Oroszország és az ENSZ megbízottja is tagadta csütörtökön, hogy létezne egy közös orosz-amerikai javaslatcsomag a szíriai válság rendezésére

Oroszország és az ENSZ megbízottja is tagadta csütörtökön, hogy létezne egy közös orosz-amerikai javaslatcsomag a szíriai válság rendezésére, amit a nemzetközi sajtó megszellőztetett. Washingtonban még nem hangzott el állásfoglalás a keringő hírekről.

„Nem volt, és nincs is ilyen terv, és ez nem képezi tárgyalások témáját sem” – válaszolta egy kérdésre Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő egy sajtóértekezletén. Egyes hírek szerint az oroszok és az amerikaiak átmeneti kormány létrehozásában állapodtak meg, továbbá abban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt mandátuma 2014-es lejártáig hatalmon tartják. Az ideiglenes kormányban a miniszterek nem tartoznának Bassár el-Aszad elnök alavita szektájához, sem a szunnita iszlám radikális frakcióihoz. Aszad már nem indulhatna a 2014-ben esedékes következő elnökválasztáson.

Lukasevics szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a júniusi Genfi Nyilatkozatban vannak „az általános szíriai párbeszéd megindítása szempontjából nagyon fontos megállapítások, például arról, hogy maguknak a szíriaiaknak – a hatalomnak és az ellenzéknek – kell megállapodniuk egy bizonyos átmeneti testületről, amelynek felhatalmazása lesz az új választások előkészítésére, az új alkotmány kidolgozására, a változások és a reformok feltételeinek egyeztetésére”.

Emlékeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozatára, amely szerint „ha a (szíriai) elnök fejét akarják, ez a vérontás folytatását jelenti, és hatalmas felelősséget ró azokra, akik ilyen célok elérésére törekszenek, olykor geopolitikai megfontolásokból kiindulva”.

A szóvivő egyúttal megerősítette, hogy Oroszország nem zárja ki a kapcsolatokat a szíriai ellenzéki koalícióval, az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciójával, és kész párbeszédet folytatni minden ottani ellenzéki csoporttal.

„Hogy mikor, és milyen szinten, az más kérdés” – fejtegette. Felidézte Lavrov december 20-ai nyilatkozatát, amelyben a külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva kész együttműködni a szíriai ellenzéki koalícióval, bár nem szándékozik elismerni azt.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja damaszkuszi látogatásán jelentette ki, hogy nincs semmilyen orosz-amerikai terv, noha ő szívesen látna egy ilyet.

Az algériai diplomata sem közölte, hogy a tervek szerint milyen sorsot szánnak Aszadnak, és az sem világos, hogy amikor választásokról beszélt, elnök- vagy parlamenti választásra gondolt. Hangsúlyozta, hogy terve „nem teljes”.

„Azt tartják jobbnak, hogy ne nyújtsunk be egy ilyen tervet mindaddig, amíg nem érezzük úgy: minden fél egyetért vele. Ha ez soha nem valósul meg, akkor a másik megoldás az lehet, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztjük az ügyet, és az majd hoz egy mindenkire nézve kötelező határozatot” – mondta.

Az ellenzék legnagyobb szervezete, a Nemzeti Koalíció csütörtökön ismételten elutasította, hogy szóba álljon Aszad elnökkel. „Csak olyan politikai megoldást fogadunk el, amely kizárja az Aszad családot és azokat, akik rosszat tettek a szíriai néppel. Az első feltételünk, hogy ők (a család és a rendszer vezetői) hagyják el az országot” – hangsúlyozta egy Isztambulban tartott sajtótájékoztatón Valíd al-Bunni, a koalíció szóvivője.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön még egyszer figyelmeztetett, hogy Szíriában csak a belső párbeszéd és a véres káosz között lehet választani. A Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettessel folytatott találkozóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „sürgősen el kell érni a fő célt, le kell állítani az erőszakot és a vérontást, és véget kell vetni a szíriai nép szenvedésének”.

Lavrov az Interfax hírügynökségnek adott interjújában szemléletesebben fogalmazott: „a másik választás a véres káosz, amely minél tovább tart, annál nagyobb lesz, és annál súlyosabban nehezedik az egész világra” – hangoztatta.

A szíriai felkelők azt állítják, hogy csütörtökön lelőttek egy-egy harci repülőgépet és helikoptert az ország középső részében lévő Hama tartományban. Telefonon adott tájékoztatásában a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egyik ezredese elmondta, hogy a Hama felszabadítására indított akcióban egy orosz gyártmányú, MiG-23 típusú vadászbombázót semmisítettek meg. A gép Mork helységre zuhant. Később egy helikoptert is sikerült lelőni ugyanennek a tartománynak az északi felében – állította Kászim ezredes. Az egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi történt a pilótákkal.

Egy délutáni összesítés szerint az ország különböző pontjain 49-en vesztették életüket csütörtökön a polgárháborús összecsapásokban és merényletekben.

 

Syrian rebels: Assad used phosphorus bombs

Rebels upload video allegedly showing town near Damascus after phosphorus bombing; Assad’s security detail reinforced to include food taster
Elior Levy

Rebel forces in Syria claim that the Syrian army, loyal to President Bashar Assad, has usedphosphorus bombs against them, even though such weapons are illegal according to international law. Rebel forces have uploaded videos showing bombs being fired as well as the damage caused by the alleged phosphorus shells, though no injuries or casualties were reported. The claims join earlier reports by rebels of a fatality caused by an unknown chemical. 

 

Meanwhile,  a neutral Syrian news agency reported Thursday that Assad’s security detail has been reinforced in light of rising fears that an attempt will be made on his life. The UN’s special envoy visited Syria and called for a political solution – the creation of a transitional government until an election could be held.

 

Video courtesy of jn1.tv 

 

The ceaseless fighting has yet to exhaust some in the international community who continue to call for a solution. Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said Thursday that a peaceful solution must be reached so as to stop the bloodshed. However, he noted that the chances of forging a solution to the Syrian conflict based on a June agreement by world powers that called for a transitional government are decreasing.

 

 

On the other hand, the UN special envoy to Syria, Lakhdar Brahimi, who is currently visiting Damascus and has met with President Assad, has called for a transitional government. At the end of a five-day visit to the country, Brahimi said that such a government should be set up and it should rule until elections can be held.  

A Syrian website has quoted unnamed sources as saying that security surrounding Assad has been beefed up. According to the report, Assad no longer sleeps in his bedroom in the presidential palace, and instead switches bedrooms on a daily basis. Additionally, it reported that due to fears that Assad will be poisoned, the ingredients for his meals are purchased through a number of retailers and that one of his bodyguards is now charged with tasting the president’s food some two hours prior to his meals.