Zsigmond Vilmos az EMMI saját halottja

 

Zsigmond Vilmos az EMMI saját halottja

 

Az életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrt, a kortárs művészet egyik legjelentősebb alkotóját az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrt

Zsigmond Vilmos 1930-ban, Szegeden született, tanulmányait az ottani piarista gimnáziumban folytatta. 1955-ben végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán. Az 56-os eseményeket több főiskolai társával együtt végigfilmezte, majd a forradalom leverése után elhagyta az országot. Az Egyesült Államokban telepedett le. Kezdetben laborokban dolgozott, kisebb költségvetésű alkotásokat fényképezett, majd az 1960-as években érdeklődése a kibontakozó amerikai független filmes mozgalom, az Új Hollywood felé fordult.

Legjelentősebb munkái: a Steven Spielberg rendezte Sugarlandi hajtóvadászat, a Harmadik típusú találkozások, amelyért 1977-ben Oscar-díjat kapott, a vietnami háború borzalmait bemutató A szarvasvadász című filmjéért kiérdemelte a Brit Filmakadémia (BAFTA) elismerését, a Hiúságok máglyája Brian de Palmával vagy Az eastwicki boszorkányok George Millerrel. Az elnyert Oscar-díj mellett még háromszor jelölték, legutóbb 2006-ban a Fekete Dália című filmért.

2002-ben fényképezett először magyar filmet: a Bánk bán filmváltozatát Káel Csaba rendezővel készítette el. Közreműködött A lyukas zászló című 1956-os dokumentumfilmben, s ő volt az operatőre Hules Endre A halálba táncoltatott lány című filmjének. Tavaly a Ludwig Múzeum nagy sikerrel mutatta be a Fényképezte Zsigmond Vilmos című fotókiállítást. A kiállítás alkalmából Áder János köztársasági elnök is köszöntötte őt. Ebben a világhírű fotográfushoz, Brassaihoz hasonlítva „eleven szemnek” nevezte, aki „fénnyel és színnel írja a vászonra mindazt, amit a szó nem képes kifejezni”.

Zsigmond Vilmos munkásságáért többek között 1999-ben megkapta az Amerikai Filmoperatőrök Társasága életmű-díját. 2001-ben a Corvin-láncot, 2005-ben a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját, 2006-ban a Magyar Művészetért Díjat, a 2014-es cannes-i filmfesztiválon operatőri életműdíjat. Szeged díszpolgárává választotta, mozitermet is elneveztek róla. 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.