Kósa Lajos : A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke a testület szerdai ülését követően

Nem szabad zaklatni senkit, emberi méltóságában megbántani nem szabad megbántani senkit, az ilyen jelenségeket a megfelelő eszközökkel vissza kell szorítani – mondta Kósa Lajos.

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke a testület szerdai ülését követően elmondta, az internetes zaklatások elleni fellépés lehetőségeiről szóló szabályozási koncepció előterjesztésére kérték a kormányzatot. Kósa Lajos hozzátette: a koncepció elkészítésének november 30. a határideje, a határozatot egyhangúlag támogatták a bizottság tagjai.

Hangsúlyozta, az internetes zaklatás általános jelenség, az elkövetők és az áldozatok döntő többségében fiatal- vagy kiskorúak. Úgy fogalmazott, nem kizárólag a büntetőeszközöket szeretnék figyelembe venni, hanem inkább olyan intézkedéseket kell előtérbe helyezni, amelyek arra nevelik a gyermekeket, hogy a zaklatás helytelen, fel kell lépni ellene. Megjegyezte, sajnos számos tragikus esemény, öngyilkosság kiváltó oka volt internetes zaklatás.

„AZ INTERNETES ZAKLATÁS NEMCSAK GYERMEKKORÚAKAT ÉRINT, HANEM AZ EGÉSZEN KISKORÚAKTÓL A MINISZTERELNÖKIG BEZÁRÓLAG SZOKTAK ELKÉPESZTŐ ESETEK ELŐFORDULNI.”

Az internetes zaklatás nemcsak gyermekkorúakat érint, hanem az egészen kiskorúaktól a miniszterelnökig bezárólag szoktak elképesztő esetek előfordulni – utalt arra, hogy nemrég a Demokratikus Koalícióhoz köthető Facebook-csoport szólított fel a kormányfő meggyilkolására. Ez egészen megdöbbentő és felháborító – húzta alá, kifejtve: nem létezhet a demokratikus politikai térben olyan erő, amelynek a nevében ilyet tenni lehet.

Felszólítjuk a Demokratikus Koalíciót, hogy határolódon el ettől a Facebook-csoporttól, a csoportban résztvevő DK-tagokat pedig zárják ki a pártból – jelentette ki. Hozzátette: emellett szólítsák fel Niedermüller Pétert, hogy határolódjon el a csoporttól, ha pedig erre nem hajlandó, zárják ki a pártból.

Nem szabad zaklatni senkit, emberi méltóságában megbántani nem szabad megbántani senkit, az ilyen jelenségeket a megfelelő eszközökkel vissza kell szorítani – mondta Kósa Lajos.

Fotó: fidesz.hu

Szólt arról is, hogy a szabályozási koncepció megvitatásához széleskörű társadalmi párbeszédre van szükség, ez a téma mindenkit érint.