Washington a szíriai helyzet megoldásáról tanácskozik szövetségeseivel

 Az Egyesült Államok reméli, hogy a közeljövőben meg tud állapodni nemzetközi partnereivel abban, hogy melyek legyenek a következő lépések a szíriai lakosság elleni erőszak megállítása érdekében, és ezek között valószínűleg szerepel majd a humanitárius segítségnyújtás – közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház.

„Az elkövetkező napokban nagyon aktív eszmecserét fogunk folytatni annak kikristályosítására, hogy mik legyenek a következő lépések annak érdekében, hogy véget vessünk a szíriaiak lemészárlásának” – mondta Jay Carney szóvivő.
Carney szerint ezeken a tárgyalásokon részt vesz majd a szíriai ellenzéki nemzeti tanács is, és a megbeszélések célja a „békés politikai átmenet, egy demokratikus átmenet” elősegítése lesz.
A hét végén az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína kettős vétója miatt megbukott a szíriai rezsim ellen meghozandó határozattervezet. Washingtonban azóta élénk vita folyik a továbblépés és a szankciók szigorításának lehetőségeiről.
A Fehér Ház továbbra is azt hangsúlyozta, hogy „aktívan” nem foglalkozik a katonai beavatkozás gondolatával.
„Soha semmit sem zárunk ki egy ilyen helyzetben. De olyan megoldáson gondolkodunk, amely magában foglalja az Aszad-rezsim elszigetelését és a nyomásgyakorlást annak érdekében, hogy véget vessen saját népe kegyetlen lemészárlásának” – mondta Carney.