A Moszad volt főnöke

bírálja Netanjahu Iránnal szembeni kalandorságát

 


 A Moszad volt főnöke bírálja Netanjahu Iránnal szembeni kalandorságát   Vitát váltott ki Izraelben Meir Dagan, a Moszad volt főnöke, aki újfent bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnök Irán elleni terveit, veszedelmes kalandorságnak minősítve őket.

 A nagy példányszámú, Jediót Ahronót című napilap pénteki jelentése szerint az izraeli hírszerzés volt vezetője utalást tett egy iráni nukleáris létesítmények ellen irányuló támadás lehetőségére.
 Dagan a lap szerint azt mondta, hogy egyszer már sikerült megakadályoznia egy ilyen műveletet, a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét és a katonai hírszerzés, az Aman akkori vezetőivel, Juval Diszkinnel és Gabi Askenázival karöltve. Azóta mindhárman távoztak
posztjukról.
 „Diszkinnek, Askenázinak és nekem sikerült megfékeznünk minden (Irán elleni) kalandorságot, de attól tartok, hogy ma már senki sincs, aki megállíthatná Netanjahut és Ehud Barakot”, a védelmi minisztert – mondta. Dagan egy csütörtöki nyilvános megszólalásában is óva intett egy Irán elleni támadástól, amely szerinte az egész térséget háborúba sodorná. „Nem akarom, hogy a lelkiismeretemet nyomja egy az 1973-ashoz hasonló háború” – tette hozzá, az akkori izraeli-arab háború kezdeti
izraeli veszteségei által okozott traumára utalva. Aggodalomra ad okot az is, hogy Netanjahu kormányának nincs terve egy palesztinokkal kötendő békére – mondta Dagan, állást foglalva a 2002-es arab béketerv mellett, amely Izrael arab világbeli
kapcsolatainak normalizálását ajánlotta cserébe egy 1967-es állapotokon alapuló palesztin állam létrehozásáért és a menekültek ügyének „igazságos rendezéséért”.
 A Moszad volt főnökének szavai zendülést váltottak ki a hatalom lévő jobboldali koalícióban.
 „Dagan veszélybe sodorja az állam biztonságát” – rémüldözött Reuven Rivlin, a knesszet elnöke, akinek szavait a miniszterelnökhöz közel álló izraeli lap, a Hajom idézte. Egyes miniszterek felelőtlennek minősítették Dagan nyilatkozatait, amelyek szerintük gyengítik Izrael elrettentő képességét.
 Dagan már május elején is arról beszélt, hogy ostobaságnak tartana egy, az iráni atomprogram létesítményei elleni izraeli légitámadást.