Térképen a budapesti autólopások

Az Otthontérképet egy újabb, bűnözési térképpel bővítette az FHB. A lakásbetörések megoszlása mellett immár a budapesti autólopások megoszlását kerületi szinten bemutató térkép is elérhető  a www.otthonterkep.hu honlapon.

A térkép a Belügyminisztérium 2007-2011 évre közölt, „jármű önkényes elvétele” tényállással rögzített adatai alapján készült. A gépjármű eltűnések számát a gépkocsi-állományhoz viszonyítja a térkép.

Az utóbbi öt év adatai szerint Budapesten évente átlagosan 776 autót loptak el, azaz évente minden 750. autónak kélt lába.

Budapesten az utóbbi öt évből, az autólopásokat tekintve, 2010 volt a legrosszabb év: összesen 896 autó ellopását jelentették be. Szintén 2010-ben tűnt el a legtöbb autó egyetlen kerületből: a XIII. kerületből ekkor 142 személygépkocsit tulajdonítottak el.

A személygépkocsik eltűnését a gépkocsi-állományhoz viszonyítva kimutatható, hogy a közelmúltban mekkora volt az autólopás esélye az egyes kerületekben. Az Otthontérkép legújabb kiegészítése megerősíti, hogy azok a kerületek a legveszélyesebbek a négykerekűek számára, ahol viszonylag kicsi az éjszakai forgalom és sok a közterületen parkoló autó (XXIII., XX., XIX. kerület).

A szintén kertvárosias, de magasabb jövedelmű lakosok által lakott budai és zuglói részeken a tulajdonosok inkább megengedhetik, hogy zárt parkoló helyet biztosítsanak nagyobb értékű autóiknak.

Az adatok területi megoszlását évek szerint is áttekintve kiderül, az utóbbi öt év alatt a VIII. kerületben sikerült a legnagyobb mértékben leszorítani az autólopások számát.

Forrás: napimagazin.hu