Lázár János a 35. Kormányinfón

A bürokrácia csökkentésével támogatjuk az otthonteremtést, azt, hogy a magyar családoknak megfelelő otthona legyen – mondta Lázár János, szerdán.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 35. Kormányinfón felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány kiegészítette az Országgyűlés lakásépítés áfájának csökkentésére vonatkozó döntését azzal, hogy önerős építkezések esetében 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Fotó: fidesz.hu
„TÍZMILLIÓ FORINTOS VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST AD AZ ÁLLAM AZOKNAK A PÁROKNAK, AKIK TÍZ ÉVEN BELÜL HÁROM GYERMEKET VÁLLALNAK.”

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán újabb intézkedéseket vezet be a kormány. Az új építésű lakásoknál két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forintra nő a kedvezmény mértéke, három gyermek vállalása esetén pedig a kormány új programot hirdet – tette hozzá Lázár János.

Bejelentette, tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak.

Ehhez a kormány további 10 millió forintos hitelt is biztosít huszonöt éves futamidőre, ennek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál – fogalmazott.

Elmondta, a kormány döntött arról is, hogy 300 négyzetméteres lakóépületig megszűnik az építési engedélyezési eljárás, csak építési bejelentési kötelezettség lesz az építési hatáság felé.

2016 januárjára egy további építésügyi reformcsomaggal állunk elő, ennek részeként a társasház-építések kapcsán is megállapítunk majd egy négyzetméterhatárt – jegyezte meg.

A bürokrácia csökkentésével támogatjuk az otthonteremtést, azt, hogy a magyar családoknak megfelelő otthona legyen – húzta alá Lázár János. A miniszter közölte, nemzeti mintaterv-katalógust is készítenek, melyben típusterveket javasolnak.