Titkos választásokat tartott a Hamász radikális palesztin mozgalom

Titkos választásokat tartott a Hamász radikális palesztin mozgalom a Gázai övezetben, a központi vezetőség megválasztása első lépéseként – közölték csütörtökön nevük elhallgatását kérő források.

A voksolás eredményét nem hozták nyilvánosságra, de úgy tudni, hogy a helyi vezetőségbe megválasztottak között több, korábban peremre szorított pragmatikus politikus, fiatal aktivista és néhány, Izraelből nemrég szabadult személy van. „A Hamász Gázában realistább és mérsékeltebb lesz ezután” – mondta a mozgalom egyik tekintélyes alakja. Mások szerint viszont nem biztos, hogy a személycserék irányváltozást is hoznak.

Nevek nem ismeretesek, mert a mozgalom hagyományosan titkolja szervezeti felépítését, hogy elkerülhesse a vezetőinek a megtámadását Izrael részéről, és még így is többet elvesztett közülük az elmúlt években.

A gázai választást hasonló követi a három másik szervezeti egységnél: a megszállt Ciszjordániában, ahol a Hamász be van tiltva, az izraeli börtönökben, valamint az emigrációban. Ezekről a helyekről kerül ki az a több tucat küldött is, aki az új központi súrát (tanácsot) alkotja majd. Ez a testület választja meg a Hamász döntéshozó testületét, a politikai bizottságot és a legfelső vezetőt.

A választásokat négy évente rendezik meg. A 90-es évek óta a legfelső politikai vezető tisztségét Háled Mesaal tölti be, és a súrába választott gázai küldöttek többsége most is őt támogatja, noha általában nem értenek egyet vele abban, hogy a kibékülés útjára lépett a rivális Mahmúd Abbásszal, a ciszjordániai palesztinok vezetőjével. Mesaal az elmúlt hónapokban egy másik politikai változtatást is végrehajtott: ideológiailag eltávolodott a síita Irántól, és inkább a szunnita Muzulmán Testvériséghez közeledett, amely több országban is hatalomhoz jutott az arab tavasz eredményeként. Mesaal gázai győzelme növeli az újraválasztása esélyeit.

Egyes anonim források azt mondták, hogy Iszmaíl Haníjét, a Gázai övezet kormányának miniszterelnökét megválasztották a Hamász gázai szárnyának vezetőjévé is, de mások ezt cáfolták, mondván, hogy a Hamász igyekszik különválasztani a kormányzati és a mozgalmi tisztségeket.