„További erőteljes, kézzel fogható intézkedésekre van szükség”

Magyarország jövője ma azon múlik, sikerül-e a munkahelyeket megvédeni, illetve új munkahelyeket teremteni – jelentette ki Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője pénteken, a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Arra a kérdésre, miért pont a pénteki napra hívták össze a Fidesz rendkívüli frakcióelnökségi ülését, Rogán Antal úgy válaszolt, ebben nem volt célzatosság, bár azt természetesen tudták, hogy aznap ülésezik az Európai Unió Pénzügyminisztereinek Tanácsa (Ecofin).

A Fidesz-frakció körülbelül egy hete kapta kézhez a kormánytól a költségvetési törvény javaslatát – emlékeztetett Rogán Antal hozzátéve, ő már hétfőn jelezte, lesznek javaslataik, de időt kérnek ahhoz, hogy ezeket kidolgozhassák.
Magyarország jövője ma azon múlik, sikerül-e a munkahelyeket megvédeni, illetve új munkahelyeket teremteni – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője hozzátéve, „természetes és vitathatatlan”, hogy ma leginkább a munka világát erősítő javaslatokra van szükség. Úgy folytatta, az elmúlt két évben a kormánynak sikerült ezen a téren eredményeket elérnie. A szocialisták kormányzásának idején „rekordot döntött a munkanélküliség”, jelentős mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma; ez a kormányváltással megváltozott, azóta nőtt a foglalkoztatottak száma – mondta Rogán. Rámutatott, azóta mélyült az európai gazdasági válság is, így további erőteljes, kézzel fogható intézkedésekre van szükség ezen a téren.

Az MSZP közfoglalkoztatással kapcsolatos kritikáira Rogán Antal úgy reagált, „az elmúlt nyolc évben sikeresen kellett volna kormányozni, nem pedig most kritizálni”, mert az utóbbinak „nem nagyon van meg az alapja.” A másik két ellenzéki pártnak Rogán azt üzente, úgy látja, kissé ellentmondóak a véleményeik, de annak örül, van legalább egy ellenzéki párt, amelyik támogatja a Fidesz javaslatait.

Az biztos, hogy a minimálbér alacsony Magyarországon; annak valamilyen emelésére folyamatosan szükség van – szögezte le Rogán Antal. Utalt rá, a szocialisták programjában szerepel mindig a minimálbér csökkentése, amivel a frakcióvezető szavai szerint alapvetően rosszul járnak az emberek. Rogán ismertette, volt olyan javaslatuk, amely kifejezetten a minimálbéren foglalkoztatottak, például a képesítés nélküli dolgozók számára előnyös, például, hogy az 55 év felettiek, a 25 év alattiak mellett és a képzetlen munkavállalókra is terjesszenek ki kedvezményeket. Abban mindenki egyetért, hogy az 55 év felettiek veszélyeztetett korban vannak, könnyen elveszíthetik az állásukat; ezt védeni kell és támogatni a fiatalok munkához jutását – húzta alá Rogán Antal. Hozzátette, az utóbbi tekintetében jelentős kedvezményeket várnak a kormánytól. A képesítés nélkül dolgozók foglalkoztatását is könnyíteni kell – hívta fel a figyelmet.

Fontos, hogy akik nem érik el a nyugdíjkorhatárt, minél nagyobb számban dolgozhassanak, akik viszont elérik, kapjanak tisztességes nyugdíjat és nyugdíjba is tudjanak vonulni – jelentette ki a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője. Úgy fogalmazott: ma azon kell dolgozni, hogy akik munkaképes korúak, azok minél nagyobb számban juthassanak munkához és munkahelyüket meg kell védeni.

Az önfoglalkoztatók tehercsökkentéseire irányuló javaslat kapcsán a frakcióvezető arról beszélt, hazánkban mintegy 410 ezer kényszervállalkozás működik, ezek számára valamilyen egyszerűbb adózási sémát kellene kialakítani.

Beszélt arról is, a 25-nél kevesebb főt foglalkoztató kisvállalkozások 6-700 ezer munkahelyet tartanak fenn Magyarországon, ezeknél dolgozik a versenyszféra munkavállalóinak mintegy egyharmada, ezért szükséges, hogy ezek adó- és bürokratikus terheit is mérsékeljék – alapvetően a munkaadói oldalt érintően.