17.Zsidó Nyári Fesztivál

MINDEN, AMI ZENE

Zsidó Nyári Fesztivál

2014. szeptember 6-7. 

Zene / Irodalom  / Színház  / Film  / Képzőművészet
A hét végi esték a zene bűvkörében telnek.  Szombaton a műfaj három különböző ágából választhatnak, fellépőink saját műfajuknak mind igazi, prominens képviselői. Vasárnap Bródy János koncert, Kováts Kriszta Kvintettjén pedig még maga
Nádasdy Ádám is dalra fakad!
2014. szeptember 6., szombat
Este 20:30-kor Föld körüli utazásra invitál a két egészen különböző személyiségű díva – a nemzetközi hírű fuvolaművész, Horgas Eszter és a magyar jazz öblös hangú
énekesnője, Falusi Mariann. Ezer hangszínnel, hangszerrel, a műfajok különböző nyelvén mondják el saját benyomásukat a világról.
Föld hangjai című bemutatójuk a fesztivál egyik különleges csemegéje. Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház.
(Az elődadásra minden jegy elkelt!)
A zene nyitott terének virtuóz cimbalomművésze, Lukács Miklós – Hazaút c. koncertjén saját jazz triójában szólaltatja meg különleges hangszerét, amellyel markáns, egyedi hangzást és zenei világot teremt. Partnerei a kiváló jazz dobos, Baló István és a fiatal zenész generáció legelismertebb nagybőgőse, Hock Ernő. A koncert a Rumbach utcai zsinagógában 21 órakor kezdődik!
Schindler listája Oscar-díjaszenéjének világklasszis klarinét művésze a Zeneakadémiánkoncertezik!  Giora Feidmanszimbiózisban él a hangszerével. S hogy legújabb projektjében miért csatlakozott a müncheni zenekarhoz? Mert Feidman szerint a Gitanes Blondes a legjobb klezmerzenekar a világon.
Nagyon klezmer – Giora Feidman & Gitanes Blondes;
Zeneakadémia, 20:30.
Martin Sherman: ROSE. ROSE végigélte a 20-ik század borzalmait, a háborút, a varsói gettót, az Exodus utasainak kálváriáját, eltemette és meggyászolta a családját, a férjét és gyerekét. És most újra gyászol: Rose süvet ül.
Rose – Vári Éva
Magyar szöveg: Prekop Gabriella
Rendező: Ilan Eldad

“Az embereket közelebb kell hozni egymáshoz, és Rose, aki egy nagy formátumú, de egyszerű nő, erre alkalmas.” – Vári Éva
Veszprémi Petőfi Színház – Latinovits-Bujtor Játékszín. Az előadás 20:00 órakor kezdődik.
2014. szeptember 7., vasárnap
18 órakor a Goldmark Teremben Nádasdy Ádám bemutatja a Fesztivál közönségének a 85. Ünnepi Könyvhéten a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent új könyvét, de énekel is, ami tőle kevésbé megszokott! A Kováts Kriszta Kvintettközben a könyv cd-mellékletét szólaltatja meg. A Budapest Bámészko hajdanvolt budapesti legendákat, helyszíneket és a színpad egykori óriásait eleveníti meg!
A magyar kultúrtörténet meghatározó alakja, a Kossuth-díjas
Bródy János koncertje 19 órakor veszi kezdetét a Dohány utcai zsinagógában.
Dalaiban, magatartásában Bródy ma is azt képviseli, amit a ’60-as évek végén. Ironikusan-kritikusan szól a hétköznapokról. Hitelesen és mindenki által érthetően fogalmaz meg hétköznapi álmokat, csalódásokat, elfojtott érzelmeket – gondolatokat a korról, amiben élünk.
Zsidó Kultúra Napja – Tiszafüred: a Tiszafüredi Menóra Alapítvány 2006-ban rendezte meg először a Zsidó Kultúra Napját, amelynek a Kovács Pál Művelődési Központ biztosít rendszeresen helyszínt. A rendezvény célja kezdetektől: a zsidó kultúrát, mint az egyetemes kultúra részét megismertetni és közelebb hozni azokhoz,
akik kevésbé vagy egyáltalán nem ismerik ezt a területet, a Tiszafüreden élt zsidó családok és leszármazottaik saját kultúrájukon keresztüli elérés, valamint turisztikai jelentőségű program folyamatos megrendezése, amely a Nyári Zsidó Fesztivál keretében hazánk nagy városaiból és határon túlról is a Tisza-tó melletti kisvárosba vonzza a zsidó kultúra után érdeklődőket.
A Fesztivál ideje alatt három ingyenesen látogatható kiállítást is megtekinthetnek. 
„Régi kór árnya felé” – Arató András fotóművész kiállítása:
Lakásgaléria, 1136 Budapest, Hollán Ernő u. 46. II. emelet 1., 2014. augusztus 31. – szeptember 7.
Életben tartva az emlékeket – Utazás a holokauszton át – poszter kiállítás:
Goldmark Terem, 2014. augusztus 31. – szeptember 14.
Imák Auschwitz után – „fúziós” kiállítás: 
Rumbach utcai zsinagóga, 2014. szeptember 1 – szeptember 30.
A  Fesztivál legújabb helyszíne, az első közel-keleti gasztro-kultúrtér, az Akácfa utca 47. szám alatt lévő Mazel Tovizraeli és mediterrán látványkonyhájával a Fesztivál teljes ideje alatt várja az odalátogatókat. Esténként, az előadásokat követően közönségtalálkozók színhelyévé is válik.
JEGYVÁSÁRLÁS
Facebook
Facebook
zsidonyarifesztival
zsidonyarifesztival

A Zsidó Nyári Fesztivál szervezője:
a Budapesti Zsidó Hitközség – Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központja (BZSH – ZSIKK).   

Elérhetőségeink:
BZSH-ZSIKK
1075 Budapest, Síp utca 12.
T: 343 04 20
F: 462 04 77
M: z[email protected]