Budapestre érkezett a kínai miniszterelnök

Huszonnégy év után újra kínai miniszterelnök érkezett magyarországi hivatalos látogatásra.


 Budapestre érkezett a kínai miniszterelnök

Huszonnégy év után újra kínai miniszterelnök érkezett magyarországi hivatalos látogatásra. Ven Csia-paot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára fogadta. A kínai miniszterelnök két napos hivatalos programja keretében holnap megbeszélést folytat Orbán Viktor
miniszterelnökkel, és a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett Kelet-közép-európai Gazdasági Fórumon is felszólal.
Wen Jiabao a Kínai Népköztársaság miniszterelnökének beszéde

a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Budapest, 2011. június 24.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök úr meghívására nagy örömmel jöttem a szép Duna partjára és hivatalos látogatást teszek a Magyar Köztársaságban. A kínai kormány és a nép nevében szívélyes köszönetemet és jókívánságomat szeretném kifejezni a magyar népnek.

 A kínai-magyar nép között mély és hagyományos a barátság. Magyarország az első országok közé tartozott, amely legkorábban felvette a diplomáciai kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal. Több, mint 60 év óta a két fél kölcsönösen tiszteletben tartja  és egyenlő partnerként kezeli egymást, erősíteni szeretné a kölcsönös bizalmat és barátságot és aktívan folytatni a együttműködést és cserekapcsolatokat, ezzel is biztosítva a két ország közötti kapcsolatok stabil fejlődését. Magyarország, mint az EU soros Elnöksége erőteljesen hozzájárult a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez. Készek vagyunk arra, hogy a magyar féllel együtt folyamatosan előmozdítjuk a két ország közötti kapcsolatok fejlődésének az áttörését.

 

A látogatás során a magyar vezetőkkel együtt kidolgozom a két ország közötti kapcsolatok fejlesztését és széleskörűen folytatok eszmecserét különböző területeken dolgozó szakemberekkel.                           Orbán miniszterelnök úrral részt veszek a Kínai és Közép- kelet európai országok Gazdasági és Kereskedelmi Fórumán. Meggyőződésem, hogy a mostani látogatás minden bizonnyal hozzájárul  a  két nép kölcsönös megismeréséhez és barátságához, elmélyíti a felek minden területre kiterjedő baráti eszmecseréjét, a kölcsönösen előnyös együttműködést és előmozdítja a kínai-magyar baráti együttműködési partnerség további fejlesztését.

 

Virágozzon a Magyar Köztársaság és Boldoguljon a Nép!