Balog Zoltán: Nyolc képzőművész kapta idén a Római Magyar Akadémia ösztöndíjait

Nyolc képzőművész kapta idén a Római Magyar Akadémia ösztöndíjait

Nyolc képzőművésznek adta át a Római Magyar Akadémia ösztöndíjait Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) budapesti székházában.

A most második alkalommal kiosztott, egy hónapra szóló ösztöndíj célja, hogy lehetőséget adjon hivatásos magyar festő-, grafikus-, szobrászművészek és intermédia-művészek számára a római galériákkal, gyűjteményekkel és múzeumokkal való szakmai kapcsolatok kiépítésére, valamint alkotói tapasztalatok szerzésére.

Kép letöltése

1tn496c0

Fotó: Bartos Gyula

Idén az ösztöndíjat Ágoston Lóránt, Budaházi Tibor, Czene Márta Erzsébet, Kroó Anita és Varga Rita festőművész, Gyenes Zsolt Gábor és Süli-Zakar Szabolcs médiaművész, valamint Oláh Katalin szobrászművész vehette át.

Balog Zoltán az eseményen elmondta: reményei szerint a Rómában szerzett tudás segítségével olyan művészeti nyelven fognak tudni megszólalni az ösztöndíjasok, amellyel mások számára is érthetővé válik, hogy mit gondolunk saját magunkról, országunkról, nemzetünkről és a világról.

A miniszter felidézte, hogy először 1927-ben utazhattak Rómába magyar képzőművészek az akkori kultuszminisztérium támogatásával. A 2013 végén újralapított ösztöndíjjal ezt a hagyományt szerették volna folytatni, így ápolva a Római Iskola művészeti örökségét.

Az ösztöndíjak odaítéléséről szakmai kuratórium dönt, amelynek tagja Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója, Sulyok Miklós, Molnár Mária, Francesca Pietracci művészettörténész, Giovanna Martinelli és Lovas Ilona képzőművész, valamint Révész Mária miniszteri megbízott.

Az idei ösztöndíjasok összesen 5,2 millió forint támogatásban részesültek, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretének terhére állapítottak meg.

(MTI)