Izrael kereszttűzben

Péntek (március 9.) óta Izrael folyamatos rakéta- és aknavető-támadásokat kénytelen elszenvedni. Izraeli idő szerint vasárnap reggelig több mint 130 rakétát lőttek ki a Hamász fennhatósága alá tartozó Gázai övezetből az Izrael déli részén található sűrűn lakott településekre.

 

2. Arakétatűz rendkívüli mértékben megzavarta a Dél-Izraelben élő emberek normális életvitelét, hiszen egymillió izraeli kényszerül igen gyakran óvóhelyre menekülni, és 200 000 tanuló nem tud iskolába menni.

 

Eddig már négy izraeli civil sérült meg, közülük egy súlyosan. A nagy kiterjedésű károkat és a tömeges haláleseteket csak a Vaskupola-rendszer akadályozta meg, amely megsemmisítette Beér-Seva, Asdod és Askelon városokra kilőtt rakéták

90%-át.

 

3. A Gázai övezetben működő terrorszervezetek tovább rontottak a kialakult helyzeten, miután Izrael célba vette a Népi Ellenállás Bizottsága két tagját, beleértve a terrorcsoport vezetőjét, Zujir Kaisit. Kaisi feladata volt a következő napokra kitűzött, az izraeli-egyiptomi határ mentén a terrortámadások megtervezése. Azok között a vezetők közt volt, akik felelősek a nyolc izraeli állampolgár halálával és 40 ember sebesülésével járó, a határt érő 2011. augusztusi terrortámadás megtervezéséért, finanszírozásáért és irányításáért.

 

4. Izrael emellett aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben található katonai erőket fejlettebb fegyverekkel rendelkező, Hezbollah-stílusú katonai alakulatokká alakítják át az ország határai mentén. Jelentések szerint Irán segítséget nyújt a terrorszervezeteknek katonai erejük bővítésében, míg Szíria továbbra is befogadja néhány csoport központi bázisát.

 

Izrael kereszttűzben

 

 

1. A jelenlegi helyzet kezdetét a Népi Ellenállás Bizottsága elnevezésű terrorszervezet a 2011 augusztusában az izraeli-egyiptomi határon történt véres terrortámadás megismétlését célzó előkészületei jelentették. Izrael cselekvésre kényszerült a támadás megakadályozása érdekében.

 

2. Izrael nem érdekelt a Gázai övezet területén kialakult helyzet továbbterjedésében, és válaszában visszafogottan reagált.

 

3. Miután 2005-ben Izrael teljesen kivonult a Gázai övezetből az ország folyamatos célpontja a rakétatámadásoknak, amelyek most hétvégén tovább fokozódtak. Ezek a rakétatámadások civilek ellen irányulnak, és háborús bűncselekménynek minősülnek.

 

4. 2006 óta a Hamász uralja a Gázai övezetet, ezért a szervezet felel az izraeli civilek ellen irányuló rakétatámadások megfékezéséért. Bár jelenleg más terrorszervezetek indítják a rakétákat, a Hamász teljes felelősséggel bír, amely tény elől nem bújhat el.

 

5. Az izraeli tevékenységek célja az izraeli civil lakosságot érő támadások megfékezése. Ugyanakkor Izrael minden szükséges intézkedést megtesz a palesztin civilek épsége érdekében.

 

6. Az izraeli védelmi akciók csak terroristák és terrorista létesítmények ellen irányulnak. Izrael fellép az izraeli-egyiptomi határt veszélyeztető terrortámadások végrehajtását jelző „időzített bomba”, valamint a jelenleg Izrael déli részét támadó terroristák ellen.