Orbán Viktor:Nekünk törekednünk kell arra, hogy azokat, akik nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, beiskolázzuk és tudást adjunk nekik

 

Nekünk törekednünk kell arra, hogy azokat, akik nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, beiskolázzuk és tudást adjunk nekik – mondta Orbán Viktor.

A Büttner Kft. duális képzés céljait szolgáló CNC tanműhelyének avatásán a kormányfő úgy fogalmazott, a nagy dolgok – mint egy ország szakképzési rendszere – kis teljesítményekből, kis sikerekből épülnek fel.

Munkások nélkül nem fog előremenni az ország – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, ahhoz, hogy legyen hol dolgozniuk, sikeres magyar vállalkozókra van szükség. Szavai szerint akkor fog előremenni az ország, ha a „Büttner-féle vállalkozásokból lesz néhány ezer”, és arányaiban annyi középvállalatunk lesz, mint Németországnak.

Akkor olyan gazdaságunk lesz, amit semmilyen pénzügyi válság nem lesz képes feldönteni – jegyezte meg. Mint mondta, ehhez bátor vállalkozókra, hitelező bankokra, vállalkozásbarát kormányra és olyan fiatalemberekre van szükség, „akik dolgozni akarnak, és elhiszik, hogy lehet Magyarországon jövőjük.”

„TÖREKEDNÜNK KELL ARRA, HOGY AZOKAT, AKIK NEM RENDELKEZNEK MEGFELELŐ KÉPZETTSÉGGEL, BEISKOLÁZZUK ÉS TUDÁST ADJUNK NEKIK.”

A miniszterelnök szerint, ha minden gyerek gimnáziumba megy, akkor az ország „féloldalas lesz”. Nekünk be kell bizonyítani, hogy egy közepesen elvégzett gimnázium és gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, a valóságnak úgy kellene festenie, hogy egy jó szakmunkásképző intézetben megszerzett szakma biztosabb megélhetést nyújt, mint egy csak általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást amellé nem adó oktatási intézményben elvégzett időszak.

Fontos, hogy művelt embereink legyenek, de legalább olyan fontos, hogy meg is éljünk, hogy legyen, aki dolgozik, aki fenntartja az országot, és aztán, ha tehetséges, akkor a szakmunkásképző után magasabb ívű pályára léphet – szögezte le. Hozzáfűzte, dolgoznak egy olyan karrierpályán, ahol a szakmunkások idővel akár főiskolára vagy egyetemre is eljuthatnak.

Hangsúlyozta, ha ez sikerül, akkor meg tudjuk erősíteni Magyarországot, ha nem, akkor visszahullunk oda, ahol most vagyunk, illetve voltunk az előző években, „amikor a szülők elvárása a saját gyerekeikkel és az élettel kapcsolatban elválik attól, mint ami az ország tényleges életigényei”.

Szólt arról is, hogy a vállalkozások sikerének egyik legfontosabb akadálya a tőkehiány, a piac szűkössége, valamint az a veszély, hogy hazánkban elfogynak a jól képzett szakmunkások. Ezért nekünk törekednünk kell arra, hogy azokat, akik nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, beiskolázzuk és tudást adjunk nekik – jegyezte meg. Hozzátette, emellett arra is megoldást kell találni, hogy miként lehet a magyar ipar rohamosan növekvő, minőségi munkaerő iránti igényét kielégíteni.

Orbán Viktor kifejtette, sok helyen elpárolgott a munka becsülete, éppen ezért jobban meg kell becsülnünk a szakmunkásokat.

Elmondta azt is, reményeik szerint az októbertől meginduló hétéves gazdaságfejlesztési programban az uniós támogatási rendszert illetően sikerül kialakítani a kis- és középvállalkozások számára egy olyan megoldást, amely tágítani fogjak ezeknek a cégeknek a lehetőségét.

A politikában azt a definíciót használjuk, hogy majd akkor lesz igazságos élet Magyarországon, ha mindenki megkapja azt, ami őt megilleti, és megteszi, azt, ami tőle telik – emelte ki. A miniszterelnök szerint hazánkban sokak fejében csak a mondat első fele létezik, azonban így nem lesz az életben egyensúly. Örülök, hogy ma egy olyan vállalkozó vendégei lehetünk, aki nemcsak azt tette meg, ami tőle telik, hanem még annál is többet – zárta szavait Orbán Viktor.

„AHHOZ, HOGY MAGYARORSZÁG EURÓPA TERMELÉSI KÖZPONTJA LEGYEN, SZAKEMBEREKRE VAN SZÜKSÉG.”

Dr. Büttner Tamás beszédében felhívta a figyelmet a duális szakképzés fontosságára, egyúttal rámutatott, ahhoz, hogy Magyarország Európa termelési központja legyen, szakemberekre van szükség.

Ezért kiemelkedő jelentőségű a tanműhelyavatónk – húzta alá a Büttner Kft. ügyvezető igazgatója.

Ormai István hangsúlyozta, uniós források felhasználásával szeretnék biztosítani a gazdasági fejlesztések infrastrukturális feltételeit. Nagyatád polgármestere példaként a 68-as út felújítását, valamint üzemcsarnokok, telephelyek és raktárak építését, közművesítését említette meg.

Kárpáti László úgy fogalmazott, helyzetbe kell hozni a meglévő kis- és középvállalkozásokat, és támogatni kell azokat, akik egy-egy jó ötlettel állnak elő. Nagyatád alpolgármestere köszönetet mondott a nagyatádi kórház visszaállamosításáért, valamint az ott dolgozók elmaradt bérkülönbözetének utólagos kifizetéséért.

Köszönetemet fejezem ki a kormánynak azért, hogy átvállalta a város tetemes adósságállományát, megadva számunkra azt a lehetőséget, hogy a jövőben valóban az itt élők érdekeit, az itt élők gyarapodását szolgáló munkát végezhessük, valamint, hogy az ide érkező forrásokat a helyi gazdaságfejlesztésre tudják fordítani – jelentette ki a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

A rendezvényen rész vett Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is.