Lázár: Az európai gazdasági válság komoly kihívást jelent

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát. Lázár János erről szerdán, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt, hozzátéve azonban, hogy az eva sorsáról a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia.

Lázár János emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a Fidesz-KDNP évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén is arról volt szó: „az evának maradnia kell”. Az eva megszüntetését a fideszes Koszorús László kezdeményezte az adótörvényekhez múlt héten benyújtott egyik módosító indítványában. A frakcióvezető – aki egyben Hódmezővásárhely polgármestere – a közrádióban szólt a helyi önkormányzatok adókivetési jogáról is, amellyel kapcsolatban azt mondta, a kabinet és jó néhány kormánypárti politikus azt képviseli, hogy „legyen egy szabadságjog az adókivetés, és ez igazodjon a helyi szociális viszonyokhoz”.

Lázár János az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy lesznek keretei az adókivetési jognak, így például a vállalkozások adóterhe csak arányaiban meghatározott keretek között lesz növelhető, továbbá, amit az állam egyszer megadóztat, azt helyi adó nem sújthatja. „Nálunk például az elmúlt húsz évben komoly ingatlanvagyon jött létre, és mérlegelés tárgyát képezőnek gondolom azt, hogy ez valamiféle arányos teherviselésben részt vegyen” – jegyezte meg Lázár János.

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e a jövő évi költségvetésben a jelenleg tervezettnél nagyobb tartalékot képezni, a frakcióvezető azt válaszolta: megfontolandó a tervezett 300 milliárd forintos tartalék növelése, az európai gazdasági válság ugyanis nagyon komoly kihívást jelent az országnak. „Tehát még december közepéig a költségvetés további átrendeződésére – szükség szerint – lehetőség van” – mondta.

Lázár János egyben megerősítette, országjárásra indulnak a kormánytagok, hogy elmagyarázzák az embereknek a meghozott döntéseket. Szerinte helyes az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „kiadta” a kabinet tagjainak: „el kell menni, és meg kell próbálni az emberekkel megértetni a helyzetet és a helyzetre adott válaszokat”.

 

<script type=”text/javascript” src=”www.fidesz.hu/videoembed/fihuembed.php?Meret=1&Media=12242&Width=300&Height=225″></script>