Debrecenben mutatja be kincseit a jeruzsálemi Izrael Múzeum

Debrecenben mutatja be kincseit a jeruzsálemi Izrael Múzeum

Debrecen – Zsidó kéziratokat és szertartási tárgyakat is láthatunk a Pásti utcai zsinagógában a jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából.

A különböző vallásúak közötti hídépítés fontos eszközének nevezte Papp László polgármester a jeruzsálemi Izrael Múzeum vándorkiállítását, amelyet csütörtökön nyitottak meg a Pásti utcai zsinagógában.  A városvezető kiemelte: Debrecenben él a legnagyobb vidéki zsidó közösség, amelynek története összefonódott a keresztény gyökerű város történetével.
Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak is láthatók a tárlaton

Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak is láthatók a tárlaton

Ennek bemutatására egy állandó kiállítást is szeretnének létrehozni Debrecenben – mondta Papp László polgármester, egyúttal megköszönte Ilan Mornak, Izrael magyarországi nagykövetének, hogy segített Debrecenbe eljuttatni a vándorkiállítást.

A vezető izraeli diplomata a tárlat megnyitóján azt mondta: a héber nyelv kötötte össze a szétszóratásban a zsidó népet, és ez adja a jelentőségét a héber írásbeliség háromezer éves történetét bemutató tárlatnak.

– Akik nem ismerik sem a héber nyelvet, sem a zsidó kultúrát, sem az izraelita vallást, azok számára is nyilvánvalóvá válik a kiállítás láttán, hogy a héber nyelv hogyan köti össze történelmi korokon át az Izrael földjén ma élő zsidókat az egykor ott élt őseikkel – hallhattuk Ilan Mort.