Darvas István Rabbi:Vájechi hetiszakasz פָּרָשָׁת וַיְחִי

DARVAS ISTVÁN RABBI A HETISZAKASZRÓL BESZÉL VÁJECHI HETISZAKASZ פָּרָשָׁת וַיְחִי

Vájechi hetiszakasz פָּרָשָׁת וַיְחִי

Szombati gyertyagyújtás időpontja: 2015-01-02 15:46

| Szombat kimenete: 2015-01-03 16:57
Vájechi hetiszakasz פָּרָשָׁת וַיְחִי

foldgomb

Egység és tanulás

Darvas István rabbi a hetiszakaszról beszél

Rabbi úr, elsőként szeretnék gratulálni ahhoz, hogy több feladata lett, hiszen az OR-ZSE zsinagógájának rabbiszéke mellett, Ön lett a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár rabbija is.  Mi történik most pénteken a zsinagógáinkban?

Szombat5on olvassuk fel Mózes I. könyvének utolsó hetiszakaszát, de azt is meg kell említeni, hogy a héten volt az a böjtnap, mely egyike annak a négynek, ami a Szentély pusztulására emlékezik. A pusztulást követő kétezer évben mindig is megkülönböztetett figyelmet szentelt a zsidóság az emlékezés különböző formáinak. Imáink, szokásaink, könyveink által őriztük a Szentély eszméjét. Az épületet el lehetett pusztítani, de a köré szerveződött hagyomány legyőzhetetlen volt. A mostani hetiszakaszból egy verset szeretnék idézni, amelynek a kommentárjából képet kaphatunk arról, hogy a diaszpóra, a számkivetettség zsidóságát hosszú évszázadokon át milyen rabbinikus felfogás segítette attól, hogy eltűnjön, elpusztuljon szellemi értelemben. A mondat így hangzik: „Gyülekezzetek és halljátok Jákob fiai, hallgassatok Izraelre, a ti atyátokra.” A modern ortodoxiának az egyik legfontosabb alakja volt rabbi Hirsch, aki azt mondja a vers kapcsán: „A halálára készülő ősatya két szavában, ami így hangzik: gyülekezzetek és a halljátok, benn foglaltatik népünk történelme, egészen az idők végezetéig. Ti, Jákob gyermekei, szerény létszámban, kisebbségben éltek a népek között, éppen ezért, fizikai és szellemi értelemben egyaránt meghatározta sorsotokat, hogy képesek vagytok összegyűlni, erőtöket, túlélésetek feltételét az egység nyújtja, vagy nyújthatja számotokra. Ennek hiányában nincs mód a zsidóság megmentésére. Ez nem azt jelenti, hogy akár szellemi, vagy fizikai értelemben gettóban kéne tölteni életetek, de tudnotok kell, ha elszakadtok a közösségtől, akkor inkább előbb mint utóbb asszimilálódni fogtok és ez nem vezethet máshova, mint a zsidóság végérvényes eltűnésére. A hallgassatok kifejezés a tanulás szerepét hangsúlyozza. Ez magában foglalja a szülők, nagyszülők szokásainak megismerését, megtartását, a héber olvasás elsajátítását, a héber nyelv legalább alapszintű ismeretét, a Tóra rendszeres és folyamatos tanulmányozását. A törvények, előírások teljesítését, illetve a judaizmus zegzugos világában való jártasság elmélyítését. Ezek híján még egy darabig lehet zsidónak maradni, de fogalmatok nem lesz arról, hogy ez mit jelent. Csupán környezetetek egyes tagjainak áldásos tevékenysége emlékeztet majd hovatartozásotokra, abban pedig nagyon sokszor nincs sok köszönet.”

Reb Hirsch gondolatát folytatva, ez a két szó a legfontosabb a hetiszakaszban, az egység, az egységre való törekvés és a tanulás fontossága.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. január 2-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.