Ballisztikus rakétával támadták Hamát – 70 halott

Szíria: az ellenzék szerint ballisztikus rakétával támadták Hamát – 70 halott

Képmutatónak nevezik a nemzetközi közösséget szíriai ellenzékiek, amiért az kettős mércét alkalmaz az izraeli-palesztin és a szíriai konfliktusokkal kapcsolatban. Véleményük szerint, amikor palesztinok halnak meg, a nemzetközi közösség sokkal nagyobb nyomást helyez Izraelre, mint az Asszad-rezsimre, az ellenzékiek folyamatos gyilkolása miatt. Közben a hatóságok újabb támadásokat hajtottak végre a lakosság ellen, a hét közepéig több tucatnyian életüket vesztették, csütörtökön pedig az ellenzék szerint Scud rakétával lőtték Hamát.

„Amikor palesztin területeken emberek halnak meg, az egész nemzetközi közösség sokkal nagyobb nyomást gyakorol Izraelre, mint az Asszád rezsimre, még úgy is, hogy az Egyesült Államok Izrael szövetségese” – nyilatkozta Muszab al-Hamadi, ellenzéki aktivista a szíriai Hama tartományból, ahol az aktivisták szerint 31 embert gyilkoltak meg a hét elején a kormányerők. Az ENSZ megfigyelők éppen egy nappal korábban jártak a konfliktus sújtotta városban.

„Lovakon jönnek” az ENSZ-megfigyelők?

„Egy hónap alatt 1-2 ezer embert öltek meg. Ez nevetséges. Hogyan nézheti ezt a nemzetközi közösség tétlenül?” – tette hozzá al-Hamadi, miután bejelentették, hogy még egy hónapra van szükség, amíg meg nem érkezik az a 100 fegyvertelen ENSZ-megfigyelő, akik az április 12-én kötött béketerv, illetve tűzszünet betartását fogják ellenőrizni. A legtöbb aktivista dühösen és némiképp közönyösen fogadta a bejelentést. „Egy hónapba telik, míg megérkeznek? Lovakon jönnek talán?” – kérdezte gúnyosan egy homszi lakos. Egy másik lakos szerint „ez több időt ad a rezsimnek, hogy megöljön bennünket.”

A szíriai ellenzék azzal vádolja az ENSZ-t, hogy „a szíriaiak életével játszik”, amiért ilyen lassan küldi ki az országba a megfigyelőket.”

Szíria nem vonta vissza nehézfegyverzetét a lakott területekről

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kofi Annan nemzetközi megbízott az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott beszámolójában kedden közölte: a szombaton elfogadott háromszáz fős ENSZ megfigyelői kontingens mihamarabbi kiküldése „elengedhetetlenül” fontos ahhoz, hogy igazolható legyen, mi zajlik Szíriában, illetve potenciálisan szerepe lehet egy politikai irányváltásban.

Az Al-Jazeera tudósításában láthatók a pusztításról készült felvételek.

Élve temetik, mert felvételeket küldött a tévének

Az újabb súlyos incidenssel párhuzamosan egy videó került fel az internetre, amelyen a feltételezések szerint az látható, hogy a szíriai kormányerők élve eltemetnek egy férfit, akit azzal vádoltak, hogy felvételeket küldött arab tévéadóknak. A BBC szerint a videón látható, ahogy a médiaaktivistának tartott férfi könyörög az életéért, miközben a katonák lapátolják a fejére a földet. A videón a katonák szitkozódva vetik a szemére, hogy pénzért küldött felvételeket arab műholdas csatornáknak.

atv.hu / JPost / Reuters / AFP / BBC /bpi.hu/ breuerpress.com