Lázár: A kormányoldal nem fog változtatni nyugdíj-ügyben

 Lázár János, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli, újra elvállalja a tisztséget.


Frakcióvezetőt választ május 9-én a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja; Lázár János, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli, újra elvállalja a tisztséget. A frakcióvezető az MTI-nek adott interjúban beszélt arról is, nem lát változást Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Fidesz-frakcióbeli megítélésében, amely „eddig támogató volt”. Lázár János emellett elmondta, személy szerint meggyőzhető a szabad vasárnap ügyében, de komoly fenntartásai vannak.

 Lázár János a Fidesz és a KDNP kapcsolatát firtató kérdésre azt mondta: az elmúlt egy évben pozitívabb lett a Fidesz viszonya a kereszténydemokratákkal. A KDNP történelmi pártként egy óriási lehetőséget kapott a tavalyi országgyűlési választásokon, és a saját maga nézeteit próbálja megvalósítani. Az teljesen természetes, hogy egy akkora támogatottságnál, mint amekkorával a Fidesz-KDNP rendelkezik, viták alakulnak ki a koalíciós pártokon belül – vélekedett, hozzáfűzve: „én olyan frakcióvezető vagyok, aki ezeket a vitákat nem elnyomja, hanem hagyja, sőt inspirálja”.
Azzal kapcsolatban, hogy új felsőoktatási koncepció készül, mert a hírek szerint Orbán Viktor hiányolta a jelenlegiből a hatástanulmányokat és a háttérszámításokat, a frakcióvezető kifejtette: mind a közoktatási, mind a felsőoktatási koncepció, mind pedig a pedagóguséletpálya-modell ügyében egyeztetés zajlik a képviselőcsoport és a kabinet között. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár megítélése a Fideszben „eddig támogató volt” – mondta, hozzátéve, hogy az államtitkár elismert tagja a KDNP-frakciónak, megbecsült kormányzati szereplő, és nem lát változást Fidesz-frakcióbeli megítélésében sem. Hangsúlyozta: az oktatásban nem a célokról, hanem az eszközökről folyik a vita.
Az esetleges kormányátalakítást érintő felvetésre Lázár János azt mondta: rendszeresen konzultál Orbán Viktorral, és ezek alkalmával „még egy kormánytag esetében sem merült fel, hogy problémája lenne vele” a miniszterelnöknek.
Az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos kereszténydemokrata elképzeléssel összefüggésben közölte: a javaslat nagy vitát váltott ki a Fideszben, vannak, akik támogatják, vannak, akik ellenzik. A téma még nem volt napirenden frakcióülésen, de az alkotmányozás végeztével, várhatóan már a jövő héten a képviselőcsoport elé kerül – tájékoztatott, megjegyezve, hogy a fideszes politikusok szeretnék majd megismerni a kormányzat által rendelt hatástanulmányokat a lehetséges következményekről. A politikus személy szerint meggyőzhető a szabad vasárnapról, de komoly fenntartásai vannak. Rámutatott: az a KDNP-s cél támogatható, hogy a vasárnap a családé legyen, de azt is figyelembe kell venni, hogy sokan a munkájuk miatt csak vasárnap érnek rá vásárolni.
Lázár János bejelentette azt is: május 9-én hétfőn a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja frakcióvezető-választást tart, amelyen, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli őt, újraindul. Elmondta, a Fideszben első alkalommal egy évre, utána pedig három évre választanak frakcióvezetőt. Így ha most újra megválasztják, 2014-ig ő lehet a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz nyári tisztújító kongresszusán elindulna-e valamilyen tisztségért, azt válaszolta: nincs ambíciója ilyen jellegű feladatra, „bőven elég a frakcióvezetés”.
A Széll Kálmán Tervről szólva kifejtette: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint előrehaladott állapotban van több jogalkotási kérdés is, így áprilisban és májusban már több, a tervvel kapcsolatos törvényjavaslat kerülhet a Ház elé. Ezek közül van, amelyik már csak a kormány döntésére vár.
Arra, hogy a hétvégi tüntetések befolyásolják-e a kormányzatot, Lázár János azt mondta: mindenképpen tárgyalni kell a szakszervezetekkel, de az érdekképviseleteknek tudomásul kell venniük, hogy a kormányoldal nem fog változtatni azon az álláspontján, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak a katasztrófavédelmisekre, a rendőrökre és a katonákra is vonatkoznia kell. Nem tudjuk azt finanszírozni, fenntartani sem anyagilag, sem morálisan, hogy 35-40 éves nyugdíjasok legyenek 150-200 ezer forintos nyugdíjjal – hangsúlyozta.