Időjárás – jelentés New Yorkból

Jól tudjuk télen hideg van, sőt esik a hó. Olykor nagyon sok is. Azt is tudjuk, hogy télen sokszor hóviharok nehezítik mindennapjainkat. Mégis, mindig meglepődünk, ha hideg van, vagy hóvihar akadályozza az életet. Az elmúlt napokban megint ez történt New Yorkban. Tudósítónk jelenti a helyszínről.A tudósító ugyan nem lepődött meg a hó nagyságán, de amerikai környezete elképedve szemlélte, amikor a múlt hét végén egyetlen éjszaka 11″ hó esett. Ez kb. 28 cm havat jelent.

2014-01-07_07eeEgész éjszaka, még a mellékutcákban is jártak a hókotrók, s nem tudok olyan útszakaszról New Yorkban, amely ne lett volna járható.

Mára, a hó a városban szinte mindenütt eltűnt, részben hála a gondos takarításnak és persze az olvadásnak.

 

 

 

 

New York új, január elsején beiktatott polgármestere – Bill de Blasio – első sajtótájékoztatóját a hóhelyzettel kapcsolatosan tartotta. Egy polgármestertől szokatlan módon élcelődött az újságírókkal. Először striptease-t ajánlott fel az újságíróknak, megmutatva, hogy nem fázik, majd a hóval, s a hideggel viccelt. Egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy reggel a havat maga lapátolta el, s miközben lapátolt nem fázott. Majd sietve hozzátette: „Amikor az ember havat lapátol, akkor a testedzés egy formáját gyakorolja. Ma nem kell edzőterembe mennem. Számomra a nem a hideg, hanem a hátam volt a kihívás.”

2014-01-07_08ee

2014-01-07_03e Ma azonban már a hideg jelenti a kihívást a new yorkiaknak. Egy meteorológus szerint a mai nap a tél leghidegebb napja lesz. Délelőtt tíz órakor -15 fok volt New Yorkban. Ezt magam is észrevettem, mivel a lakásunk teraszának ajtaja reggelre jégvirágos lett, s az ablakok is befagytak. A képen a jég az ablakon belül(!) látható.

Igen, télen hideg van, na de ennyire?

2014-01-07_04e