Öt év után Izrael és Törökország aláírta a kapcsolataik rendezéséről szóló egyezményt

Öt év után Izrael és Törökország aláírta a kapcsolataik rendezéséről szóló egyezményt – értesült a ynet.co.il című izraeli újság honlapja csütörtök este.

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4740860,00.html

מחממים יחסים: הסכמות בין ישראל לטורקיה על מתווה לפיוס
לאחר שנשיא טורקיה ארדואן שלח מסר פייסני לישראל, ראש המוסד הנבחר יוסי כהן הגיע להבנות עם מנכ”ל משרד החוץ הטורקי בפגישה חשאית בשוויץ. ישראל תשלם לנפגעי המרמרה וטורקיה תמנע כניסת בכיר חמאס לשטחה

האם פיוס טורקי-ישראלי מעבר לאופק? יוסי כהן, היועץ לבטחון לאומי וראש המוסד המיועד ויוסי צ׳חנובר שליחו של נתניהו לנושא הטורקי – נפגשו אתמול (ד’) בחשאי בשוויץ עם מנכ”ל משרד החוץ הטורקי פרידון סניאורלו. בפגישה הגיעו נציגי שתי המדינות למספר הבנות בדרך להסדרת היחסים, שהתערערו מאז הפשיטה על המרמרה. את הפרסום הביאה לראשונה הערב איילה חסון בערוץ 10.

הצדדים הסכימו על הסעיפים הבאים:

ישראל תקים קרן פיצויים לנפגעי המרמרה

כל התביעות נגד ישראל יבוטלו

שגרירי המדינות יוחזרו

איש החמאס סלאח עארורי לא יכנס לתורכיה ותורכיה לא תאפשר פעילותו משם

יחלו בקרוב דיונים להנחת צינור גז מישראל לתורכיה ומכירת גז

נתניהו וארדואן (צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ)

נתניהו וארדואן(צילום: AP, קובי גדעון, לע”מ)

Egy magas rangú jeruzsálemi illetékes azt közölte a lappal, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök küldöttei előző nap Zürichben találkoztak a török külügyminiszter helyettesével, és megegyeztek a kapcsolatok normalizálásának elveiről.

Izrael ezek szerint húszmillió dolláros kártérítést fizet a Mavi Marmara hajón 2010 májusában megsebesült vagy megölt török civileknek és hozzátartozóiknak egy rendkívüli alapítvány közvetítésével, Törökország pedig lemond az akcióban  közreműködő izraeli tisztek elleni perekről. Ankara felszámolja területén a palesztin szélsőséges Hamász katonai szárnyának tevékenységét, kiutasítja a Hamász katonai szárnyának vezetőjét, Száláh Arúrit, aki Isztambuli székhelyéről irányítja a szervezet ciszjordániai működését. Ankara emellett korlátozza Törökországban a Hamász politikai tevékenységét is.

Izrael és Törökország a megállapodás alapján rendezi diplomáciai kapcsolatait egymással, a nagykövetek visszatérnek Ankarába és Tel-Avivba. Az egyezmény végleges aláírása után a két ország megvizsgálja a török földgázvásárlás lehetőségét Izraeltől, s egy gázvezeték lefektetését, melyen át az izraeli földgázt Törökország érintésével Európába lehetne exportálni.     Barack Obama amerikai elnök 2013-as izraeli látogatásának záróakkordjaként már megtörtént az első békülő telefonbeszélgetés Benjámin Netanjahu és Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök között. Netanjahu bocsánatot kért a török állampolgárok megöléséért, ami miatt 2011-ben Ankarából kiutasították Izrael nagykövetét, és megromlottak az országok kapcsolatai.

A telefonbeszélgetést követően megkezdődött a békülés folyamata, és már 2014 februárjában elkészült az egyezmény tervezete, de az izraeli miniszterelnök hosszasan halogatta annak aláírását, majd végül nem látta el kézjegyével.

Az elmúlt hónapokban ugyan folyamatosak voltak, de lelassultak a diplomáciai érintkezések az országok közt, amiben az is közrejátszott, hogy idén mindkét helyen választásokat tartottak. Az utóbbi hetekben ismét felgyorsultak a tárgyalások, miután Törökország lelőtt egy orosz repülőgépet s megromlott viszonya Oroszországgal.

Hétfőn Erdogan különösen békülékeny hangnemet ütött meg Izraellel szemben, amikor kijelentette, hogy a két ország kapcsolatának rendezése pozitívan befolyásolja az egész térséget. Erre Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium igazgatója már aznap reagált, kijelentve, hogy Izrael stabil kapcsolatokra törekszik Törökországgal.