Lázadók megöltek több katonát jogvédők szerint

Szíria – Lázadók megöltek több katonát jogvédők szerint

– Szíriai lázadók megöltek legalább tíz katonát kedd hajnalban az ország északnyugati részén lévő Idlíb tartomány Maarrat-en-Numán városában – jelentette egy jogvédő szervezet.

A lázadók – akik a hadseregből dezertáltak – akadályt emeltek egy úton a városban, és ott nyitottak tüzet a katonákra – tette hozzá az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A hadsereg március 9-én indított támadást a Törökországgal határos hegyvidéki térségben a lázadások elfojtása végett és a felkelők kezére került városok feletti irányítás visszaszerzéséért.
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet eközben arról számolt be, hogy a szíriai hadsereg az utóbbi hetekben taposóaknákat telepített a Törökországba és Libanonba vezető utakon, amelyeken szíriaiak menekülnek a szomszédos országokba. A HRW kedden kiadott közleményében szemtanúkra hivatkozik, akik szerint az aknák máris szedtek áldozatokat civilek körében. A New York-i központú szervezet felszólította a szíriai kormányt, hogy fejezze be a „katonai szempontból hatástalan” aknák telepítését, amelyek az elkövetkező években elsősorban polgári személyeket fognak megsebesíteni vagy megölni.
A szíriai hadsereg egykori tagja a HRW-nek elmondta, hogy barátaival együtt mintegy 300 aknát távolítottak el március elején a Törökország felé vezető utakról. Egy 15 éves fiúnak a török határtól 50-60 méterre szakította le a lábát egy akna.
Szíria hivatalosan nem reagált az aknatelepítéssel kapcsolatos vádakra. A közel-keleti ország egyébként nem tagja annak az eddig 159 nemzet által aláírt 1997-es ottawai egyezménynek, amely tiltja a gyalogság elleni taposóaknák gyártását, használatát és felhalmozását. A HRW szerint a szíriai hadsereg valószínűleg orosz gyártású taposóaknákat használ.

www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17349593