Kirill pátriárka a „lájkolás” ellen

– Kirill pátriárka szerdán az internetes önreklám és a beszélgetős tévéműsorokban szereplés befejezésére utasította a pópákat.

Az orosz ortodox egyházfő szerint az egyház szolgáinak nem kell a múló népszerűséget hajhászniuk a közösségi oldalakon és nem kell a televíziós műsorokban sem szerepelniük.
” Ne adja Isten nekünk egyháziaknak, hogy a bloggokban, vagy a sajtóban szégyenítsenek meg bennünket. Ha egyszer ezt tesszük, csapdába esünk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megtartsuk az elért népszerűséget. Milyen könnyű átlépni a határt és megfeledkezni pásztori felelősségünkről”- idézi Kirill sajtószolgálata a pátriárka figyelmeztetését.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a talk-show feladata a szórakoztatás. Véleménye szerint a beszélgetős műsorokban részt vehetnének viszont a laikusok, akik a keresztény erkölcsi álláspontot védelmezhetnék, mert helytelen lenne teljesen kivonulni a közéleti televíziós vitákból.
Kirill pátriárka szerint az ortodox egyházat nem a közvélemény, nem a kedvező, vagy negatív visszhang, nem a „lájkolások” mennyisége vezérli, hanem az, amit Isten nyit meg számukra az ima során a lelki gyakorlatban.
Az utóbbi hetekben az orosz ortodox egyház és Kirill pátriárka többször került a sajtó érdeklődésének középpontjába, hatalmas társadalmi visszhangot keltve. Közöttük említi a gazeta.ru internetes hír-és elemző portál a pátriárka 30 ezer dolláros Breguet karórájának kiretusálását az egyház honlapján elhelyezett fotóról.
Az orosz ortodox egyház viszont azt sérelmezi, hogy szándékosan lejáratják az egyházat a társadalom előtt.
A múlt vasárnap az egyház főtemplománál, a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyháznál a hit védelmére össztársadalmi imát tartottak, amelyen több mint 50 ezer ember vett részt.
www.gazeta.ru/social/news/2012/04/25/n_2312825.shtml