Budapest ostroma befejeződésének 67.évfordulóján

Megemlékezés a II. világháború polgári áldozatairól

 

Helyszín: Farkasréti temető, 19/1. parcella,

Civil áldozatok síremléke

(1124 Németvölgyi út 99.)

 

Időpont: 2012. február 10. (péntek) 10 óra

 

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság nyolcadik alkalommal tart megemlékezést Budapest ostroma befejeződésének évfordulóján a háború civil áldozataira emlékezve.

 

Fővédnök:

Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes

 

Emlékbeszédet mond:

Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke

 

 

Közreműködik a Marczibányi téri Kodály Iskola Junior Prima díjas Leánykara

 

A megemlékezésen részt vesznek többek között a honvédség, a főváros, társadalmi szervezetek és egyházak képviselői, valamint számos budai iskola tanulója és pedagógusa.

 

Budapest ostroma a második világháború leghosszabb és legborzalmasabb küzdelmei közé tartozik. Sokan nevezték és nevezik mindmáig a „második Sztálingrádnak”. A város lakói 102 napon keresztül éltek – és haltak – ágyútűzben, bombák robbanásai között. Tízezrek várták reménykedve, hogy befejeződjenek a harcok, és végre feljöhessenek a pincékből. Halottainkat pontosan még a mai napig sem tudtuk számba venni, emlékeznünk és emlékeztetnünk azonban kötelességünk.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2005-ben szervezett először megemlékezést a II. világháború polgári áldozatainak emlékére a Farkasréti temetőben, ami az elmúlt hét esztendőben hagyománnyá vált. Kegyeletünket egy szál virág elhelyezésével rójuk le.

A megemlékezés helyszínén azon polgári áldozatok földi maradványai nyugszanak, akik a főváros Margit körút és Keleti Károly utca sarkán (Regent-ház), valamint a Vitéz utca és Fő utca sarkán álló házakban lelték halálukat. Az ő nyughelyük szimbolizálja azokat az ezreket, akik a kegyetlen háború civil áldozataivá váltak.