirdetett, és elnézést kért „a múltban okozott szenvedésekért”, 2009-ben pedig hivatalosan is felhagyott a fegyveres támadásokkal. (MK/BPI/MTI)