Szita Szabolcs a Holokauszt Emlékközpont új ügyvezető igazgatója

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont május óta megbízott ügyvezető igazgatóját, Szita Szabolcs történészt, az MTA doktorát, a Budapesti Holokauszt Intézet alapítóját nevezte ki ügyvezető igazgatónak a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriuma hétfői ülésén

Az ügyvezető igazgatóhelyettesi feladatokat az eddig szintén megbízottként tevékenykedő Botos János történész látja el.
Mint írták, Szita Szabolcs az 1990-ben társadalmi kezdeményezésre alakult Magyar Auschwitz Alapítvány-Holocaust Dokumentációs Központ egyik alapítójaként végezte Magyarországon a holokauszt történetének kutatását és a társadalommal való megismertetését. Botos János történészként dolgozott a szervezetnél.
Tevékenységük, több mint tízéves szakmai munkájuk eredményeként a magyar kormány 2002-ben életre hívta a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítványt. A budapesti intézményben egészen 2009-ig vezető történészként illetve tudományos titkárként kutattak és oktattak – emlékeztet a közlemény.
Hangsúlyozták, hogy a most kinevezett vezetők „nemzetközi szinten ismert és elismert kutatók, nevükhöz fűződik többek között számos szakkönyv megírása, jelentős kutatási, képzési programok beindítása, a Balfi Nemzeti Emlékhely létrehozása”.
2009-ben távozni kényszerültek az intézményből, ekkor alapították meg a Budapesti Holokauszt Intézetet. Itt folytatták emlék- és embermentő kutatási és történészi munkájukat. A Holokauszt Emlékközpontba idén tavasszal térhettek vissza, amikor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új koncepció kialakításával, az általa létrehozott új kuratórium pedig a pályáztatási folyamat lezárultáig megbízással helyezte őket a Páva utcai intézmény élére.
Az új vezetés kinevezését követően, az Emlékezés Háza koncepcióban leírtaknak megfelelően legfontosabb célként az intézmény szakmai tekintélyének emelését, társadalmi elfogadottságának, elismertségének növelését, a fiatal korosztály, a pedagógus-társadalom megszólítását tűzte ki maga elé.