„Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni”

Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni; ez a felállás, a megkapaszkodás programja – jelentette ki az induló szociális szövetkezetekkel kapcsolatban Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó Giró-Szász Andrással közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Ugyanitt a kormányszóvivő hangsúlyozta, arra kell ösztönözni az embereket, hogy a munka világába kapaszkodjanak meg, és ne a szociális segélyek világában éljenek

A kormány egyik legfontosabb célja és szándéka az volt, hogy Magyarországon – részben a munkalehetőségek bővítése révén, részben a munkához való viszony átalakítása révén – változtasson azon a helyzeten, hogy az emberek egy kimutatható és jelentős része nem jut munkához – jelentette ki Giró-Szász András. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a talpra állás lehetőségének biztosítása oda kell, hogy vezessen a munkahelyteremtés mellett, hogy az egészséges felnőtt emberek munkából tudjanak megélni. Arra ösztönözzük őket, hogy a munka világába kapaszkodjanak meg, és ne a szociális segélyek világában éljenek – szögezte le.

 

 

 

Mint mondta, a kormány tisztában van azzal, hogy ez egy többlépcsős folyamat, ennek egyik nagyon fontos eleme az új típusú szociális szövetkezetek létrehozása, amelyről a kormány a legutóbbi ülésén döntött.

A megkapaszkodás programja

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a szociális szövetkezetek létrehozásával összefüggésben rámutatott, a rendszer kialakításának első lépése az ország 47 leghátrányosabb kistérségének 800 települését érinti, ahol 5000 főnél kevesebben élnek. A miniszterelnöki főtanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek már csaknem húsz éve nem jutnak munkalehetőséghez, valamint nincs infrastruktúra és szaktudás sem a településeken. Ráadásul a pályázati rendszerben sem tudnak előrelépni, mert egy fillérjük sincs pályázatírásra – tette hozzá. A rendszer másik csoportját ugyanezeknek a régióknak a nagyvárosai jelentik, ahol „annyiban jobb a helyzet, hogy van alkalmi munka, és megvan az az ipari hagyomány, infrastruktúra és szaktudás, amivel tovább lehet lépni”.

 

 

 

Mint mondta, a szociális szövetkezetek első lépésben a kistelepüléseken élőknek adnának lehetőséget arra, hogy különféle mezőgazdasági munkákkal megteremtsék az önfenntartás feltételeit. Az induló szövetkezetek 5 millió forintos támogatást kaphatnak – jelentette ki Hegedűs Zsuzsa. Mint mondta, egy vagy két év múlva a szövetkezeti tagok átléphetnek majd a második szintre, ahol 15 millió forintos pályázati összeg áll majd rendelkezésre. Itt már el kell tudni érni azt, hogy az érintett családok önfenntartási képessége, illetve munkából származó jövedelme lehetővé tegye a harmadik szintre való lépést, ahol a házi termékeket közösen gyártó tevékenységeket kisipari üzemekben lehet folytatni – emelte ki. Hozzátette: ebben az esetben már 50 millió forintos támogatásról van szó.

Most van esély

Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni. Ez a felállás, a megkapaszkodás programja – jelentette ki a miniszterelnöki tanácsadó. Úgy fogalmazott, ezek az emberek nem azért nem dolgoznak, mert nem akarnak, hanem azért, mert nincs rá lehetőségük.

 

 

 

A szövetkezeti tagság önkéntes, de az ötezer fő alatti településeken kötelező megpróbálni bevonni az összes halmozottan hátrányos helyzetű családot, az ennél nagyobb településeken pedig 60-65 százalékos arányban kell bevonni a programba a hátrányos helyzetben élőket. Aki nem teljesíti a szociális szövetkezetben vállalt feladatokat, annak 30 nap után felfüggeszthető a tagsága – jegyezte meg.

Mint mondta, május 1-ől már lehet pályázni, és összesen 5 milliárd forintot különít el a programra a kormány. Most arra van esély, amire húsz év óta nincs, hogy a teljesen kirekesztődött, az ország peremén élő emberek kapaszkodót kapjanak arra, hogy elinduljanak azon az úton, ami ahhoz vezet, hogy munkából éljenek meg – húzta alá Hegedűs Zsuzsa.

A miniszterelnöki főtanácsadó szólt arról is, reméli, hogy 2014-re „sikerül elérni, hogy a közfoglalkoztatott a minimálbért kapja meg”, a jelenlegi 47 ezer forintos összeg helyett.

A Minden Gyerek Lakjon jól Alapítvány programjában részt vett 15 147 családból 13 ezer fenntartható módon tud gazdálkodni – reagált az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre. Mint mondta a szociális szövetkezeteknek nemcsak magánszemélyek, hanem önkormányzatok is a tagjai lehetnek.