Emlékezés a deportálások évfordulóján

Székesfehérvár – A Mártírok emléknapját tartotta vasárnap a fehérvári zsidó hitközség az emlékcsarnokban és a zsidó temetőben.

A Mártírok emléknapja, a megemlékezés, az istentisztelet résztvevői lerótták kegyeletüket  az első világháborús emlékműnél is (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A Mártírok emléknapja, a megemlékezés, az istentisztelet résztvevői lerótták kegyeletüket az első világháborús emlékműnél is (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A Fejér megyei, székesfehérvári zsidóság deportálásának 68. évfordulójára, a holokausztra emlékeztek és tartottak istentiszteletet. A fehérvári zsidó hitközség alelnöke, Neubart István azokról a sírgyalázásokról, antiszemita jelképekről, feliratokról is beszélt, amelyeket a csarnok falára, a sírokra festettek. Szerinte tudatos, szélsőséges akcióról van szó.
Megnyugvással vették tudomásul, hogy az országos és a városi vezetők is kifejezték felháborodásukat a történtek miatt, a köztársasági elnök kezdeményezésére pedig közös közleményt adtak ki. Hisszük, hogy gátat tudunk szabni az ordas eszméknek, tette hozzá.
Szénási Jonathan Sándor református lelkipásztor felidézte a holokauszthoz kapcsolódó próféciát, és reményét fejezte ki, hogy olyan idők következnek Magyarországon, amikor a köztünk, velünk élő zsidó honfitársak számára nem jelentenek majd félelmet a hagyományos nemzeti jelképek, viseletek.
Az istentiszteletet Darvas István rabbi és Vencel György kántor tartották, majd a jelenlevők a temetőben lerótták kegyeletüket az első világháborús emlékműnél és a mártírok emléksírjánál.

 

2012. június. 10. vasárnap | Szerző: Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap