Tárca nélküli miniszter lesz Fellegi Tamás

Tárca nélküli miniszterként fogja irányítani a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyó tárgyalásokat Fellegi Tamás, aki múlt héten mondott le fejlesztési miniszteri posztjáról. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök közölte hétfőn. A kormányfő azt mondta, azt a következő napokban döntik el, ki lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új vezetője. Emellett kijelentette azt is, hogy nem szabad módosítani a 2012-es költségvetés főszámait

Fellegi Tamás múlt héten mondott le fejlesztési miniszteri posztjáról. Orbán Viktor december 15-ével javasolja Fellegi Tamás kinevezését tárca nélküli miniszterré.

A főszámokat nem szabad módosítani

A kormányfő a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban újságíróknak azt mondta: a költségvetés esetleges módosításáról szerdai ülésén tárgyal a kabinet, utána pedig a kormánypárti képviselőcsoport is. „A főszámokat nemcsak hogy nem kell, hanem nem is szabad módosítani. Van egy világos gazdaságfelerősítő, -megerősítő stratégiánk, ahhoz bizonyos államadóssági számok, költségvetési hiányszámok tartoznak”.

„Tehát azokon nem akarunk változtatni, azokat tartani kell, dacára annak, hogy kisebb lesz a növekedés, és gyengébb lesz a forint, mint ahogy ez még az október eleji időkben látszott” – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy látják-e már, hol lehet a büdzsében a szükséges 100-200 milliárd forint.

Kifejtette: vasárnap este Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel megtárgyalták a kérdést, van javaslatuk, amelyet a kormány szerdán tárgyal meg. Arra, hogy kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedések várhatók-e, azt mondta: erre a kormányülés után adnak majd választ.

„Ez egy ország. Egy ország életének vannak pillanatai, amelyek fontosak, vannak szabályai, amelyeket be kell tartani, vannak dolgok, amelyeknek meg kell történniük” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy költségvetés nélkül nem maradhat egy ország.

A költségvetési törvényjavaslat átalakítását pénteken Brüsszelben jelentette be a kormányfő, az m1-nek adott interjúban pedig azzal indokolta, hogy egyrészt az eurózóna gazdaságai rosszabbul fognak teljesíteni jövőre, mint korábban, másrészt pedig ha az euróövezet országai nem tudják megerősíteni a közös pénzt – és úgy tűnik, ez lassan halad -, akkor annak kedvezőtlen hatása lesz a forint árfolyamára, ezért a 2012-es költségvetést más euró-forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a benyújtáskor kalkuláltak.