A közszolgáltatások maradjanak önkormányzati érdekkörben

A Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülésén megvitatta a köznevelési és az önkormányzati törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat.

Lázár János sajtótájékoztatóján elmondta, a frakcióülésen az önkormányzati törvény ügyében Kósa Lajos foglalta össze az eddigi egyeztetések eredményeit. A Fidesz frakcióvezetője elmondta: a kormány – feltételekkel ugyan, de – támogatja, hogy az ivóvízellátás, a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás, a távhőszolgáltatás és a hajléktalanellátás kötelező önkormányzat feladat legyen. A kabinet azt a két feltételt szabta, hogy e szolgáltatásoknak közösségi tulajdonban és nemzeti érdekkörben kell lenniük, az árszabályozást pedig – ahogyan az a távhő esetében már működik – az állam határozhassa meg – jelentette be Lázár János.

Döntöttek arról is, hogy önálló polgármesteri hivatal ott lesz, ahol több mint kétezren élnek, azoknak a településeknek pedig, amelyeknek ennél kevesebb lakosuk van, közös polgármesteri hivatalokat kell létrehozniuk – ismertette, hozzátéve, hogy a jegyző – akinek munkáltatója a polgármester lesz – államigazgatási feladatokat is elláthat majd. Lazulnak a helyi képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok – folytatta -, mégpedig úgy, hogy például a háziorvosok vagy a helyi intézmények vezetői is lehetnek képviselők, és a helyi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezető tisztségviselői ugyancsak vállalhatnak majd közfeladatot.

Fotó: fidesz.hu

 

A frakcióvezető elmondta továbbá, hogy az európai uniós fejlesztési forráshoz szerzett hitelhez, valamint az éven belüli folyószámlahitelhez és a munkabérhitelhez nem kell majd állami hozzájárulás a helyhatóságoknak, az önkormányzati adósságszolgálat megújítását szolgáló hitelhez és minden más kölcsönhöz azonban igen. Megjegyezte, hogy a kötelező könyvvizsgálat megszűnik.

A tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy a pedagóguséletpálya-modell a jogszabályban marad, így a tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban. Az óvodákat érintő szabályozással kapcsolatban kifejtette: a köznevelési törvényjavaslat hatálybalépése után – a jelenlegi öt helyett – hároméves kortól lesz kötelező óvodába járni. Ez volt az oktatási államtitkárság eredeti javaslata is, fideszes szakpolitikusok azonban négyéves kortól tették volna kötelezővé az óvodát. A felzárkóztató osztályok javaslatától ugyanakkor elállt a kormány, így azokat a gyermekeket, akik hat- vagy hétéves korukban még nem iskolaérettek, továbbra is óvodai keretek között fogják felkészíteni az iskolára – ismertette Lázár János, úgy fogalmazva, hogy „nem lesznek a szegregáció melegágyát jelentő felzárkóztató osztályok”.

Fotó: fidesz.hu

 

Döntöttek arról is, hogy nem lesz kötelező központi felvételi a középiskolákba, csak azokba, amelyekbe túljelentkezés van. A szakiskola hároméves lesz, ezt követően pedig két év áll majd rendelkezésre az érettségire. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette – idézte a kormányfő szavait -, hogy az országban minden iskola állami fenntartású lesz, a települési önkormányzatok azonban egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik őket. Kérdésre válaszolva Lázár János hozzáfűzte, hogy az állam oktatáspolitikai céljainak a megvalósítása érdekében „bizonyos játékszabályokat” az egyházi iskoláknak is el kell fogadniuk. Példáként azt mondta, hogy az egyházi iskolák sem válogathatnak tehetséges vagy kevésbé tehetséges gyermekek között, és nem válogathatnak hovatartozás, társadalmi státusz alapján sem.

Fotó: fidesz.hu

 

Az egész napos iskolákkal kapcsolatban az a kompromisszum született a frakció és a kormányzat között, hogy azt lépésről lépésre alakítják ki – tájékoztatott a frakcióvezető. A két tanítási nyelvű általános iskolákkal kapcsolatban megjegyezte: a törvény elvileg ugyan lehetővé teszi ezek működését, de az oktatáspolitikának nem célja, hogy ilyen intézmények működjenek a következő időszakban. A közösségi karitatív munka az érettségi megszerzésének, nem pedig a megkezdésének lesz a feltétele – közölte Lázár János.

Fotó: fidesz.hu

 

Lázár János kérdésre válaszolva közölte: a választójogi törvényjavaslat módosító indítványairól nem tárgyaltak a frakcióülésen, de lehetséges, hogy még hétfő este egy újabb tanácskozáson megvitatják őket. A 2012-es büdzsé átalakításáról sem volt szó a délelőtti frakcióülésen, de Lázár János elmondta, délután konzultál Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárral, hogy megismerje az előttük „tornyosuló”, ezzel összefüggő feladatokat. Szavai szerint „az este még rengeteg megbeszélnivalójuk van ezzel kapcsolatban”. A sajtótájékoztatón az uniós megállapodással kapcsolatos magyar álláspontról rendezendő esetleges népszavazás lehetőségét firtató felvetésre a frakcióvezető azt mondta: nem tartja ördögtől valónak azt, hogy ha már az emberekről döntenek, akkor őket is megkérdezzék.