Síp utcából Kfár Chábádba, a lubavicsi faluba

Síp utcából Kfár Chábádba, a lubavicsi faluba

Síp utcából Kfár Chábádba, a lubavicsi faluba 

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődött, Elul 18 a „haszidizmus születésnapja” alkalmából Chéfer Smuel rabbi izraeli vendégelőadónk előadására. Chéfer rabbi a VII. kerületi Síp utcában született, és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga fölötti lakásban töltötte a Gettó hónapjait. Innen került először Izraelbe, ahol végig harcolta a függetlenségi háborút majd Marokkóba került kiküldetésbe, ahol megismerkedett a lubavicsi mozgalommal. Visszatérte után megalapította a legnagyobb lubavicsi lány iskolát, a chábád mozgalom szívében, a lubavicsi faluban, Kfár Chábádban.
Chéfer rabbi az egyik legnevesebb oktatási szakember és előadó Óbudán lesz a vendégünk.

Helyszín: Óbudai zsinagóga, 1036 Lajos utca 163.
Időpont: 2013. Augusztus 22. Csütörtök 18.30
Előregisztráció: [email protected]

Részletes információ

Hírek

Mikor teremtette Isten a dinoszauruszokat?
A múlt héten zárt a Sziget Fesztivál, amely a szervezők szerint veszteséggel zárult (mivel „csak” 362 ezren jöttek el), a résztvevők szerint azonban, nagyon szórakoztató, tanulságos és eredményes volt, mint mindig. A Sziget jó alkalom, hogy azok a szervezetek, amelyek el szeretnék érni célcsoportjaikat, kitelepüljenek, és valamilyen programmal, vagy szolgáltatással kedveskedjenek a szigetlakóknak.

Elfogott egy rakétát az izraeli Vaskupola
Rakétát lőttek ki az egyiptomi Sínai-félszigetről a dél-izraeli Eilat városára kedd hajnalban, de a lövedéket elfogta a Vaskupola izraeli rakétavédelmi rendszer.

Betiltanák a Jobbikot Romániában
Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, illetve a Jobbik romániai betiltását kezdeményezte.

Irán: Izraelnek nincs helye ebben a régióban
A távozó és az új iráni elnök is támadta Izraelt pénteken Teheránban a Jeruzsálem-napi felvonuláson, amelyet az irániak minden évben megrendeznek a palesztinokkal való szolidaritás jegyében, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint az új iráni államfő megmutatta igazi arcát.

Több izraeli, kevesebb német
A belföldi turisták száma több mint 3 százalékkal, míg a külföldieké közel 9 százalékkal nőtt év eleje óta 2012 első hat hónapjához viszonyítva. Ugyan német és osztrák vendégből idén kevesebb érkezett, de egyes térségekből robbanásszerű emelkedés látható. Mindeközben a szálláshelyek is egyre több bevételelt könyvelhetnek el.

Ezer új lakás épülhet Ciszjordániában
Több mint ezer új lakás megépítésének tervét hagyták jóvá az izraeli hatóságok a ciszjordániai zsidó telepeken – közölte csütörtökön a Békét Most izraeli mozgalom.

Meghalt Csatáry László
Életének 99. évében elhunyt a Magyarországon és Szlovákiában is háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László – tudta meg a Bors. A férfi ügyvédje megerősítette a halálhírt.

Nem érzem áldozatnak
Aki hivatalos ügyet jön intézni az EMIH székházába, először Országné Friebert Hajnalka titkárságvezetővel találkozik. Kifogástalan eleganciájú, törékeny, mosolygós, ám határozott és energikus asszony, aki a vállán (és mondhatjuk a szívén is) viseli az szervezet mindennapi ügyeit. Három éve dolgozik a hitközségnél.

Programok

A Hászidizmus születésnapja
Zsidó naptár szerint Elul hó 18. a Haszidizmus két meghatározó személyiségének A Báál Sem Tovnak és az Álter Rebbének a születésnapi évfordulója, és így egyben a haszidok számára egy fajta kollektív születésnap és felkészülés a nagyünnepi időszakra egyszerre.

Mikvéről haladóknak
Használja a mikvét, de szeretné felfrissíteni ismereteit a családi élet tisztaságáról? Szívesen elmerülne a rituális fürdővel kapcsolatos háláchákban? Most induló előadássorozatunkat kifejezetten a mikvét már használó, annak alapvető hálácháit ismerő hölgyeknek ajánljuk

Zsidó Tudományok Szabadegyeteme
Judaizmus gyorstalpaló nyári szemeszter
A nyár utolsó két hetében folytatódik a ZsTSz, bár a program csak két hétig tart, mégis egy egész szemeszternyi tanulnivalót zsúfoltunk bele.
Időpont: 2013. augusztus 18-30.
Helyszín: V. Károly körút 20. Keren Or központ
Jeentkezés: 061/268-0183 telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen

Részletes program

Gyertyagyújtás Budapesten: 19.36
Szombat kimenetele: 20.43

Hetiszakasz

Szakaszunkban – Ki Técé (5Mózes 21:10–25:19.)– Mózes különböző törvényeket ismertet, köztük a hadifogoly nővel kötött házasság szabályait, az elsőszülött fiú jogait, az engedetlen, fegyelmezetlen fiú büntetését stb., majd elmondja, hogy kötelező a kivégzett ember – és innen eredőn minden ember – holttestét még aznap eltemetni, a talált jószágot megőrizni és visszaszármaztatni jogos tulajdonosának, stb. A szakasz megismétli a házasság, valamint a zsidó erkölcs és szemérmesség törvényeit és utasításait, a válás módját, a tábor tisztaságának szabályait, stb.

A hetiszakasz teljes szövege

Rási kommentárjai

Hászid folklór

Hurwitz Salom rabbi: A keverékek tilalma

Slomó sátra: Mikor (ne) váljunk?

Slomó sátra: Korlátok nélkül pusztít a tűz

Imaidők

Sász Chevra Zsinagóga  (VI. Vasvári Pál u. 5.) 

Hétköznap:    8.00: Reggeli ima
Vasárnaptól csütörtökig: 15.45: Délutáni és esti ima
Péntek este:     19.00: Hetiszakasz tanulás
19.30: Esti ima, majd vacsora
Szombat:     8.45: Hetiszakasz tanulás
9.15: Reggeli ima, majd kidus
19.20: Délutáni ima, majd szeudát slisit

Óbudai Zsinagóga (III. Lajos utca 163.) 

Hétfőtől péntekig, munkanapokon: 6.30: Reggeli ima
Péntek este:    19.00: Tanulás
19.30: Esti ima, majd vacsora
Szombat:    9.30: Reggeli ima, majd kidus

Kiadja a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület
Budapest, Károly körút 20., 1052 * Telefon: (36-1) 268-0183 * Fax: (36-1) 342-7876
Website: www.zsido.com * E-mail: [email protected]
Továbbítás: chabad.mailad.eu/lists/?p=forward&uid=f907a8c167a43307061230b58488359e&mid=1138