Mentő és áldozat

Mentő és áldozat

Carl Lutz, svájci diplomata emléke előtt tiszteletét rója le az „Üvegházban” (Budapest V. kerület, Vadász u. 29.) a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Szombat folyóirat, melyre tisztelettel meghívjuk. A megemlékezésre 2012. március 27-én, kedden, délután 4 órától. kerül sor.

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Szombat folyóirat, megragadva az alkalmat, szeretne megemlékezni mindazokról a keresztény emberekről – civilekről, diplomatákról, katonákról – akik nem tudtak tétlenek maradni a vészkorszak hónapjaiban, s dacolva veszélyekkel, üldözött magyar zsidók tízezreit mentettek meg, rejtekhelyeken bújtatva, valódi vagy hamis iratokkal ellátva őket.

Carl Lutz 1942 és 1945 között több mint félszázezer budapesti magyar zsidót mentett meg diplomáciai tevékenységével. Ráadásul a cionista szervezetek embermentő tevékenységét is fedezte a hatóságoknál. Svájc akkori budapesti alkonzuljaként 1945 áprilisáig folytathatta humanista tevékenységét, majd diplomáciai hatáskörének túllépése miatt kiutasították Magyarországról.

 

A megemlékezésen közreműködnek:


Christian Mühlethaler
, Svájc budapesti nagykövete;

Vámos György, a Carl Lutz Alapítvány elnöke;

Kirschner Péter, a Mazsike elnöke;

Sándor Iván író;

Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője;

Kardos Dániel gitárművész.

 

További információ:

www.mazsike.hu, www.facebook.com/mazsike1988

 

Részvételi szándékát kérjük, hogy a [email protected] e-mail címen jelezze.